«Τεμπέληδες Έλληνες; Πλάκα μου κάνεις; Πουθενά στην Ε.Ε. με εξαίρεση την Πολωνία, οι άνθρωποι δεν εργάζονται περισσότερες ώρες από ό,τι στην Ελλάδα.

Και τώρα πρόκειται να εργάζονται ακόμα περισσότερο. Επειδή οι ειδικευμένοι υπάλληλοι γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, η συντηρητική κυβέρνηση εισήγαγε την επιλογή εξαήμερης εργασίας την 1η Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα ανταμείβονται με γενναιόδωρα μπόνους».  Με αυτά τα λόγια το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρεται στη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού εκπλήσσει με την πρώτη ματιά. Μετά την Ισπανία, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ. 521.295 άτομα που αναζητούν εργασία ήταν άνεργοι τον Απρίλιο.

Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 10,8%. Ωστόσο, πολλές βιομηχανίες αναζητούν απεγνωσμένα εργαζόμενους. Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 65.000 εργαζομένων μόνο στον τουρισμό, ισχυρή κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Σχεδόν μία στις πέντε θέσεις είναι ακάλυπτη.

Το RND γράφει ότι ο νέος νόμος προσφέρει κίνητρα στους εργαζόμενους για υπερωρίες. Όποιος θέλει να εργαστεί έκτη μέρα την εβδομάδα θα λάβει 40% περισσότερο μισθό.
Από την εποχή της κρίσης προέρχεται και το στερεότυπο των «τεμπέληδων Ελλήνων».

Ιδιαίτερα τα γερμανικά ταμπλόιντ την καλλιέργησαν εκείνη την εποχή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2.000,1 ώρες το 2023. Στην ΕΕ, μόνο στην Πολωνία εργαζόταν περισσότερες ώρες.

Για τη σύγκριση: ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 1.604,1 ώρες και στη Γερμανία ήταν 1.342,4 ώρες.

Όσον αφορά τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, οι Έλληνες ηγήθηκαν της ΕΕ το 2022 με 41 ώρες. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 37 ώρες. Η Γερμανία είχε μόνο 34,7 ώρες.

Ωστόσο, οι πολλές ώρες εργασίας δεν ωφελούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους.
Ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα το 2023 ήταν μόλις 1.251 ευρώ. Το 31% των εργαζομένων κερδίζουν ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά.

Συνέπεια της κρίσης είναι και τα χαμηλά μέσα εισοδήματα.

Οι πραγματικοί μισθοί είναι 27% κάτω από τα επίπεδα του 2010. Όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, οι Έλληνες έχουν μόνο το 67% του μέσου όρου της ΕΕ. Για να τα βγάλουν πέρα, πολλοί στην Ελλάδα δουλεύουν μια δεύτερη δουλειά – συχνά μαύρη.

Για να τα βγάλουν πέρα πολλοί συνταξιούχοι δουλεύουν σε προχωρημένη ηλικία .

Όχι γιατί το θέλουν, αλλά γιατί πρέπει.