Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025
Γιορτάζουν: Αυγουστίνος, Αύγουστος, Ιερώνυμος, Μόνικα, Ορτίσιος, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φειδίας, Φραγκίσκος, Γιασεμή, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη, Θρασύβουλος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Ναπολέων, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια
24°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Με αφορισμούς δεν πήγε κανείς πουθενά

Αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν καλό. Τροχαία, πνιγμοί, διαπληκτισμοί και μια κοινωνία σε διχασμό, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού κρητικού καλοκαιριού.
Από τη μία, οι τοπικές κοινωνίες να διεκδικούν κι από την άλλη, οι πολιτικοί να επιχειρούν την ένταξη τους σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας που δεν βοηθά κανένα.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τροχαία και υποδομές μονοπώλησαν αρνητικά τον Αύγουστο. Ειδικά στο Λασίθι, οι καταστάσεις ξέφυγαν πολλές φορές. Κι είναι να αναρωτιέται κανείς: Πρέπει να στέλνει εξώδικα ένας οποιοσδήποτε φορέας σε έναν οποιοδήποτε κρατικό λειτουργό για να «λυθούν» -υποτίθεται- θέματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια; Προφανώς και όχι.

Τα δεδομένα είναι απλά. Τα θέματα υποδομών έπρεπε να έχουν λυθεί από χρόνια. Όπως και τα θέματα αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε χάσει, όμως, πολλές ταχύτητες εξέλιξης. Κι αυτά είναι που δεν αλλάζουν.
Τι μπορεί να αλλάξει; Για τα τροχαία, για παράδειγμα, μπαίνουμε σε μια διαδικασία άκριτης απόδοσης ευθυνών και μόνιμης κριτικής. Λάθος! Με το να φαγωθούμε μεταξύ μας δεν θα μειωθούν τα Τροχαία. Θα μειωθούν, ενδεχομένως, αν αποφασίσουμε πως οι καθεστωτικές αντιλήψεις μόνο πίσω οδηγούν.

Για το θέμα τον έργων και των υποδομών ακούμε «φταίνε οι προηγούμενοι που έταξαν και δεν έδωσαν, εμείς τώρα δεν μπορούμε, αλλά θα κάνουμε…». Και πάλι λάθος. Βλέπουμε μόνο την καμπούρα του άλλου, ενώ η κριτική περισσεύει. Αναγκαία, όμως, δεν είναι η κριτική, αλλά η δουλειά.

Αναφορικά με το κομμάτι της πολιτικής διαχείρισης. Πολλοί σπεύδουν να κατηγορήσουν τον Χ ή τον Ψ για όσα έκανε, για όσα δεν έκανε ή για όσα προβάλλει μιντιακά γύρω από φλέγοντα θέματα. Και έτσι, προεξοφλείται μια προδιαγεγραμμένη υποκρισία του και μια σίγουρη αποτυχία.

Μα με αφορισμούς δεν πήγε κανείς πουθενά. Ας βρούμε ξανά την Ελλάδα πρώτα μέσα μας κι ας ψάξουμε το καράβι, το αμπέλι και την ελιά για να την κάνουμε Ελλάδα ξανά.