Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Γερμανίας, η αδημονία των φίλων της «στρογγυλής θεάς» φθάνει στο αποκορύφωμά της. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι άλλωστε υπάρχει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού που καθηλώνει τους λάτρεις του πιο δημοφιλούς αθλήματος στον κόσμο.

Η Εθνική Ελλάδος δυστυχώς δεν βρίσκεται μεταξύ των ομάδων που θα δώσουν το «παρών» στα γερμανικά γήπεδα αυτό το καλοκαίρι, όπως συνέβη άλλωστε και στις δύο τελευταίες διοργανώσεις, το 2016 στη Γαλλία και στο επετειακό Euro το 2021.

Όταν όμως μιλάμε για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου,
το μυαλό όλων ταξιδεύει- πού αλλού- στο 2004 και την Πορτογαλία, εκεί όπου η «Γαλανόλευκη», υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ, επέστρεψε στην Ελλάδα πολύ πιο αργά από ό,τι όλος ο κόσμος περίμενε και με το βαρύτιμο τρόπαιο στις αποσκευές της.

Μια επιτυχία που έγραψε ιστορία με την απόλυτη έννοια της λέξης, μια διάκριση που όμοιά της -κακά τα ψέματα- είναι σχεδόν απίθανο να ξαναζήσουμε. Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια, αλλά όσοι με οποιονδήποτε τρόπο βίωσαν τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού -σε ό,τι αφορά τα ομαδικά σπορ- είναι αδύνατο να ξεθωριάσει από τη μνήμη τους.

Βέβαια, 20 χρόνια δεν τα λες και λίγα και πλέον μία ολόκληρη γενιά -και βάλε- ήταν αγέννητη όταν ο αρχηγός Ζαγοράκης και τα υπόλοιπα παιδιά σήκωναν την κούπα στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας.

Είναι αλήθεια πως η ζωή κυλάει γρήγορα… Τόσο, που μερικές φορές δεν συνειδητοποιείς καν πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα… Ειδικά με την τεχνολογία, στην οποία όλοι προσαρμοζόμαστε άμεσα και δεν παρατηρούμε καν πώς αλλάζει καθημερινά, πράγματα που κάναμε παλιά.

Στο ποδόσφαιρο, παραδείγματος χάρη, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το VAR. Ας αναλογιστούμε ότι αν υπήρχε προ 20ετίας, ίσως και να μην γινόμασταν ποτέ πρωταθλητές Ευρώπης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η αρμάδα του Ρεχάγκελ είχε ευνοηθεί από τη διαιτησία στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

20 χρόνια πριν πολλά πράγματα -και φυσικά πέραν του αθλητισμού- ήταν πιο ωραία σε σχέση με το σήμερα. Περισσότερο θα πει κανείς αυτό ισχύει γιατί τότε ήμασταν κι εμείς πιο νέοι για να τα απολαύσουμε και πιο δυνατοί για να τα βγάλουμε πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ας συμβιβαστούμε με την απουσία της «γαλανόλευκης» από το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και για τον επόμενο μήνα να χαρούμε το πλούσιο θέαμα που θα μας προσφέρουν τα μεγαλύτερα αστέρια της μπάλας.