Σήμερα είναι γενικά αποδεκτό  ότι ο Ν. Καζαντζάκης είναι μια πνευματική φυσιογνωμία παγκόσμιας εμβέλειας. Ταπεινά και κάποτε σιωπηρά αρκετοί πολέμιοι του αναγνωρίζουν το λάθος τους. Πρωτεϊκός, πολύμορφος, αφοσιωμένος στον υψηλό του στόχο καταβρόχθισε με πάθος όλα τα έργα της παγκόσμιας φιλοσοφικής και πνευματικής δημιουργίας. Στόχευε πάντα υψηλά αδιαφορώντας για τις μικρότητες και για τις μικρόψυχες πολεμικές που δέχτηκε από τις αρτηριοσκληρωτικές δογματικές αντιλήψεις που κάποτε προέρχονταν από πολύ οικείους χώρους.

Η αγωνία του να κατακτήσει ένα νόημα ζωής παρέμεινε ανικανοποίητη. Αγάπησε τον άνθρωπο, αναζήτησε μιαν άλλη αλήθεια. Λάτρεψε την ελευθερία και αναμφισβήτητα όλο του το έργο διαποτίζεται από ένα τραγικό μεγαλείο. Είχα την τύχη να συνδεθώ φιλικά με την Άννα Σικελιανού που τον γνώριζε πολύ καλά και συχνά μου έλεγε πόσο τον αδίκησε η γυναίκα που αγάπησε με πάθος στα νιάτα του. Ήταν ερωτικός και πληθωρικός.

Πλούσιος και δοτικός στους φίλους και κάποτε στους μικρόψυχους εκπροσώπους του κράτους. Πολλοί δήθεν πνευματικοί άνθρωποι τον αδίκησαν. Η πραγματικότητα είναι ότι εκείνος ταξιδεύει σήμερα και ίσως να έχει επιτέλους βρει τη γαλήνη που αναζητούσε απελπισμένα.

Ανάμεσα σε εκείνους που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του και έχουν ως έργο ζωής την μελέτη του έργου του είναι ο Γιώργος Στασινάκης. Ευτυχής συγκυρία θέλησε να βρεθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να γνωριστεί με την αγαπημένη σύντροφο του Ν. Καζαντζάκη, την Ελένη, και να θέσει ως σκοπό της ζωής του την ανάδειξη και μελέτη  του έργου του Κρητικού διανοητή.

Τον διακρίνει η γνήσια αφοσίωση και η πίστη και σήμερα, μετά από 30 χρόνια αγώνων,  έχω την αίσθηση ότι πρέπει να αισθάνεται την εσωτερική χαρά που συνοδεύει όλους εκείνους που βλέπουν τους καρπούς του μόχθου τους να ωριμάζουν.

Με την Ελένη Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ανεμογιάννη ίδρυσαν στη Γενεύη την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη το 1988. Χάρη στις προσπάθειες του σήμερα η ΔΕΦΝΚ αποτελείται από 9.142 οργανωμένα μέλη σε 130 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο με εκατοντάδες εκδηλώσεις γύρω από το καζαντζακικό έργο.

Με τον Γιώργο Στασινάκη γνωριστήκαμε στο Δήμο Ηρακλείου όταν επί Δημαρχίας Κώστα Κληρονόμου πρότεινε να γίνει έκθεση ζωγραφικών έργων εμπνευσμένων από τον Νίκο Καζαντζάκη. Το πάθος και η αγάπη του ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατό να δεχτεί αρνητική απάντηση.

Εκτοτε συναντηθήκαμε πολλές φορές. Πάντα μου δίνει την αίσθηση ενός κοσμοπολίτη. Με χιούμορ και γνώση. Με πίστη και αφοσίωση υπηρετεί τον σκοπό του και έχει επιτύχει πολλά. Είναι ένας χαριτωμένος και ερωτικός άνθρωπος. Ξέρει να ανοίγει δρόμους και να παρουσιάζει ως απλά και εύκολα όσα για άλλους είναι ασύλληπτα δύσκολα.

Η μεγάλη προσφορά της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη
Οι Ηρακλειώτες θα έχουμε  τη χαρά να βρεθούμε μαζί του την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαΐου το βράδυ στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω, όπου θα εορταστούν τα 30 χρόνια δράσης της ΔΕΦΝΚ και θα τιμηθούν όσοι βοήθησαν τα χρόνια αυτά στην προβολή του έργου του μεγάλου συγγραφέα.

Παράλληλα κυκλοφορεί και η μελέτη του για τη σχέση του Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά, τον άνθρωπο που ενέπνευσε στον Ν. Καζαντζάκη τον ήρωα του άρτιου μυθιστορήματος «Αλέξης Ζορμπάς» που γενικά αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγάλα έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Τώρα που γαληνέψαν οι καιροί και οι βιογραφικές και άλλες αναζητήσεις φαίνεται να έχουν εξαντληθεί, αξίζει νομίζω να μελετηθεί σε βάθος η μεγάλη προσφορά του Ν. Καζαντζάκη.

Η πόλη του, το Ηράκλειο, δεν θεωρώ ότι έχει προσφέρει όσα όφειλε. Και ο Δήμος και η Περιφέρεια και πολλοί φορείς, ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιό μας, καιρός να ασχοληθούν με την σοβαρότητα και την ηρεμία που απαιτείται ώστε τελικά να γίνει ευρύτερα κατανοητό ένα τέτοιο έργο.

Γιατί  ο Καζαντζάκης κέρδισε επάξια τον τίτλο του «ΜΕΓΑΛΟΥ» και παραμένει πάντα νικητής στον αγώνα που με πάθος ανέλαβε από νέος. Να κάνει τη σάρκα πνεύμα. Η μελέτη και προβολή του καζαντζακικού έργου θα συμβάλει ουσιαστικά ως πρότυπο ζωής ώστε να κερδίσουν οι νέοι μας πολλά στους σκοτεινούς και αβέβαιους καιρούς που διανύουμε.