ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: Αντέξαμε στις πιέσεις και τον πόλεμο

992

«Το Ηράκλειο δεν γυρίζει πίσω. Προχωρά μπροστά. Μόνο μπροστά». Αυτό τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», κ. Β. Λαμπρινός ο οποίος με συνέντευξη του στην «Π» μιλά για όλους και για όλα. Για τις επαφές που έχει με τους ανθυποψηφίους του, για τον πόλεμο που δέχτηκε από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, αλλά και για την έλλειψη πολιτικής γενναιότητας του αντιπάλου του, Γ. Κουράκη, να αναγνωρίσει τη θετική συνεισφορά της δημοτικής Αρχής στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα απαντά στα «περί κόπωσης» που του χρεώνει η αντίπαλη πλευρά, για να ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πιο λογικό να νιώθει κόπωση ένας άνθρωπος που διατέλεσε δήμαρχος δώδεκα χρόνια παρά κάποιος που διεκδικεί δεύτερη θητεία…

Ο κ. Λαμπρινός τονίζει με νόημα ότι «η Δύναμη Πολιτών είναι μια ανεξάρτητη παράταξη, με στελέχη που έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να παραμείνουμε ενωμένοι, παρά τις πιέσεις και τον πόλεμο που δεχτήκαμε –  να βάλουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς», να ξεπεράσουμε τις όποιες εσωτερικές συγκρούσεις προέκυψαν, να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο».

Χαρακτηριστικά αναφέρει το τεράστιο έργο της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο ο κ. Κουράκης κάνει ότι δεν βλέπει,  ενώ ακόμα και στον πολιτισμό,  όπου όλοι βλέπουν ότι η πόλη  βρίσκει ξανά την πολιτιστική της ταυτότητα, μιλά απαξιωτικά για μερικές «εκδηλώσεις».

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη του δεύτερου γύρου, ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνετε για να πετύχετε την ανατροπή όπως έγινε και με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014; Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος που έχετε θέσει σε αυτή τη δύσκολη μονομαχία;

«Η παράταξή μας έχει αναφορές σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας. Διαθέτουμε στελέχη από όλους τους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, πλην των άκρων.

Επιδιώκουμε λοιπόν να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους χώρους και να φέρουμε κοντά μας όσους μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες με εμάς, αλλά στον πρώτο γύρο προτίμησαν να εκφραστούν διαφορετικά στις κάλπες.

Δίνουμε μάχη για την ψυχή της πόλης! Την Κυριακή καλούμε τον κόσμο να αποφασίσει σε τι Ηράκλειο θέλει να ζει.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το διακύβευμα που έχουμε θέσει έχει γίνει απολύτως αντιληπτό από τον κόσμο, ο οποίος θα αποφασίσει ότι το Ηράκλειο δεν γυρίζει πίσω. Προχωρά μπροστά. Μόνο μπροστά».

 

 ο δήμαρχος Ηρακλείου επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», κ. Β. Λαμπρινό με τους υοπψηφίοςυ του

Με ποιους από τους ανθυποψηφίους σας αισθάνεστε πιο κοντά και κατά την άποψή σας μπορείτε να χτίσετε πολιτικές συμμαχίες και σε ποια βάση; 

«Η βάση είναι η προγραμματική  σύγκλιση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχα επαφές με τους περισσότερους ανθυποψηφίους μου, σε πολύ καλό κλίμα. Κοινή μας άποψη είναι ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή, οφείλουμε όλοι να επιδιώξουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποτελεί άλλωστε πάγια προσωπική μου  στάση, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την πορεία μου στα κοινά, η επιδίωξη όχι απλώς της συναίνεσης αλλά και της ομοφωνίας. Η ίδια η Δύναμη Πολιτών αποτελεί μια ιστορία -δύσκολων- συνθέσεων.

Είμαστε μια ανεξάρτητη παράταξη, με στελέχη που έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να παραμείνουμε ενωμένοι, παρά τις πιέσεις και τον πόλεμο που δεχτήκαμε –  να βάλουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς», να ξεπεράσουμε τις όποιες εσωτερικές συγκρούσεις προέκυψαν, να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο και εντέλει, όπως αποδείχθηκε την περασμένη Κυριακή, να διατηρήσουμε ένα σημαντικό ποσοστό.

Ήμασταν ο «Κλεισθένης» πριν από τον «Κλεισθένη», και αυτή η εμπειρία θεωρώ ότι θα αποδειχθεί χρήσιμη, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευθούν εκ νέου την διακυβέρνηση του Δήμου».

Αυτές οι πολιτικές συμμαχίες γιατί δε χτίστηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά έρχονται μπροστά στην κάλπη του δεύτερου γύρου;

«Δεν είναι εύκολο την ώρα που δίνεις έναν προεκλογικό αγώνα, μαζί με τα στελέχη της παράταξής σου, να μπεις σε συζητήσεις με τους ανθυποψηφίους σου. Πιθανότατα να μην είναι και δεοντολογικά σωστό.

Όλες οι παρατάξεις κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους στην κρίση των δημοτών, όπως είχαν το δικαίωμα.

Πλέον, αφού πρώτα οι ψηφοφόροι επιλέξουν ποιον θέλουν για δήμαρχο, και απαλλαγμένοι από την πίεση των εκλογών, θα πρέπει να βρούμε τον κοινό βηματισμό που απαιτεί από εμάς το καλό της πόλης».

Ποια κατά την άποψή σας είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τον πολιτικό σας αντίπαλο;

«Εμείς εγκαθιδρύσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του Δήμου, περισσότερο δημοκρατικό και λιγότερο δημαρχοκεντρικό, εξωστρεφές και ανοιχτό στον κόσμο, με ευρείες συμμετοχικές διαδικασίες.

Επενδύσαμε στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και τον τουρισμό και καταστήσαμε το Ηράκλειο πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο διεθνούς επιπέδου.

Κάναμε την κοινωνική πολιτική προτεραιότητά μας και δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας.

Αντιμετωπίζουμε όλους τους δημότες ισότιμα και χωρίς εξαιρέσεις. Και αυτό ήδη έχει συντελέσει ώστε να αρχίσει να αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης των δημοτών προς τη δημοτική Αρχή.

Και κυρίως, είμαστε μια ανεξάρτητη  δημοτική παράταξη που έχει αποδείξει την ανεξαρτησία της στην πράξη.

Δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα σύστημα εξουσίας έξω από τη Λότζια και από κανέναν κομματάρχη. Επιλέγοντας εμάς, οι δημότες ξέρουν ότι κουμάντο στον Δήμο κάνουν οι ίδιοι, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. Ουδείς άλλος.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά, δικά μας χαρακτηριστικά, για αυτά μπορώ να σας μιλήσω.

Για χαρακτηριστικά του αντιπάλου μας, ας σας μιλήσει ο ίδιος».

Ποια είναι η αποτίμησή σας για τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής; Γιατί κατά την άποψή σας, όντας δήμαρχος βρεθήκατε στην ίδια θέση με αυτή της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και σας χωρίζουν 12 μονάδες από τον ανθυποψήφιό σας;

«H ανάλυση του αποτελέσματος θα γίνει την ώρα που πρέπει, αλλά γενικά το θεωρώ θετικό για εμάς. Με δεδομένη τη φθορά που προκαλεί η διακυβέρνηση  του Δήμου, τον πόλεμο που δεχτήκαμε και παρότι δεν είχαμε τη στήριξη κομματικών ή  άλλων μηχανισμών, αντέξαμε σε ποσοστά κοντά σε εκείνα του 2014.

Και όπως το 2014, έτσι και τώρα πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είμαστε οι τελικοί νικητές».

 

ο δήμαρχος Ηρακλείου επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών», κ. Β. Λαμπρινός

“Κόπωση φέρνουν τα… 12 χρόνια”

Τι απαντάτε στην αντίπαλη πλευρά που σας χρεώνει κόπωση, αναποτελεσματικότητα, στασιμότητα, και αδυναμία να ανταποκριθείτε στο ρόλο του δημάρχου Ηρακλείου;

«Του απαντώ ότι χρειάζεται πολιτική γενναιότητα για να αναγνωρίσεις τα θετικά του αντιπάλου σου κι εκείνος, όπως φαίνεται, δεν τη διαθέτει.

Θυμίζω ότι το 2014, σε μια δύσκολη προεκλογική περίοδο, είχα προσωπικά αναγνωρίσει το θετικό έργο που είχε κάνει όσον αφορά στα τεχνικά έργα. Αντιθέτως, εκείνος ξεχνά, για παράδειγμα, το τεράστιο έργο της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ακόμα και στον πολιτισμό,  όπου όλοι βλέπουν ότι η πόλη  βρίσκει ξανά την πολιτιστική της ταυτότητα, μιλά απαξιωτικά για μερικές «εκδηλωσεις».

Από εκεί και πέρα, θεωρώ πιο λογικό να νιώθει κόπωση ένας άνθρωπος που διατέλεσε δήμαρχος δώδεκα χρόνια παρά κάποιος που διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Τα υπόλοιπα, περί απραξίας, στασιμότητας κ.ά, όπως έχω πει ξανά, χαρακτηρίζουν τον ίδιο, όχι εμάς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει