ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Στάση ζωής το ήθος και η διαφάνεια

1.195

«Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος μπορεί να μετατρέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις σε πράξεις». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο 375» κ. Γιάννης Κουράκης με συνέντευξή του στην «Π», ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος για το αποτέλεσμα της κρίσιμης αναμέτρησης του δεύτερου γύρου.

Ο κ. Κουράκης τονίζει με νόημα ότι το ήθος και η διαφάνεια αποτελούν στάση ζωής, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δημοτική κίνηση που εκπροσωπεί και θεωρεί τη διαφάνεια  αναγκαία προϋπόθεση της πολιτικής πρακτικής. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι «η προσπάθεια σπίλωσης των αντιπάλων μας με υπονοούμενα και χωρίς στοιχεία υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο και αποτελεί ένδειξη ανηθικότητας και αδυναμίας.

Ακόμα επισημαίνει ότι  το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι η απόσταση λόγων και πράξεων. Αυτό όπως εξηγεί ο κ. Κουράκης, καταρρακώνει και ευτελίζει την αξιοπιστία προσώπων και θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, για όλους αυτούς τους λόγους, το ήθος και η διαφάνεια είναι η αφετηρία της πολιτικής άλλα όχι το τέρμα. Όλοι θα κριθούμε στο τέλος, κυρίως από το έργο μας…»

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη του δεύτερου γύρου, ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνετε για να αποφύγετε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014; Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος που έχετε θέσει σε αυτή τη δύσκολη μονομαχία;

«Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το 2014. Σήμερα οι πολίτες ξέρουν. Έχουν μέτρο σύγκρισης και για τους δυο υποψηφίους. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια του 2014 τελείωσαν το βράδυ της 26ης Μαΐου. Με πάταγο θα έλεγα.

Το 76% των ψηφοφόρων αποδοκίμασε την απερχόμενη δημοτική Αρχή συνεκτιμώντας την τεράστια απόσταση λόγων και έργων και την έλλειψη οράματος.

Οι πολίτες ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη, νικήτρια με διαφορά 12,6 ποσοστιαίων μονάδων και 18 δημοτικούς συμβούλους την δημοτική μας κίνηση ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5. Υπάρχει ευρύτατη αποδοχή του προγράμματός μας και στις εκλογές της Κυριακής πρέπει να αναδειχθεί δήμαρχος σε αρμονία με την πλειοψηφία. Διασφαλίζουμε την ενότητα, ενισχύουμε τη συνεργασία και αγωνιζόμαστε με σχέδιο για την πρόοδο της πόλης μας».

 

 ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο 375» κ. Γιάννης Κουράκης

Σε αυτή τη σκληρή αναμέτρηση, εκτός από το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ, στο ψηφοδέλτιό σας πνέει «φιλελεύθερος αέρας» με τη συμμετοχή πολλών «γαλάζιων» στελεχών. Με δεδομένο και το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αισθάνεσθε ότι σας ευνοεί αυτή η πολιτική συμμαχία;

«Εμείς δεν βάλλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα συνδιαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα και πάνω σε αυτό κτίστηκε μια συμμαχία προόδου για να λύσουμε τα προβλήματα του Δήμου μας. Η δημοτική μας κίνηση είναι μια δεξαμενή σκέψης που παράγει πολιτική. Ο καθένας διατηρεί τις πολιτικές του απόψεις, αλλά όλοι μαζί εργαζόμαστε για την εφαρμογή του σχεδίου μας και στο μέλλον θα συνεχίσουμε ενωμένοι για την υλοποίηση του προγράμματός μας.

Στο ψηφοδέλτιό μας πνέει άνεμος βαθιάς ανανέωσης και προοδευτικών συγκλίσεων.

Πάνω από το 60% των εκλεγμένων είναι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του Ηρακλείου. Εμείς καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν με βάση το πρόγραμμα, τη συνέπεια λόγων και πράξεων, τον δυναμισμό και την αξιοπιστία τον δήμαρχο που τους αξίζει. Άλλωστε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε με αυτά τα κριτήρια και όχι με βάση τις στενές κομματικές προτιμήσεις».

Με ποιους από τους ανθυποψηφίους σας αισθάνεσθε πιο κοντά και, κατά την άποψή σας, μπορείτε να χτίσετε πολιτικές συμμαχίες μαζί τους και σε ποια βάση;

«Στην προεκλογική περίοδο έχουν κατατεθεί προγράμματα από όλους τους συνδυασμούς και υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε αρκετά σημεία. Η προγραμματική σύνθεση είναι εφικτή για τη μετάβαση του Ηρακλείου σε μια νέα εποχή. Από εκεί θα ξεκινήσουμε, γιατί αυτή είναι η αντικειμενική βάση της συνεργασίας.

Στην πράξη θα φανεί, ποιοι θα αποδεχθούν την πρότασή μας για συνεννόηση. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε ανοικτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς να θέτουμε όρους και προαπαιτούμενα στην προοπτική διαμόρφωσης βιώσιμων και δημιουργικών συνθέσεων, για το καλό της πόλης».

Αυτές οι πολιτικές συμμαχίες για ποιον λόγο δεν χτίστηκαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά έρχονται μπροστά στο δεύτερο γύρο;

«Σε μια Δημοκρατία οι πολίτες επιλέγουν να εκτεθούν στην πολιτική με όρους αυτονομίας και αίσθηση ότι έχουν να προσφέρουν κάτι ξεχωριστό. Δεν μπορώ να κρίνω τις επιλογές που έκαναν οι συνυποψήφιοί μου. Όπως θα ενθυμείστε, από το Νοέμβριο του 2018 είχα πραγματοποιήσει ανοικτό κάλεσμα προς όλους.

Είχα τονίσει ότι δημιουργούμε μια ανοικτή δημοτική παράταξη σε ανθρώπους, ιδέες και προτάσεις. Καλούσαμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τους νέους σε διάλογο. Επισημάναμε τότε ότι για μας δεν υπάρχουν αντίπαλοι, μόνο οι ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Με αυτά θα αναμετρηθούμε. Και καταλήγαμε ότι επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και τη σύνθεση για ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα με προοπτική. Αυτά πίστευα τότε, αυτά προσυπογράφω και σήμερα».

ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ηράκλειο 375» κ. Γιάννης Κουράκης με τους υποψηφίους του

Ποια, κατά την άποψή σας, είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τον πολιτικό σας αντίπαλο και πού αισθάνεστε περισσότερο ευάλωτος;

«Αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες την Κυριακή. Ο καθένας έχει πλέον την ιστορία του. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος μπορεί να μετατρέψει τις προεκλογικές εξαγγελίες και υποσχέσεις σε πράξεις. Ποιος διαθέτει συγκροτημένο προγραμματικό λόγο με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες, να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής χωρίς καθυστερήσεις.   Ποιος τελικά εκφράζει την ελπίδα και την προοπτική για την ιστορική μας πόλη».

Τι απαντάτε στην πλευρά του Βασίλη Λαμπρινού που προτάσσει το ήθος, την καθαρότητα, την αξιοπιστία του επικεφαλής της παράταξης ως κρίσιμα ζητούμενα και πρόταγμα στην προσωπικότητα του δημάρχου;

«Συμφωνώ και επαυξάνω, υπό την προϋπόθεση ότι το ήθος και η αξιοπρέπεια δεν κρίνονται από τους ενδιαφερόμενους, αλλά από τους πολίτες στην πράξη. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ως δημοτική Αρχή και ως δήμαρχος υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο χωρίς σκιές με απόλυτη διαφάνεια.

Μάλιστα για τις διαδικασίες διοίκησης και διαφάνειας που εδραιώσαμε στον Δήμο ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ως υπουργός των εσωτερικών τότε, μας είχε απονείμει και σχετικό  βραβείο. Για μένα το ήθος και η διαφάνεια αποτελούν στάση ζωής, όπως και για τη δημοτική μας κίνηση που θεωρεί τη διαφάνεια  αναγκαία προϋπόθεση της πολιτικής μας πρακτικής.

Παράλληλα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε κάτι, άλλο ότι η προσπάθεια σπίλωσης των αντιπάλων μας με υπονοούμενα και χωρίς στοιχεία υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο και αποτελεί ένδειξη ανηθικότητας και αδυναμίας. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι η απόσταση λόγων και πράξεων.

Αυτό καταρρακώνει και ευτελίζει την αξιοπιστία προσώπων και θεσμών. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ήθος και η διαφάνεια είναι η αφετηρία της πολιτικής άλλα όχι το τέρμα. Όλοι θα κριθούμε στο τέλος, κυρίως από το έργο μας, το αποτύπωμά μας στην τοπική κοινωνία, που αποτελεί και τον τελικό κριτή».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει