Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Τα ναύλα και το κόστος διαμονής φρενάρουν τους εκδρομείς

Έτοιμοι για απόδραση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι πολλοί Κρητικοί, ωστόσο πρόβλημα παραμένουν τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια προς τα νησιά.

Σε κάθε περίπτωση δυνατότητα για διακοπές, έστω για ολιγοήμερες, δεν έχουν όλοι.

«Ο κόσμος θέλει να ξεφύγει και επιλέγει σε αρκετές περιπτώσεις οργανωμένες εκδρομές σε νησιά για να μετριαστεί το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, για το οποίο υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες», είπε στην «Π» η τουριστική πράκτορας Μαρία Χατζηδάκη.

Ανάλογες είναι οι επισημάνσεις της Μίκας Μυκωνιάτη η οποία σημειώνει ότι διάθεση για ταξίδια υπάρχει, αλλά ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να βρει πακέτο με πιο οικονομικές τιμές ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των διακοπών ακόμη και των ολιγοήμερων.

Οι τιμές ευρωπαϊκές, οι μισθοί ελληνικοί και οι διακοπές είναι για λίγους Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στην «Π» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, «οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των καταλυμάτων διαμονής με τις συνεχείς αυξήσεις, για ακόμα μια χρονιά καθιστούν τις διακοπές για τον Έλληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, απλησίαστες».

Ο ίδιος σημειώνει: «Μαζί με την γενικότερη ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα βασικά είδη ανάγκης και διατροφής του ελληνικού νοικοκυριού, οι καταναλωτές αδυνατούν να κάνουν διακοπές ή μειώνουν κατά πολύ τις ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Συγκεκριμένα, μόνο το κόστος μετακίνησης μιας τετραμελούς οικογένειας από Πειραιά για Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένου ΙΧ με συμβατικό πλοίο, αγγίζει τα 534 ευρώ κόστος αυξημένο κατά 15,09% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αντίστοιχα, το κόστος από Πειραιά για Δωδεκάνησα μιας τετραμελούς οικογένειας με ΙΧ και καμπίνα, φτάνει τα 1.019 ευρώ (αύξηση 10,28%).

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις αν κάποιος επιλέξει ταχύτερο επιβατηγό πλοίο, οι τιμές σχεδόν διπλασιάζονται».

Ο κ. Ραυτόπουλος, μιλώντας στην «Π» υπενθύμισε ότι «η έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (Μάρτιος 2023) κατέδειξε ότι 6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να απολαύσουν έστω και μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο, ενώ οι 5 στους 10 καταναλωτές δεν είχαν πάει διακοπές τα τελευταία τρία χρόνια.

Τα πρόσφατα στοιχεία δε της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν την έρευνα της ΕΕΚΕ, η οποία σημειώνει ότι σχεδόν 4 στους 10 δηλώνουν οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών.