Αν το Ηράκλειο βγάλει δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή- πράγμα διόλου απίθανο- αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αλέξη Καλοκαιρινό. Σύμφωνα με τη δυναμική των συνδυασμών, μόνο ο καθηγητής μπορεί να φτάσει στις 8 Οκτωβρίου στο 43% συν ένα. Εννέα μέρες πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια η παράσταση νίκης είναι ξεκάθαρη, παρά τους αστερίσκους και τις αμφισβητήσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με το μετά…

Όση καλή διάθεση και αν έχει κανείς, δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει όσα συμβαίνουν στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου της παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη». Ο κ. Καλοκαιρινός εκ φύσεως θα προτιμούσε ένα ψηφοδέλτιο πολυπολιτισμικό. Ωστόσο του βγαίνει πολυσυλλεκτικό, που είναι και το ζητούμενο για να κερδίσει τις εκλογές.

Και προφανώς θέλει να κερδίσει τις εκλογές επειδή οι προηγούμενοι και οι προπροηγούμενοι είτε δεν τα έκαναν καλά είτε τους διέφυγαν πράγματα, που θα έκαναν την πόλη και την ενδοχώρα της πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη, πιο επιδραστική, πιο φιλική και πιο καθαρή. Την ίδια ώρα, όμως, βλέπει στο ψηφοδέλτιό του να συνωστίζονται υποψήφιοι και από τις περιόδους Λαμπρινού και από το ψηφοδέλτιο Κουράκη!

Πέντε εν ενεργεία αντιδήμαρχοι, τουλάχιστον δύο πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων (αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό), τρεις συνεργαζόμενες παρατάξεις του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου (Ηράκλειο 3.7.5.- Ηράκλειο για όλους – Ηράκλεια Πρωτοβουλία) και κάπως έτσι κάηκε το αφήγημα… να κομίσουμε κάτι νέο στο Ηράκλειο! Ο κ. Καλοκαιρινός, όση διάθεση και ικανότητες και να έχει, δεν μπορεί να σηματοδοτήσει από μόνος του το νέο.

Το ψηφοδέλτιο του έχει μέσα και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ . Συνεπώς μιλάμε για κάτι το διαπαραταξιακό και το πολυκομματικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη και να μην προκύψουν βαρίδια στην πορεία. Ο κ. Καλοκαιρινός κάνει λόγο για συνδυασμό ευρείας αποδοχής, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη: κάποιοι πάνε με το ρεύμα του νικητή για να εξασφαλίσουν εκλογή και εξουσία.

Και προφανώς είναι άσχημο να λέγονται πράγματα για συμφωνίες, θέσεις και μοιρασμένους ρόλους, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ανταμοιβής.

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Καλοκαιρινός τα διαψεύδει με τα βδελυγμίας… Σίγουρα όμως κρατά τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και τη μακρά εμπειρία των υποψηφίων του, κάποιοι εκ των οποίων έχουν την τύχη, εκτός από υποψήφιοι, ταυτόχρονα να ασκούν και εξουσία. Το εύρος του συνδυασμού είναι τέτοιο που κάνει και μετεγγραφές… αεροδρομίου!

Αν και ο κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης φεύγει από το δήμο του (νέου) αεροδρομίου για να εκλεγεί στο δήμο του Ηρακλείου. Εξάλλου για να πας στον ΕΣΔΑΚ έχεις επιλογή πτήσεων. Αλλά ας μην αδικήσουμε τον κ. Καλογεράκη που είναι ένα πολυεργαλείο για κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και το ερώτημα είναι: γίνεται να χάσει αυτή η ομάδα, ακόμα και αν ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις;

Μα πως να χάσει, όταν από τη μια φεύγει η πρόεδρος των περιπτεριούχων και από την άλλη μπαίνουν δύο άκρως αναγνωρίσιμοι υποψήφιοι με τα γαλάζια τα πουκάμισα  και την ψιλή τη ρίγα!

Και αφού πιάσαμε τις αποχρώσεις της ΝΔ, ας πάμε και στον άλλο πόλο τω δημοτικών εκλογών, την παράταξη του Μιχάλη Καραμαλάκη, «Ηράκλειο, η πόλη μας». Προφανώς και ο στρατηγός δεν κατέβηκε χωρίς την συγκατάθεση της ΝΔ, η οποία ωστόσο ουδέποτε βγήκε επίσημα να πει ότι στο Ηράκλειο στηρίζουμε τον Μιχάλη Καραμαλάκη.

Και εδώ προφανώς δεν ισχύει το τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, διότι ο Αυγενάκης στέλνει κόσμο στον Καλοκαιρινό, ο Μάξιμος Σενετάκης έχει πέσει με τα μούτρα στην ανάπτυξη, οπότε τι να σου κάνει κι ένας Κεφαλογιάννης;

Στην παρούσα φάση, κάποιοι σαν ν’ άφησαν τον Μιχάλη Καραμαλάκη από τα 40.000 πόδια σε μια ελεύθερη πτώση. Θα βρει ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ το κορδόνι να το τραβήξει για να ανοίξει το αλεξίπτωτο; Το παρελθόν έχει δείξει ότι μπορεί, καθώς σε κάθε δύσκολη περίπτωση τραβούσε άσους από το μανίκι και έβαζε αστέρια και δάφνες στον ώμο, παίρνοντας βαθμούς και ανεβαίνοντας στην ιεραρχία, μέχρι που κατέκτησε την κορυφή.

Το πρόβλημά του σίγουρα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό. Το επικοινωνιακό δεν το θίγω καθόλου. Ούτε ότι με κάποιους είχε δώσει τα χέρια και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις αυτοί πήγαν στον απέναντι συνδυασμό… Ο Μιχάλης Καραμαλάκης δεν είπε ποτέ ότι θα κάνει ένα συνδυασμό αμιγώς «γαλάζιο».

Ήθελε και θέλει ένα συνδυασμό που να δίνει λύσεις και να ηγηθεί ο ίδιος, με την εμπειρία του στην άσκηση της εξουσίας σ’ ένα πόστο- ηλεκτρική καρέκλα, που μάλιστα μακροημέρευσε. Και τελικά έμειναν για να πάρει… τρεις βοηθοί και τρεις μαστόροι μαζί τους και οι σερβιτόροι ή για την ακρίβεια οι εστιάτορες, όπου το ψηφοδέλτιο του έχει μια υπεροχή.

Δεν ξέρουμε αν ο στρατηγός προλαβαίνει να κάνει την μυθική ανατροπή. Η πρώτη απάντηση θα δοθεί με το κλείσιμο του ψηφοδελτίου. Και από τότε μέχρι τις 8 Οκτωβρίου θα δώσει τη μάχη για να το γυρίσει. Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δωσ΄ της μπάτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει…