Εάν όσα γίνονται στη Ρωσία γίνονταν αλλού θα είχαν σκάψει και

τα…πεζοδρόμια

Έχουν παραξενιές οι άνθρωποι. Και ιδιοτροπίες. Μια τέτοια είναι κι αυτή η ιστορία που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Ένας πολιτικός -που δεν συμφωνούσε με την πραγματικότητα της χώρας του- είχε φιλοξενηθεί τον τελευταίο καιρό σε μια από τις πιο ζεστές και ανθρώπινες φυλακές του κόσμου, κάπου στη Σιβηρία. Στο μεσοδιάστημα είχαν γίνει κάτι προσπάθειες να τον… αυτοκτονήσουν. Ο ίδιος είχε δηλητηριαστεί σε ένα ταξίδι που είχε κάνει. Προφανώς μόνος του για να μπλέξει τους ανθρώπους του καθεστώτος. Που τον είχε στα ώπα ώπα. Και εκεί που του έκαναν… αλλεπάλληλα εμβόλια για να έρθει στα (πολιτικά) σύγκαλά του πέθανε από… ξαφνικίτιδα!

Ξεκάθαρα πρόγραμμα. Η προκαταρκτική αιτία θανάτου όπως περιγράφεται επισήμως είναι: «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Τι εννοείς όταν λες ότι ήταν παραπλανητική αυτή η αιτία επειδή και ο θάνατός του πίσω από τα κάγκελα προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια; Ας πρόσεχε ο ίδιος.

Κι ενώ το καθεστώς έκανε τα πάντα να τον ξεκουράσει, αυτός έφυγε… ξαφνικά δημιουργώντας προβλήματα στον ηγέτη και ζαλίζοντας τον Πεσκόφ και όλα τα γιουσουφάκια που προσπαθούν να στείλουν ανταποκρίσεις, να έχουν την αντικειμενικότητα που επιβάλλει το καθεστώς.

Ακόμη και η αναζήτηση της σορού του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν περίπτωση για ψυχανάλυση, για να καταλάβετε πόσο… προβληματικός ήταν ο άνθρωπος. Τη σορό αναζητούσε η μητέρα του, λες κι εκείνη η χαροκαμένη μάνα άλλη δουλειά δεν είχε να κάνει. Πάει από τις φυλακές και από το ένα νεκροτομείο στο άλλο. Μόλις τον…πήραν. Μόλις έφυγαν. Αυτή είναι η απάντηση και εκείνη δείχνει μια αδικαιολόγητη δυσπιστία. Ας δείξει λίγο εμπιστοσύνη στο καθεστώς, κάποια στιγμή θα της τον πάνε.

Τελικά μετά από μερικά 24ωρα μάθαμε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Σε ένα άλλο νεκροτομείο του νοσοκομείου Salekhard εντοπίστηκε η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο οποίος έφερε μώλωπες στο στήθος -προφανώς είναι από αυτούς που δημιουργούνται από δυνατές μαλάξεις για επαναφορά μετά από ανακοπή, τι άλλο σκεφτήκατε;

Ταυτόχρονα πολλοί είχαν την ίδια ιδέα με τη μάνα του Ναβάλνι και τα έβαλαν με το καθεστώς. Πολλοί σωστά εκατοντάδες άνθρωποι -ανάμεσά τους και ο ιερέας που θα τελούσε την κηδεία- συνελήφθησαν. Πραγματικοί εχθροί της χώρας και του παγκόσμιου ιστού που τους υποστηρίζει. Όλα είναι ψέμα. Όλα είναι προπαγάνδα. Άσε που μπορεί να τον σκότωσε η ΣΙΑ για να μπλέξει αυτός ο καλός άνθρωπος, ο Πούτιν. Όλα είναι πιθανά με αυτή την αντιδημοκρατική και κυνική Δύση. Ε, τι πιστεύατε εσείς; Πως ο μηχανισμός του τεράστιου ρωσικού κράτους τέθηκε σε λειτουργία, προκαλώντας ή καλύπτοντας τον θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου με μια επίφαση επίσημης περιφρόνησης και μικροπρεπούς σκληρότητας;

Τι νομίζατε; Πως θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη δολοφονία του Ναβάλνι; Περιμένατε για παράδειγμα στην Ελλάδα να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να πάνε στη ρωσική πρεσβεία και να κάψουν σημαίες ή φωτογραφίες του Πούτιν; Σοβαρά το σκεφτήκατε αυτό; Δεν ξέρετε ότι οι δικοί μας είναι υποψιασμένοι; Πως ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτή τη σκοτεινή υπόθεση; Η δημοκρατία στη Ρωσία δεν δολοφονεί, δεν στέλνει στα γκούλαγκ κόσμο. Απλώς… τακτοποιεί υποθέσεις. Εξάλλου το επιχείρημα δούλεψε αμέσως: τι συμφέρον θα είχε η Ρωσία και ο Πούτιν να τον σκοτώσει τώρα; Δεν τον πείραζε, τον είχε στην άκρη του κόσμου, δεν ενοχλούσε πλέον ο Ναβάλνι. Δεν τους… ενοχλούσε. Δεν τους… πείραζε. Ναι, αυτό λένε οι υπερασπιστές της δημοκρατίας για όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους!

Η υποκρισία των δήθεν δημοκρατών και των δήθεν υποστηρικτών της δημοκρατίας δεν έχει τέλος. Εάν άλλη χώρα έκανε εισβολή στην Ουκρανία. Αν το… ένα χιλιοστό αυτών συνέβαιναν στην Ελλάδα ή στη Δύση, θα είχαν σκάψει και τα πεζοδρόμια! Τώρα είναι απλώς… Δευτέρα. Να μας πουν πραγματικά τι πίνουν για να μεθύσουμε κι εμείς. Ή όπως έλεγε κι ένας σύγχρονος Ρώσος κωμικός: «Η δημοκρατία στη Ρωσία είναι ένας επιπλέον λόγος για να μεθύσεις» . Ρώσος κι αυτός. Σχεδόν μεθυσμένος από τη δημοκρατία τους. Αλλά τουλάχιστον ζωντανός.