Αν οι ευρωεκλογές έχουν έναν μεγάλο νικητή, πέρα από την αποχή, αυτός είναι αναμφίβολα η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, που υπερδιπλασίασαν τα ποσοστά τους. Όσο για τον μεγάλο χαμένο, πέρα από τη ΝΔ, δεν είναι άλλος από τη Νέα Αριστερά του Χαρίτση και της Αχτσιόγλου.

Ένα νεοσύστατο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με 11 προβεβλημένους βουλευτές και πρώην υπουργούς, δεν κατάφερε να μπει στην Ευρωβουλή! Και ο Στέφανος Κασσελάκης για να διασκεδάσει τις δικές του απώλειες… σκούζει: φέρτε πίσω τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ!

Στη σούμα της ευρωκάλπης βλέπουμε ότι τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς αθροίζουν ένα ποσοστό γύρω στο 19%, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους πέντε ψήφισε δεξιότερα της ΝΔ! Ένα ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό, που δείχνει μια γενικότερη τάση στην Ευρώπη, η οποία συντηρητικοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ελάχιστους λόγους να πανηγυρίζουν και περισσότερους για να παρηγορούνται. Η ΝΔ έχασε 12 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά κάνει σχεδόν νταμπλ σκορ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν τη φτάνουν αθροίζοντας τα ποσοστά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχασε τρεις μονάδες από τις εθνικές εκλογές, διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση, που εξασφαλίζει χρόνο στον Στέφανο Κασσελάκη, αν και ο ίδιος περίμενε ένα ποσοστό που μπροστά θα είχε 2…

Αντίθετα με τα δύο πρώτα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του κατά μία μονάδα, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στον ευσεβή πόθο του Νίκου Ανδρουλάκη, που θα το καθιστούσε εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως έχει να λέει ότι ξαναέβαψε πράσινη την ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι) και ότι ήρθε δεύτερο σε 19 εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας. Ωστόσο η «μαύρη τρύπα» της Αττικής πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τη Χαριλάου Τρικούπη. Από τις 6 εκλογικές περιφέρειες της Αττικής το ΠΑΣΟΚ βγήκε 4ο σε τέσσερις και 5ο σε δύο!

Ένα από τα στανταράκια της κάλπης ήταν επίσης ότι θα αναζωπύρωνε τη συζήτηση για τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας σοβαρός πόλος απέναντι στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Η συζήτηση ξεκίνησε όντως λίγη ώρα αφότου έκλεισε η κάλπη.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, αυτής της κουβέντας είναι εντελώς αβέβαιο, ακόμα και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης ευαγγελίζεται ότι θα πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα, Ανδρουλάκης και Κασσελάκης δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Για να είμαστε ρεαλιστές, μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να ευοδωθεί μόνο με υπέρβαση ηγεσιών, πράγμα που δεν μοιάζει εφικτό αυτή την ώρα, ούτε και ενισχύεται ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πολλοί θα επαναφέρουν στο τραπέζι το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος θα ήθελε μια σανίδα για να διατηρηθεί στο προσκήνιο, αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχει κάψει το πολιτικό του κεφάλαιο, αφού κατάφερε να δημιουργήσει εχθρούς και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν γνωρίζουμε αν ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Διονύσης Τεμπονέρας… Ο πρώτος μεταπήδησε στην Κουμουνδούρου από τα σπλάχνα του βαθέος ΠΑΣΟΚ, έχοντας και υπουργική θητεία, και ο δεύτερος είναι από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του.

Αυτό δεν τους εμποδίζει να ζητήσουν από κοινού σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς, για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου που θα αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ.

Προφανώς και δεν ανοίγουν κανέναν ασκό του Αιόλου, αλλά κάλλιστα μπορούν να κατηγορηθούν ότι ανοίγουν δουλειές του διαβόλου!

Του διαβόλου που κρύβεται στις λεπτομέρειες και όχι του άλλου που φοράει Prada!