“Καταφύγιο” για τον καύσωνα οι κοντινές παραλίες – ανάσα δροσιάς από το Σαββατοκύριακο
Χρήστος Μιχαλόπουλος

Και στην Κρήτη το θερμόμετρο θα παραμείνει στα ύψη μέχρι την Παρασκευή.

Αύριο, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά όπου αναμένεται μικρή πτώση.

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να δροσιστούν κάνοντας βουτιές ακόμα και τις απογευματινές ώρες βραδινό μπάνιο στην θάλασσα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Άγγιξε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου

Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Ανάσες δροσιάς το Σαββατοκύριακο

Όπως εξηγεί η ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και μεθαύριο. «Καζάνι που βράζει» θα θυμίζουν το εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, καθώς και οι περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

«Ανάσες» δροσιάς αναμένονται από το Σαββατοκύριακο, οπότε και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.