Στο στάδιο της επανεκκίνησης, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια μπλοκ, δείχνει να μπαίνει το πρόγραμμα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Τα μάτια είναι στραμμένα στα επόμενα βήματα για τις δύο περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης με operators την κοινοπραξία Exxon-Mobil και Hellenic Energy.

Ανδρέα Ν. Αγγελάκη και Αντώνη Φώσκολο

Εντός των επόμενων 10 μηνών αναμένεται να αποφασιστεί από τους παραχωρησιούχους, δηλαδή από την Exxon-Mobil και την Hellenic Energy, η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Α. Αϊβαλιώτης, τα πρώτα στοιχεία για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη αναμένονται τον Μάρτιο και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί εάν θα προχωρήσει η αδειοδότηση γεώτρηση στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Καραουλάνης, 2023).

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως πιστεύει ότι η εξόρυξη των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες πολύ πέραν της χώρας μας, πιθανόν ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (Αγγελάκης, 2023).

Εικόνα 2. Οι σαρώσεις από την νορβηγική εταιρεία PGS, όπου το κόκκινο τόξο δείχνει τον πρώτο γεωτρητικό στόχο και με κίτρινο χρώμα είναι η κάτοψη των κοραλλιογενών υφάλων που βρίσκονται σε βάθος 4,50 km από τον πυθμένα της θάλασσας
Εικόνα 1. Τοποθεσίες σημερινών ερευνών κατ’ εντολή του πρωθυπουργού

Γι’ αυτό η πρόσφατή εντολή του για την επανεκκίνηση των ερευνών για εξόρυξη υδρογονανθράκων, με στόχο την ταχεία εκμετάλλευσή τους, βρήκε θετική ανταπόκριση από τις πετρελαϊκές εταιρείες, στις οποίες είχε δοθεί άδεια προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Οι εταιρείες και Exxon-Mobil, Hellenic Energy και Energean, δαπάνησαν περίπου στα 100 εκατ. $ για τρισδιάστατες γεωφυσικές σαρώσεις στο Ιόνιο. Οι πολύ πυκνές δισδιάστατες γεωφυσικές σαρώσεις στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης της Energean και Hellenic Energy φαίνονται στην Εικόνα 1.

Οι πυκνότατες σαρώσεις από το σκάφος Sanco Swift της Νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo-Services (PGS) για λογαριασμό της κοινοπραξίας Exxon-Mobil και Hellenic Energy φαίνονται στην Εικόνα 2. Με κόκκινο τόξο φαίνεται ο πρώτος γεωτρητικός στόχος, που θα ερευνηθεί ίσως το 2024, αλλά σίγουρα το 2025. Με κίτρινο χρώμα είναι η κάτοψη των κοραλλιογενών υφάλων, που βρίσκονται σε βάθος 4500 m κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Επίσης σύμφωνα με την γεωφυσική σάρωση της PGS τον Φεβρουάριο του 2023, η τοποθεσία γεώτρησης από την Exxon-Mobil φαίνεται στην Εικόνα 3.

Εικόνα 3. Τοποθεσία γεώτρησης από την Exxon-Mobil στα τέλη του τρέχοντος έτους
Εικόνα 2. Οι σαρώσεις από την νορβηγική εταιρεία PGS, όπου το κόκκινο τόξο δείχνει τον πρώτο γεωτρητικό στόχο και με κίτρινο χρώμα είναι η κάτοψη των κοραλλιογενών υφάλων που βρίσκονται σε βάθος 4,50 km από τον πυθμένα της θάλασσας

Τα εκτιμώμενα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 11,89 τρισεκατ. m3 φυσικού αερίου. Με δεδομένη την αξία ενός m3 φυσικού αερίου 0,406 $, η συνολική αξία του φυσικού αερίου εκτιμάται σε 4,827 τρισεκατ. $, που θα εκμεταλλευθεί η Exxon-Mobil, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Βάσει του νόμου Μανιάτη 4001/2011, στα επόμενα 100 χρόνια περίπου εκμετάλλευσης, το 20% αυτής της αξίας των κοιτασμάτων θα δοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι 965 δισεκατ. $ και 0,05% στην Περιφέρεια Κρήτης, δηλαδή 241 δισεκατ. $.

*O Αντώνιος Φώσκολος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

**Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι Επίτιμο Μέλος και Διακεκριμένο Fellow της IWA (Παγκόσμιας Εταιρίας Νερού).

 

Βιβλιογραφία

Αγγελάκης, Α. Ν (2023). Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Εξαγωγέας Ενέργειας και Πάροχος Ενεργειακής Ασφάλειας; ΠΑΤΡΙΣ, 05/04/2023,

https://www.patris.gr/2023/04/05/mporei-i-ellada-na-ginei-exagogeas- energeias-kai-parochos-energeiakis-asfaleias/

Καραουλάνης, Θ. (2023). Α. Αϊβαλιώτης: Μέσα στον σχεδιασμό μας είναι και η δυνατότητα να γίνουμε τοπικό κέντρο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. ECONOMIX, conomix.gr/2023/11/08/a-aivaliotis-mesa-ston-schediasmo- mas-einai-kai-i-dynatotita-na-ginoume-topiko-kentro-apothikefsis- dioxeidiou-tou-anthraka/