Η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" κλείνει 80 χρόνια ενημέρωσης και ιστορίας, 1946-2026

Στην Ελλάδα, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο -κάθε φορά μετά τις εκλογές και αμέσως με τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης- να ξεκινάει η συζήτηση να φύγει η Κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να ζητάει νέες εκλογές.

Από το 2023, πριν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλείσει τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, η αντιπολίτευση είχε προβλέψει μετά βεβαιότητας ότι ο Μητσοτάκης θα προσέφευγε σε πρόωρες εκλογές.

Σε όλες τις προβλέψεις -κατά τη διάρκεια της τετραετίας- για πρόωρη προκήρυξη εκλογών έπεσαν έξω, παρά το ότι ο πρωθυπουργός από πολύ νωρίς με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του είχε πει ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Αυτό τώρα αναμένεται να κριθεί εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από το γεγονός ότι δεν μπλόφαρε και ότι απευθύνθηκε στους πολίτες με ειλικρίνεια, χωρίς αιφνιδιασμούς και πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την προχθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στα στελέχη και τους βουλευτές της κεντροδεξιάς παράταξης, προς την αντιπολίτευση και κυρίως προς τους πολίτες, λέγοντας: «Εκλογές το 2027, η Κυριακή της κάλπης είναι μία.

Δεν υπάρχουν δοκιμαστικές Κυριακές διαμαρτυρίας, ούτε πρόβα τζενεράλε με δήθεν μηνύματα, ούτε περιθώρια για καταστροφικά ρίσκα… Η πατρίδα ζητά καθαρές λύσεις, καθαρούς ορίζοντες και ένα σταθερό έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία για να περιγράψει την εκλογική στρατηγική της ΝΔ, δηλαδή: κατοχή της μπάλας, πρωτοβουλία των κινήσεων, αντοχή στον μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα και ομαδικό παιχνίδι.

«Όταν έχεις την μπάλα εσύ, θα βάζεις γκολ. Έχουμε καλή φυσική κατάσταση, άρα μπορούμε να αντέξουμε στον εκλογικό μαραθώνιο μέχρι τις εκλογές. Έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς…», υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ λειτουργεί πρώτα και πάνω απ’ όλα ως ομάδα.

«Οι ομάδες κερδίζουν τον αγώνα και όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ», είπε μεταξύ άλλων στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, απομένουν 7-8 μήνες για τις κάλπες. Ευρισκόμενοι πλέον εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το πολιτικό «θερμόμετρο» ανεβαίνει και η πολιτική πόλωση των κομμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και στον δρόμο προς τις εκλογές θα ακούσουμε πολλά και διάφορα, υποσχέσεις ανέξοδες, ρητορικές, πολιτικές υπερβολές, κατηγορίες, ψέματα και αλήθειες πολλές. Θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα και θα τεθούν ουσιαστικά διλήμματα για την πορεία της χώρας, της Υγείας, της Παιδείας, της εργασίας, της ακρίβειας κι άλλων.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων φαίνονται να είναι ενθαρρυντικά για το κυβερνών κόμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει μέχρι τις εκλογές, συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για κανένα κόμμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πολιτικούς αναλυτές, τα στοιχεία δείχνουν σταθερό προβάδισμα της ΝΔ 25-30%, με 10 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα, ενώ προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία, θα πρέπει τα στελέχη της ΝΔ να «τρέξουν» πολύ στον μεγάλο εκλογικό μαραθώνιο που θα ακολουθήσει.

Πρέπει να αναδείξουν τη σύγκριση των θέσεων της ΝΔ με τα υπόλοιπα κόμματα, και από αυτή τη σύγκριση να καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες ότι η κεντροδεξιά δική τους παράταξη είναι η μόνη που διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο απέναντι στις φανταστικές, λαϊκίστικες υποσχέσεις που εκτοξεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.