Για δεύτερη φορά στην ιστορία, οι κάτοικοι της μαρτυρικής Βιάννου κινδυνεύουν σε αφανισμό και εξαθλίωση, και, μάλιστα, αυτή τη φορά, όχι από ξένους «κατακτητές», αλλά από τους χειρισμούς της αυταρχικής και αρρύθμιστης γραφειοκρατίας.

Η πρόσφατη έφοδος των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην παραλιακή ζώνη του Καστρίου Βιάννου, για την αιφνίδια επιβολή μέτρων διοικητικού καταναγκασμού, όπως η απειλή άμεσης κατεδάφισης επιχειρήσεων και αιματηρών προστίμων, έχει προκαλέσει την έντονη αναστάτωση και δικαιολογημένη οργή της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών εστίασης της περιοχής.

Όλοι το ξέρουν ότι, εδώ και 40 χρόνια, η καρδιά της τοπικής οικονομίας χτυπά στο Καστρί και στον Κερατόκαμπο. Η κατεδάφιση των τουριστικών επιχειρήσεων στις παραπάνω περιοχές θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική ασφυξία, σε αποδόμηση της εμπορικής ζωής και κατ’ επέκταση στην ερήμωση της περιοχής.

Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και δη εν μέσω τουριστικής σεζόν είναι αψυχολόγητη και κακοποιητική για την τοπική κοινωνία και, παράλληλα, παραβιάζει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης και ορθολογικής διαχείρισης.

Πολύ περισσότερο δε, την επομένη της επίσκεψης και των ανακοινώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού για την έμφαση στην τουριστική οικονομία της Κρήτης και την ειδική βαρύτητα που έχει η ανάπτυξη του Δήμου Βιάννου μετά τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας υπό τον πρωθυπουργό.

Για την παραλιακή ζώνη Καστρίου – Κερατοκάμπου, πρώτη προτεραιότητα είναι η υλοποίηση της ακτομηχανικής μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δημοσιεύσει, από τις 28-01-2026, πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους Δήμους για την παρέμβαση με τίτλο: «Έργα προστασίας ακτών, αντιδιαβρωτικά έργα και προστασία λιμένων έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» (ΑΔΑ: Ρ69ΛΗ-ΘΚΓ).

Μάλιστα, το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει προκρίνει την ένταξη της προστασίας των ακτών της περιοχής Καστρίου – Κερατόκαμπου ως έργο με πλήρη ωριμότατα μελετών, που αποτελεί βασική ανάγκη για την ύπαρξη και την ανάπτυξη των παραλιακών οικισμών Καστρίου και Κερατόκαμπου.

Η πρόσκληση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι ανοιχτή μέχρι την 30-05-2026, οπότε αναμένεται από το Δήμο Βιάννου να έχει καταθέσει την απαιτούμενη πρόταση χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Η υλοποίηση της ακτομηχανικής μελέτης δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της ακτομηχανικής μελέτης στην περιοχή, με την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, κάθε διοικητική εκτέλεση αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι επιχειρησιακά άσκοπη, αλλά και πρακτικά ζημιογόνα για την τοπική ανάπτυξη, ενώ μοιάζει με αντίποινο και εκδίκηση στην κοινωνία της περιοχής.

Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα της κοινωνίας της Βιάννου, γιατί οι οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων προΐσταται, έχουν πρωτίστως στόχο την προαγωγή της αρμονικής ανάπτυξης των οικονομικών δραστηριοτήτων των πολιτών, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου.

Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μία μέρα πριν, έχει μιλήσει για τη νησιωτικότητα, που πρέπει να μετατρέψουμε σε ευκαιρία, και για τις αναπτυξιακές προοπτικές, ώστε οι άγονες περιοχές να μετατραπούν σε «γόνιμους τόπους», με βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

Με την κατεδάφιση των τουριστικών επιχειρήσεων στο Καστρί και στον Κερατόκαμπο εν μέσω τουριστικής περιόδου, την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην Κρήτη, δεν είναι καθόλου εμφανές τι επιδιώκεται, εν τέλει, και από ποιους. Σίγουρα, πάντως, δεν ευνοείται η ανάπτυξη της περιοχής, τουλάχιστον όχι με τρόπο που να μπορεί να γίνει αντιληπτός από την τοπική κοινωνία.

Αναμένουμε από τον υπουργό Οικονομικών να δώσει άμεσα εντολή στην Κτηματική Υπηρεσία να αναστείλει, τουλάχιστον για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, την επιβολή μέτρων κατά των τουριστικών επιχειρήσεων σε Καστρί και Κερατόκαμπο, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων της ακτομηχανικής μελέτης και, βεβαίως, στη συνέχεια, να προβλεφθεί η δυνατότητα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες να χρησιμοποιούν τους παραχωρούμενους χώρους με την προϋπόθεση τοποθέτησης μη μόνιμων κατασκευών (λυόμενοι οικίσκοι, λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι ειδικής κατασκευής, αποσυναρμολογούμενοι για αποθήκευση τον χειμώνα, αποσυναρμολογούμενοι χώροι σκίασης/προστασίας για τους λουόμενους κ.λπ), όπως έχει προβλεφθεί ήδη στο επενδυτικό σχέδιο για τη βελτίωση των υποδομών στις κολυμβητικές ακτές για άτομα με κινητικά προβλήματα, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Τουρισμού με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελάχιστο που περιμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών είναι μία βιώσιμη και δίκαιη λύση για τις επιχειρήσεις του Καστρίου και του Κερατόκαμπου, που θα εξασφαλίσει την ουσιαστική ανάπτυξη στην περιοχή με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.