Ενώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε περιδίνηση, η κυβέρνηση οφείλει να αναμετρηθεί με τις δικές της αδυναμίες, ατολμίες και αστοχίες. Ίσως μεσολαβεί περίοδος τριών ετών έως την άλλη εθνική εκλογική διαδικασία, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για περαιτέρω αγρανάπαυση.

Οι στόχοι που ετέθησαν από τον πρωθυπουργό, πρόσφατα, είναι μεγαλόπνοοι και επιθυμητοί από την πλειοψηφία των πολιτών, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν και κυρίως ότι θα δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα καθημερινά τους ακανθώδη προβλήματα. Για την ώρα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας βρίσκεται προβληματισμένο και εν αναμονή κυβερνητικών πεπραγμένων.

Ίσως η φράση του πρωθυπουργού ότι το 41% δεν ισχύει πια, αποτελεί το απόσταγμα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Πού απευθυνόταν όμως; Στους ψηφοφόρους, στους βουλευτές και υπουργούς του, ή μήπως στον εαυτό του, νοιώθοντας την καρέκλα του, να αρχίζει να τρίζει;

Κάποιοι, είπε πρόσφατα, έχουν βρεθεί πολύ ψηλά και είναι καιρός να κατέβουν χαμηλότερα, κοντά στα πολλαπλώς προβληματισμένα τμήματα της κοινωνίας. Κι’ ακόμα δίπλα σε όλους εκείνους που ψήφισαν και στήριξαν το κόμμα της ΝΔ στις περσινές εθνικές εκλογές.

Πιθανόν θυμήθηκε ότι ίσως είναι εύκολο να φτάσεις ψηλά, αλλά δυσκολότερο να διατηρηθείς εκεί. Έτσι λοιπόν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πλημμυρισμένο από πληθώρα προκλήσεων γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του, εάν φυσικά επιθυμεί η δημοσκοπική κατρακύλα να σταματήσει και να αποδειχτεί αναστρέψιμη.

Φυσικά ο ίδιος γνωρίζει τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει και τις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ώστε να βελτιωθεί κατά τι, έστω, η καθημερινότητα της κοινωνίας. Όλος ο σχετικός κατάλογος έχει ειπωθεί και γραφτεί κατ’ επανάληψιν, τον οποίο οι υπουργοί του δείχνουν να περιλαμβάνουν στις μελλοντικές ενέργειές τους!

Αν παρακάμψουμε την ακρίβεια των αγαθών, την ασφάλεια ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τις παραπαίουσες δομές υγείας, το μεταναστευτικό πρόβλημα που δείχνει ήδη τα δόντια του σε ορισμένες περιοχές της χώρας, την απαραίτητη στήριξη των νέων νοικοκυριών λόγω του δισεπίλυτου δημογραφικού, κ.λπ., υπάρχουν και άλλα πιο ειδικά που αφορούν, όμως, το εσωτερικό του κόμματός του.

Αναφέρομαι στη σχέση του πρωθυπουργού με ορισμένα στελέχη του κόμματος της ΝΔ, τα οποία έχουν στενές σχέσεις ή πρόσκεινται περισσότερο με την συντηρητικότερη πλευρά του πολιτικού αυτού σχηματισμού, τα οποία ενώ τα προηγούμενα χρόνια κρατούσαν σιγή ιχθύος, τελευταία άρχισαν να ξεσπαθώνουν με δηλώσεις που αφορούν την πορεία του κόμματος και τα έως τώρα πεπραγμένα των υπουργών.

Ίσως όλα αυτά, βεβαίως, να οφείλονται με την μη υπουργοποίησή τους, αλλά φυσικά έως ένα βαθμό. Ο γάμος ειδικά των ομόφυλων αποτέλεσε αναμφίβολα σοβαρό έναυσμα να έρθουν στην επιφάνεια αυτές οι αντιδράσεις, τον οποίο φυσικά ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επανειλημμένως.

Όμως, όπως και να έχει η κατάσταση, το πουλόβερ στη μια μεριά του φάσματος έχει αρχίσει να ξηλώνεται, αργά και σταθερά και ο πρωθυπουργός οφείλει να επιδιορθώσει τη βλάβη σύντομα και πριν καταστεί ανεξέλεγκτη. Η σχετική δήλωσή του είναι γνωστή.

Επέκταση των κλαδιών του πολιτικού δέντρου και όχι συρρίκνωσή του, με εμμονή και αναφορά στις υγιείς ρίζες του. Τονίζοντας, τουτέστιν, τη σχέση του και με αυτή τη συνιστώσα. Ίσως όλα αυτά ήρθαν στην επικαιρότητα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ίσως ήρθε αναπόφευκτα γι’ αυτό το πλήρωμα του χρόνου.

Όμως δεν παύει να αποτελεί από τούδε και στο εξής ένα σοβαρό πρόβλημα με το οποίο θα έρχεται συχνά πρόσωπο με πρόσωπο. Και εδώ δεν χωρούν πρόσκαιροι καλλωπισμοί και υπεκφυγές.

Μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων και στελεχών του κόμματος κρατά στάση αναμονής για περαιτέρω δράση, με όποιο τρόπο τους δοθεί ευκαιρία ή μπορέσουν να δράσουν ή να συμπεριφερθούν!

Κι’ αν όλα αυτά είναι σοβαρά για την παραπέρα πορεία της ΝΔ, ταυτόχρονα έχουν αναδυθεί το πρόβλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα κάποιες διαταραχές και προστριβές στην εξωτερική πολιτική κάνουν τη βάση της ΝΔ να μην είναι τόσο υπερήφανη, όσο τουλάχιστον θα επιθυμούσε!