Μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου κατά τον ψυχολόγο Maslow στην περίφημη πυραμίδα των αναγκών, αμέσως μετά τις βιολογικές ανάγκες και την ανάγκη για ασφάλεια, είναι η ανάγκη του να ανήκει σε κάποια ομάδα, να είναι αναγνωρίσιμος, να μετέχει σε δραστηριότητες, να γίνεται αποδεκτός.

Σήμερα με τα τόσα δεινά που μας περιστοιχίζουν χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ τη συντροφιά των συνανθρώπων μας και ιδιαιτέρως όσοι σαν εμάς τους συνταξιούχους που ορισμένοι μας αποκαλούν ‘’απομάχους της ζωής’’, έχουμε εκπληρώσει τις περισσότερες οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Τα παιδιά μας έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες, ορισμένων οι σύντροφοι έχουν ‘’ φύγει’’, μένουν μόνοι, νιώθουν περιθωριοποιημένοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και επομένως χρειάζονται την επικοινωνία με συνανθρώπους με τους οποίους νιώθουν εγγύτητα όπως είναι οι πρώην συνάδελφοί τους. Γι’ αυτό παρατηρείται, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η δραστηριοποίηση πολλών συλλόγων συνταξιούχων αλλά και άλλων πολιτιστικών, εκδρομικών κλπ συλλόγων στους οποίους συμμετέχουν πολλοί συνταξιούχοι. Οι σημερινοί συνταξιούχοι είναι πιο ενεργητικοί σε σύγκριση με των προηγουμένων γενεών, γυμνάζονται, διατρέφονται σωστά, απολαμβάνουν τη ζωή. Όλα τα παραπάνω μαζί με την εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης έχουν συντελέσει στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής. Ας μην ξεχνούμε, επίσης, ότι η συμμετοχικότητα κρατά το μυαλό μας λειτουργικό και δραστήριο, απομακρύνει την άνοια, την κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας, την παραίτηση, τα αισθήματα αναξιότητας και καθετί αρνητικό.

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της νοοτροπίας αυτής. Είναι από τους πιο δραστήριους και πολυπληθείς συλλόγους συνταξιούχων της Ελλάδας (αριθμεί 1800 μέλη μέχρι στιγμής και συνεχώς εγγράφονται και νεότεροι συνταξιούχοι), για πάνω από 20 χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο των κοινωνικών εξελίξεων, των συνταξιουχικών διεκδικήσεων και των εκδρομικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΦΩΝΗ, την οποία αποστέλλει ταχυδρομικώς σε όλα τα μέλη αλλα και σε πολλούς άλλους Συνδέσμους. Αξίξει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική εφημερίδα Συνδέσμου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.

Ο Σύνδεσμός μας υποδέχεται πάντα με εγκαρδιότητα τους συνταξιούχους στα Γραφεία του που βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου στην οδό Ερωτοκρίτου και Βύρωνος (γωνία), προσφέρει καφέ, ακούει προσεκτικά τα προβλήματά τους και βοηθεί στην επίλυσή τους. Συμμετέχει σ’ όλες τις Παγκρήτιες συνταξιουχικές κινητοποιήσεις. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) που εδρεύει στην Αθήνα και έχει συνδέσμους σ’ όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1947 και έχει πολύ μαχητική παρουσία στους συνταξιουχικούς αγώνες με παραστάσεις στα Υπουργεία και συμμετοχή σε συλλογικά όργανα συνταξιούχων της Ευρώπης. Επίσης, συνεργάζεται με άλλους συνταξιουχικούς συλλόγους μέσω της ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα). Η Ομοσπονδία είναι το σημείο αναφοράς μας για οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό πρόβλημα παρουσιαστεί και δίνει οδηγίες για τη διευθέτησή του.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή,μια εποχή απανωτών κρίσεων. Χρειαζόμαστε συσπείρωση για να διεκδικήσουμε ό,τι μας αρπάζουν με την ακρίβεια και την εκμετάλλευση αλλά και όσα χρόνια τώρα μας έχουν αρπάξει με τις μειώσεις στις συντάξεις μας. Μας επιστρέφουν κατά καιρούς ψίχουλα και τα φορολογούν αδρά μετά. Ας μην ξεχνούμε, βέβαια, ότι τα ψίχουλα αυτά τα έχουμε κερδίσει με τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες.

Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής αδράνειας λόγω της πανδημίας καλούμαστε φέτος να συνεχίσουμε τις συλλογικές μας δραστηριότητες ξεκινώντας με τις εκλογές για τα συλλογικά μας όργανα με ανανεωμένα ψηφοδέλτια. Στις 12 Μαΐου, λοιπόν, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στην οδό Δημοκρατίας θα διεξαχθούν οι εκλογές μας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Επιτροπής Ελέγχου του Συνδέσμου μας αλλά και των αντιπροσώπων για το 71ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Το Συνέδριο αυτό θα είναι Καταστατικό και Εκλογοαπολογιστικό από το οποίο θα εκλεγεί το νέο ΔΣ και η Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας από τους αντιπροσώπους που θα εκλέξει ο κάθε Σύνδεσμος. Όσο περισσότερα μέλη ψηφίσουν στις τοπικές μας εκλογές τόσο περισσότερους αντιπροσώπους θα στείλει ο Σύνδεσμός μας στο Συνέδριο και επομένως τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή μας στις συλλογικές διαδικασίες.

Ας στηρίξουμε όλοι το Σύνδεσμό μας με τη συμμετοχή μας και είναι σίγουρο ότι θα βγούμε κερδισμένοι από κάθε άποψη.

Ας προσέλθουμε, λοιπόν, την ΠΕΜΠΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ στο Εργατικό Κέντρο με την ταυτότητά μας.

Κι ας μην ξεχνάμε Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.

 

* Η Στέλλα Κουσκουμπεκάκη είναι φιλόλογος, πρώην γυμνασιάρχης, συνταξιούχος και πρόεδρος της Επιτροπής ΕΛέγχου του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Ηρακλείου