Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολύ ελπιδοφόρα και εποικοδομητική αλλαγή στη νοοτροπία των συνταξιούχων σχετικά με τη συμμετοχή τους σε συλλόγους είτε μορφωτικούς, είτε ψυχαγωγικούς,είτε συνδικαλιστικούς,είτε φιλανθρωπικούς κ.λπ.

Η μεταστροφή από την απραξία και την παραίτηση των προηγούμενων γενεών συνταξιούχων στη δραστηριοποίηση των νεότερων συνταξιούχων δείχνει ξεκάθαρα ότι οι σημερινοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας νιώθουν νεότεροι και οι περισσότεροι είναι λειτουργικοί, τρώνε υγιεινά, γυμνάζονται, περιποιούνται τον εαυτό τους και γι’ αυτό διατηρούν την πνευματική τους διαύγεια και επιθυμούν να συμμετέχουν δυναμικά στην κοινωνική ζωή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο δικός μας Σύνδεσμος Συνταξιούχων του Δημοσίου.Ο Σύνδεσμός μας πραγματοποιεί εκδηλώσεις και εκδρομές, αλλά πρωτίστως είναι συνδικαλιστικός.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του συνδικαλιστικού χαρακτήρα του ο Σύνδεσμος είναι ενεργός πολλές δεκαετίες και επίσης,είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) που εδρεύει στην Αθήνα και έχει, βέβαια, Συνδέσμους-μέλη σ’ όλη την Ελλάδα.

Η Ομοσπονδία,λοιπόν,έχει συγκαλέσει το 71ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Αθήνα για τις αρχές του Μαρτίου στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι που θα εκλεγούν από κάθε Σύνδεσμο.Οι εκπρόσωποι αυτοί θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου,θα συμμετέχουν στην αλλαγή του καταστατικού και θα ψηφίσουν για το νέο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Γι’ αυτό θα γίνουν και εδώ στο Ηράκλειο εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων από τον νομό Ηρακλείου στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Σάββατο, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα στο Μελισσείδειο Ίδρυμα (Γιαμαλάκη 11).

Όσο περισσότερα μέλη ψηφίσουν τόσο περισσότερους αντιπροσώπους θα στείλει ο Σύνδεσμος του νομού Ηρακλείου στο Συνέδριο και επομένως τόσο πιο ισχυρή θα είναι η φωνή του Συνδέσμου μας στις διαδικασίες του Συνεδρίου και στις εκλογές για το νέο Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο.

Κι ας μην ξεχνούμε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια απόδοσης έστω και μέρους των χαμένων περικοπών (τα λεγόμενα αναδρομικά) οφείλεται στην πίεση των συνταξιούχων μέσω αιτήσεων και αγωγών προς τον ΕΦΚΑ και προς τα Επικουρικά Ταμεία, αλλά και των ενώσεων των Συνταξιούχων και της Ομοσπονδίας με τις παραστάσεις στα Υπουργεία, στους ασφαλιστικούς φορείς και τις κινητοποιήσεις γενικότερα.

Ακόμα και τα ψιχία που μας επέστρεψαν μέχρι τώρα οφείλονται σ’ όλες τις παραπάνω ενέργειες, ατομικές αλλά πολύ περισσότερο συλλογικές.

Γιατί, όπως είναι γνωστό, η απραξία και η παραίτηση με το πρόσχημα της έλευσης των γηρατειών οδηγεί στην κατάθλιψη που ελλοχεύει και αποχαυνώνει τον άνθρωπο και τον στέλνει στους γιατρούς, πράγμα το οποίο, όπως κατανοούμε, μπορεί να βολεύει τους ιθύνοντες.

Αντίθετα όποιος συμμετέχει στα κοινά ανανεώνεται μέσω των κοινωνικών επαφών, έχει ένα σημείο αναφοράς, βρίσκεται στο προσκήνιο, διατηρεί τη ζωντάνια του, δεν εφησυχάζει και δίνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ενδιαφέρεται και περιφρουρεί τα συνταξιουχικά του δικαιώματα.

Και, βέβαια, εδώ ισχύει το γνωστό ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», η συμμετοχικότητα, δηλαδή, στους κοινούς αγώνες μέσω των συνταξιουχικών μας Συλλόγων.

Δεν πρέπει να υποστείλουμε τη σημαία των κινητοποιήσεων και των διεκδικήσεών μας.Το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν φαίνεται να μας ευνοεί, εκτός από την περίπτωση των επικουρικών συντάξεων oρισμένων συνταξιούχων.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους είναι αναγκαίο αλλά και χρήσιμο να προσέλθουμε όλοι στις εκλογές του Συνδέσμου μας στις 22 Φεβρουαρίου με την ταυτότητά μας.

 

 *Η Στέλλα Κουσκουμπεκάκη είναι φιλόλογος και μέλος του Συνδέσμου