Έχουν περάσει είκοσι ημέρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου με την εκκωφαντική ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όπου το πολιτικό σύστημα, οι δημοσκόποι και η κοινή γνώμη εξακολουθούν να παραμένουν άναυδοι, κυρίως για τη συντριπτική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας 20 μονάδων. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 1974 είχαμε κατάσταση παρόμοια υψηλού ποσοστού 54% της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεύτερο κόμμα με 20% την Ένωση Κέντρου.

Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, δημοσκόποι και ειδικοί εκλογολόγοι, έπεσαν κυριολεκτικά από τα σύννεφα όταν άρχισαν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης. Επειδή όμως τίποτα απ’ όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν διαχρονικά στη χώρα δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται τυχαία, ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικά γεγονότα, έτσι και το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου σίγουρα έχει την εξήγησή του.

Παρατηρείται τώρα και πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι πολιτικά εξακριβωμένο, ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν εκδηλώνεται, δεν συμμετέχει στα κοινά και συνήθως παραμένει απαθής στα καθημερινά κοινά πολιτικά δρώμενα. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δεν μιλούσε ούτε απαντούσε, δεν συζητούσε, απλά παρακολουθούσε σιωπηλά όλα τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια της δύσκολης διακυβέρνησης της χώρας 2019-2023, μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου.

Είναι η αποκαλούμενη σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών, που μίλησε την ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου και έδωσε το σημαντικό προβάδισμα 20 μονάδων διαφορά από την αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία.

Η Ελλάδα στην τετραετία που πέρασε γνώρισε τη μια πίσω από την άλλη όλων των ειδών τις κρίσεις, που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έτυχε να αντιμετωπίσει σε τέτοιο βαθμό κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Όμως η χώρα με στοχευμένους επιδέξιους χειρισμούς της κυβέρνησης κατάφερε να σταθεί όρθια και επιπλέον να πετύχει ένα μικρό οικονομικό θαύμα, όπως πιστοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές, εγχώριους και ξένους αναλυτές, σύμφωνα με τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας.

Η χώρα έχει μπει στο ρυθμό της ανάπτυξης και των αποκαλούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ συνολικά 50 φόροι έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της παρούσας κυβέρνησης Μητσοτάκη, προς όφελος της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων.

Μπροστά σε όλα αυτά τα τεκμηριωμένα στοιχεία, στελέχη αμφοτέρων της αντιπολίτευσης επιδίδονταν σε ρεσιτάλ λαϊκισμών και λαθών για αυξήσεις φόρων επαγγελματιών, γονικών παροχών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που απειλούν να βάλουν φρένο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Η κοινή γνώμη παρακολουθούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταγωνίζονται με προχειρότητες, αοριστολογίες και αντιφάσεις, με ακοστολόγητες προεκλογικές προτάσεις, για να απαξιώσουν τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ένα μεγάλο επίτευγμα της τετράχρονης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται, να ενεργοποιήσει την κοινωνία και να αποκτήσει σύμμαχό της ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Κάποια πράγματα φαίνεται πως έχουν αρχίσει να αλλάζουν και η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα ήταν ακόμη καλύτερη, εάν δεν είχαν εκδηλωθεί οι απρόβλεπτες κρίσεις που προαναφέραμε, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας.

Δεν επαρκούσε σαφέστατα ο χρόνος και πέραν ορισμένων λαθών και καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν, για να καταργηθούν ακόμη όλες οι παθογένειες του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, της νοοτροπίας των πολιτών και των λανθασμένων επιλογών σε θέματα της καθημερινότητάς τους.

Όπως της νοοτροπίας έλλειψης τήρησης των κανόνων, των νόμων, της κοινωνικής ανυπακοής, της παραβατικότητας, της ατιμωσίας και της εργοδοτικής και συνδικαλιστικής ασυδοσίας. Όλα δείχνουν ότι η ανοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών τελείωσε και το κράτος πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένο να αποκαταστήσει τα αυτονόητα σε όλα τα επίπεδα.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου πλησιάζουν και η τελευταία δημοσκόπηση που αυτή τη φορά ελπίζουμε να βγει αληθινή, δείχνει ότι ένα νέο εκλογικό ρεύμα κινείται ανοδικά προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και η επιτυχία που διαγράφηκε γι’ αυτήν στις κάλπες της 21ης Μαΐου, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και να την αναδείξει πανηγυρικά αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας.