Τα Χριστούγεννα η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνη έφθασαν και το έτος 2021 τελειώνει σε λίγες ημέρες,  αφήνοντας πίσω του σεισμούς,  λοιμούς,  καταποντισμούς,  φωτιές, πολέμους,  που ελάχιστα αφήνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει το νόημα της γέννησης του Χριστού.

Ο Χριστός γεννήθηκε πριν από δύο χιλιάδες είκοσι ένα χρόνια στη μικρή πόλη Βηθλεέμ διδάσκοντας και προκαλώντας την μεγαλύτερη «έκρηξη» αλήθειας και πνευματικών ανθρώπινων αναζητήσεων, που ποτέ μέχρι τότε δεν είχε γνωρίσει η ανθρώπινη κοινωνία.

Οι μαθητές Του συνέχισαν το έργο Του και ο Χριστιανισμός σε λίγα χρόνια διαδόθηκε παντού επειδή τα κηρύγματα του για ειρήνη,  αγάπη, αλληλεγγύη βρήκαν μεγάλη απήχηση στους ανθρώπους.

Όμως η ανθρωπότητα τελικά δεν σώθηκε από την Πρώτη Παρουσία του Θεανθρώπου στη γη αλλά συνέχισε την ίδια τακτική εκμετάλλευσης και εξόντωσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Ο Ιβαν Μπλέκ με Νόμπελ Ειρήνης το 1901 είχε υπολογίσει ότι στα γνωστά 3400 χρόνια της παγκόσμιας ιστορίας,  οι άνθρωποι έζησαν με ειρήνη μόνο τα 240 και όλα τα υπόλοιπα με πολέμους και συγκρούσεις μεταξύ των λαών της γης.

Ο 20ος αιώνας θεωρείται σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μπλέκ η αιματηρότερη περίοδος όλων των εποχών,  αφού σε αυτόν συνέβησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι,  πολλές εμφύλιες συρράξεις,  πραξικοπήματα,  επαναστάσεις και χύθηκε άφθονο αίμα σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Γιατί τελικά οι άνθρωποι δεν σώθηκα από την πρώτη παρουσία του Θεανθρώπου στη γη, αλλά συνεχίζουν την ίδια καταστροφική συγκρουσιακή πορεία με νέες μεθόδους και μέσα επιδιώκοντας την τελική επικράτηση  μέχρι την οριστική αλληλοεξόντωσή τους;

Τι είναι εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να αγνοεί το μήνυμα που εξέπεμψε στον κόσμο η γέννηση του Χριστού εκείνη την νύκτα στην Βηθλεέμ για αγάπη,  ειρήνη και αλληλεγγύη στην ανθρώπινη κοινωνία;

Η μελέτη της ιστορίας και η εξέταση των πολεμικών γεγονότων οδηγούν τους ερευνητές σε διάφορα συμπεράσματα:

  • Ο πόλεμος και η βία είναι στοιχεία της φύσης του ανθρώπου, που ως βασικό ένστικτο τον προκαλεί σε ένα διαρκή αγώνα επικράτησης και όχι μόνο για την επιβίωση του.
  • Πολέμους και βία διεξάγουν οι λαοί που δεν κυβερνώνται από τον Θεό αλλά από τυράννους, λάτρεις της αθεΐας, του λαϊκισμού και του ιμπεριαλισμού.
  • Χρησιμοποιούν βία οι άνθρωποι που λατρεύουν τον Θεό του χρήματος προκαλώντας δολοπλοκίες και συγκρούσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
  • Ασκούν βία οι θιασώτες του ολοκληρωτισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, όπως ένα μέρος των Ισλαμιστών, πού πιστεύουν ότι θα κερδίσουν την ειρήνη όταν νικηθούν και εξαφανιστούν οι «άπιστοι λαοί» της γης.
  • Σοβαρά δόγματα θρησκευτικού πολεμικού επεκτατισμού έχουν επιδείξει χριστιανικές εκκλησίες και λαοί της Δύσης από την εποχή των Σταυροφοριών μέχρι και σήμερα.
  • Μόνο η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία τάσσεται κατά της βίας και τους πολέμους και τους δικαιολογεί μόνο όταν πρόκειται για την άμυνα, την υπεράσπιση, ή την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μελετώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία και κυρίως τα συμπεράσματα που προκύπτουν,  πολλοί είναι οι άνθρωποι που δίκαια αισθάνονται απογοητευμένοι αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στα ερωτήματα των, γιατί το μήνυμα της γέννησης του Χριστού δεν βρήκε απήχηση σε όλους τους ανθρώπους .

Γι’ αυτό προβληματισμένοι κατά την διάρκεια του εορτασμού των φετινών Χριστουγέννων  θα εύχονται ο Ιησούς Χριστός να λυπηθεί στον κόσμο τους φτωχούς,  τους αδικημένους και τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους,  ελπίζοντας να ακούσει την δική των προσευχή και να επισπεύσει στην γη όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί την Δευτέρα Παρουσία του…

Καλά Χριστούγεννα σε όλους