Παρατηρώντας την ανάπλαση στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων, στα Χανιά, τα συναισθήματα που μου προκαλούνται είναι ανάμικτα. Πρώτα βέβαια είχε προηγηθεί η αλλαγή φρουράς όλων των εμβληματικών καταστημάτων της.

Από το θρυλικό καφεζαχαροπλαστείο «13», τόπο συνάντησης βουλευτών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων κυρίως του πάλαι ποτέ ένδοξου Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, μέχρι το κεντρικό πρατήριο εφημερίδων απέναντι και διαγώνια το οποίο εξέλειψε κι αυτό αφήνοντας θλίψη για τον γενικότερο παραγκωνισμό ενός επαγγέλματος, αυτό του εφημεριδοπώλη που με μαυρισμένα δάκτυλα από τη μελάνη μάς δίπλωνε την εφημερίδα.

Και πάνω από το πρατήριο, στον όροφο του κτηρίου, το «Απόγειο» με τους θησαυρούς του σε μεταχειρισμένα περιοδικά, δίσκους, βιβλία. Όλα ήρθαν και παρήλθαν από την πλατεία. Και όλοι εμείς, η γενιά που έχει διανύσει μισό αιώνα ζωής και φτάνει να αναπολεί τώρα τα παλιά, αφουγκράζεται το μέλλον που έρχεται και συλλογάται τι ήταν καλύτερο.

Εμείς που μεγαλώσαμε με τα ακούσματα του Michael Jackson και της Madonna, ακούμε τώρα για την Taylor Swift η οποία παίρνει όλα τα μουσικά βραβεία, σπάει ταμεία και έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τους δικούς μας θρύλους.

Στον παράδρομο της Χάληδων λειτουργεί με άλλη ιδιοκτησία το «Απόγειο», πουλώντας μόνο δίσκους. Κατηφόρισα στο λιμάνι για να το επισκεφτώ, με σκοπό να αγοράσω σε βινύλιο κάποιο δίσκο της Taylor Swift, να ακούσουμε και εμείς το νέο.

Μετά από δυο τρεις απόπειρες μέχρι να βρω το κατάστημα ανοιχτό, ο ιδιοκτήτης του με πληροφόρησε ότι δεν έφερνε σε βινύλιο το δίσκο γιατί κόστιζε πολύ ακριβά. Κι έτσι κι εγώ περιορίστηκα στην αγορά ενός cd της. Ο καταστηματάρχης, της δικής μας γενιάς άνθρωπος, αναρωτήθηκε αν αναζητούσα τους δίσκους για τον γιο μου.

Κι εγώ λαμβάνοντας το σχόλιο ως κοπλιμάν τού απάντησα ότι ήταν για μένα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ξανά εικοσάρης. Η μουσική της Taylor Swift με συνεπήρε ακούγοντάς την ξανά και ξανά στο σπίτι και έπαψα να αναρωτιέμαι γιατί γέμιζε τα στάδια στις συναυλίες της ανά τον κόσμο. “Oh my God, look at that face, it looks like my next mistake”.

Ο Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης είναι συγγραφέας, φυσικός