Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε όλοι την ευρεία νίκη της Νέας Δημκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Όχι από μία εγωιστική αντίληψη, ούτε με αισθήματα αλλαζονείας. Αντιθέτως, πρόκειται για μία δικαίωση τόσο των δικών μας προσδοκιών και κόπων, όσο και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράφει αυτή την τόσο σημαντική επικράτηση.

Για πρώτη φορά, ιστορικά η Κρήτη, το νησί μας “βάφεται” εξ ολοκλήρου γαλάζιο στον χάρτη.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε κατά κύριο λόγο για το μέλλον, θέτοντας ως προτεραιότητα το θετικό αφήγημα σε σχέση με τον αντίπαλο του, που επένδυσε σε πιο γκρίζα καμπάνια. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε όλη την προεκλογική περίοδο, εκπέμποντας ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Η σύγκριση που έκαναν μοιραία οι πολίτες ανάμεσα σε δύο κυβερνητικές πολιτικές, εκείνη της ΝΔ (2019 – 2023) κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) έδειξαν καταφανώς την ουσιαστική διαφορά που έχουν τα δύο κόμματα στον τρόπο που ασκούν την εξουσία.

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο τόπος απαιτεί σταθερότητα στις κατακτήσεις του, απαιτεί συνέχεια στην πρόοδό του και απαιτεί συνέπεια στην πορεία που έχει χαράξει προς τα εμπρός. Οι πολίτες βροντοφώναξαν στις κάλπες όχι δεύτερη φορά στη συμφορά και έδωσαν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, όπως θα δώσουν και στις 25 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε σκληρές μάχες στο πεδίο, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Πρώτα τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο, μετά μια πανδημία η οποία κράτησε παραπάνω από δύο χρόνια, έπειτα την ενεργειακή κρίση και την παγκόσμια ακρίβεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και σχεδόν καθημερινά, επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, τις επιθετικές ενέργειες της γειτονικής Τουρκίας.

Απέναντι σε όλα αυτά μείναμε όρθιοι με την Ελλάδα πιο ισχυρή, σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Με την κοινωνία πιο ενωμένη. Με τους Έλληνες παρά τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας, πιο αισιόδοξους.

Αλλά όχι μόνο, γιατί στο ίδιο διάστημα δεν ξεχάσαμε στιγμή τις δεσμεύσεις μας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο Κρήτης το 2019 είχε υποσχεθεί λιγότερους φόρους και εισφορές και περισσότερες δουλειές. Είχε δεσμευτεί για στήριξη του εισοδήματος με φροντίδα στους πιο αδύναμους. Είχε δεσμευτεί για μια χώρα με ασφαλή σύνορα και με φωνή που θα ακούγεται περήφανη στο εξωτερικό. Και όλα αυτά τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Όλοι μας πληρώνουμε σήμερα 50 λιγότερους φόρους. Οι ώμοι των Ελλήνων ελάφρωσαν μόνιμα από βάρη ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Και 10% ακόμα από εδώ και στο εξής για ασφαλισμένα ακίνητα. Αυξήθηκε το αφορολόγητο. Ο πρώτος συντελεστής έπεσε από το 22% στο 9%. Οι αγρότες μας όταν συνεργάζονται πληρώνουν μισή φορολογία. Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης ενώ, και οι γονείς μεταβιβάζουν πλέον δωρεάν τις περιουσίες στα παιδιά τους. Καταργήσαμε, ουσιαστικά, το φόρο της γονικής παροχής.

Την ίδια ώρα στρέψαμε την προσοχή μας στους χαμηλόμισθους. Αυτούς οι οποίοι δοκιμάζονται περισσότερο από την εισαγόμενη ακρίβεια. Ο βασικός μισθός αυξήθηκε 20%. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ, είναι σήμερα στα 780 ευρώ.

Ακόμα και οι συνταξιούχοι για πρώτη φορά είδαν αυξήσεις σχεδόν 8% ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια. Όσοι αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενισχύονται ήδη και θα εξακολουθούν να ενισχύονται έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει οριστικά.

Δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό διπλάσιο της Ευρώπης και οι επενδύσεις πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, όπως ρεκόρ καταγράφεται και σε δύο πεδία τα οποία εμείς οι Κρητικοί γνωρίζουμε καλά: στις εξαγωγές στο λάδι και στα έσοδά μας από τον τουρισμό. Στον κλάδο του Τουρισμού έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σημαντικά βήματα. Θεσπίζουμε την  12μηνη τουριστική περίοδο μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού ώστε να αυξηθεί η μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Στόχος τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεσμευόμαστε για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με ολοκλήρωση ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον Τουρισμό και έργα υποδομών ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Προχωράμε στην αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, ενώ δημιουργούμε 10 τουριστικές μαρίνες και αναβαθμίζουμε λιμενικές υποδομές.

Προγραμματίζουμε προγράμματα κατάρτισης για τουλάχιστον 180.000 εργαζόμενους στον τουρισμό σε νέες ειδικότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Ενισχύουμε τη ζήτηση του εγχώριου τουρισμού, μέσω της συνέχισης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ενώ καθιερώνουμε πολιτικές προσβάσιμου τουρισμού.

Θωρακίσαμε τη χώρα από προκλήσεις και τυχόν επιθέσεις.

Σε χρόνο ρεκόρ προσθέσαμε 24 νέα μαχητικά Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αναβαθμισμένα F-16 Viper πετούν ήδη από την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Οι πρώτες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Belharra, το πιο σύγχρονο πλοίο το οποίο θα υπάρχει στη Μεσόγειο, ναυπηγούνται ήδη στη Γαλλία. Θα παραλάβουμε την πρώτη πριν το τέλος του 2025. Η εθνική ασπίδα έχει και μία δεύτερη όψη, όχι μόνο τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει και διπλωματία, και είναι μια ασπίδα που ξεκινά από στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με την Αμερική και τη Γαλλία, περνά στον καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και τις σχέσεις μας με το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο, για να φτάσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια, μετά από πολλά λόγια αλλά τίποτα στην πράξη, για έρευνες υδρογονανθράκων, οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το λιμάνι, το νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης, οι νέες πτέρυγες στο Βενιζέλειο που παραδόθηκαν, η ανακαίνιση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, οι νέες φοιτητικές εστίες για τη νεολαία μας, οι οποίες πρόκειται να κατασκευαστούν, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού και τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα που γίνονται σε κάθε γωνιά της Κρήτης αποτελούν τον κυρίαρχο λόγο που το νησί έγινε για πρώτη φορά μπλε.

Από το ευλογημένο νησί μας, από τη γενέτειρα της μυθικής Ευρώπης, θα κάνουμε και στις 25 Ιουνίου πραγματικότητα το σύνθημά μας, την Ελλάδα που προχωρά μπροστά, σταθερά. Το θέλουμε, μπορούμε και θα το πετύχουμε.

*Η Μαριαλένα Μπαμιεδάκη είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία