Μπαίνοντας ο Ιούλιος έφυγε από κοντά μας ένας ξεχωριστός Kρητικός. Ο επιχειρηματίας του τουρισμού Γιάννης Σμπώκος σε ηλικία 75 ετών, αφού ταλαιπωρήθηκε για πάνω από 10 χρόνια από μια δύσκολη ασθένεια που του αφαίρεσε αυτά που τον καθιστούσαν ξεχωριστό άνθρωπο:

την μοναδική δυνατότητα εξαιρετικής επικοινωνίας με τους γύρω του, τον σχεδιασμό με τους συνεργάτες του και το ολοκληρωτικό δόσιμο στην δουλειά του. Η γνωριμία και η σχέση μου με τον Γιάννη Σμπώκο προηγήθηκε της επαγγελματικής μας συνεργασίας.

Βρεθήκαμε στον ίδιο πολιτικό χώρο και υπηρετήσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση την δεκαετία του ’80. Στα μέσα της δεκαετίας αυτής υλοποιούνταν η β΄ φάση του δικτύου αποχέτευσης της πόλης του Αγίου Νικολάου και στην συνέχεια ο βιολογικός καθαρισμός.

Ο Γιάννης, πρόεδρος τότε της ΔΕΥΑΗ, και εγώ πρόεδρος στο ΔΣ αρχικά και αντιδήμαρχος στην συνέχεια, υπεύθυνος για το έργο. Ζήτησα πολλές φορές τις συμβουλές του αφού υλοποιούσαν αντίστοιχο έργο στο Ηράκλειο.

Πάντα πρόθυμος για βοήθεια και ακριβής στις υποδείξεις του. Να σημειώσω, λόγω της ποιότητας των προσώπων που θα αναφέρω ότι Προϊστάμενος τότε της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ο αείμνηστος Δημ. Καδιανάκης – μετέπειτα τουριστ. επιχειρηματίας στην Ελούντα και επιβλέπων ο επίσης εκλιπών Γιωργ. Σενετάκης, πρώην Γεν. Γραμ. Περιφέρειας Κρήτης.

Με αναζήτησε το 1987 και μου πρότεινε συνεργασία. Η πρόταση ήταν το γραφείο μου να εκπονήσει την στατική μελέτη και την προώθηση των διαδικαστικών/διοικητικών θεμάτων των απαιτούμενων αδειών. Τιμητικό για μένα λόγω του μεγέθους του έργου αλλά και λόγω της ποιότητας του εργοδότη.

Έτσι γνώρισα και την άλλη πλευρά του. Του επιχειρηματία, και φυσικά τι σημαίνει σοβαρός, ακέραιος, διορατικός, προσηνής, δίκαιος εργοδότης. Είχε το μεγάλο προσόν να ακούει όλους τους συνεργάτες του και να καταλήγει σε λύσεις που υπηρετούσαν σωστά τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Με ηρεμία και πειστικότητα φρόντιζε να μην στεναχωρεί χωρίς λόγο τους συνεργάτες του, τους οποίους αφού τους δοκίμαζε, στην συνέχεια τους ´μονιμοποιούσεª. Δημιουργούσε έτσι μια οικογενειακή/φιλική σχέση κρατώντας με διακριτικότητα πάντα τη θέση του για να μπορεί να συντονίζει.

Κέρδιζε τον σεβασμό μας με την προσωπικότητα, τις γνώσεις και το ήθος του. Η συνεργασία μας αυτή ήταν η αιτία μόνιμης συνεργασίας του γραφείου μου με τους αρχιτέκτονές που σχεδίασαν το BLUE PALACE και σε άλλα μεγάλα project της περιοχής (Daios Cove, Aquila, κλπ) κάτι για το οποίο τον ευγνωμονώ γιατί μου άνοιξε τους επαγγελματικούς μου ορίζοντες.

Η επαγγελματική μας σχέση έγινε στην συνέχεια και φιλική και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και όλη την εξαιρετική οικογένεια που είχε δημιουργήσει. Την σύζυγό του Ελένη, ήρεμη και διακριτική πάντα δίπλα του, αλλά και τις δύο πολυαγαπημένες κόρες του, Αγάπη και Κωνστάντζα που τον συνεπικουρούσαν.

Ο Γιάννης Σμπώκος ήταν άνθρωπος δημιουργικός, καθαρό μυαλό, συνεπής πολιτικά, ακέραιος, οραματιστής, με το χαμόγελο στα χείλη και πάντα συμμέτοχος στα σχήματα που προωθούσαν τις ιδέες που υπηρετούσε (ΣΕΤΕ, Air Greece, ΠΟΞ, Μινωικές κλπ) και που άνοιγαν νέους ορίζοντες για τον τόπο του, την Κρήτη, αναζητώντας συνεργασίες και συνέργειες για το καλό του τόπου.

Ο Γιαν. Σμπώκος με επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2014 για να με συγχαρεί για την επανεκλογή μου. Όμως είχε αρχίσει ήδη να εμφανίζεται το πρόβλημα της υγείας του που επιδεινώθηκε στην συνέχεια. Και η αλήθεια, ένιωσα ένα σφίξιμο στην καρδιά. Γιατί για τον Γιάννη η ζωή στάθηκε άδικη.

Του έδωσε τα εφόδια για να είναι ξεχωριστός – όπως ήταν πριν ασθενήσει – αλλά του τα στέρησε πολύ γρήγορα, πάνω στον κολοφώνα της δημιουργίας του. Το έργο και τους οραματισμούς του συνεχίζουν επάξια οι κόρες του και σίγουρα ο Γιάννης θα είναι χαρούμενος.

Σίγουρα όμως θα ήθελε κι άλλο χρόνο με την γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Αλλά η ζωή άλλα αποφασίζει. Ένα είναι όμως σίγουρο. Το πέρασμα του Γιάννη Σμπώκου από τη ζωή αφήνει βαθύ και ανεξίτηλο αποτύπωμα, γιατί πρόσφερε πολλά σε πολλούς αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Διάλεξε να επενδύσει στον Δήμο Αγίου Νικολάου, στην Πλάκα και τον ευχαριστούμε. Γιατί σεβάστηκε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του κάτι που συνεχίζουν οι κόρες του.

Καλό σου ταξίδι Γιάννη.

Θα σε θυμόμαστε με μνήμη αγαθή.

Ο Αντώνης Ζερβός είναι πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου