Η υπέροχη Ελλάδα μας «γέννησε» και γεννά γενναίους ανθρώπους, λόγιους, ξακουστούς  επιστήμονες και καλλιτέχνες, μερικούς έξοχους πολιτικούς, ποικίλα ταλέντα σε κάθε λογής πεδία, υπενθυμίζοντας  στους πάντες το καλό όνομά της  που εξακολουθεί να έχει από τον καιρό της  Αρχαιότητας, όταν έδωσε  τα φώτα της στην ώριμη πια Ευρώπη και φώτισε τους Ευρωπαίους  οδηγώντας τους στην Αναγέννηση.

Σπουδαίους  νοικοκυραίους  και νοικοκυράδες  που μεγάλωσαν εξαίρετα παιδιά και κράτησαν την Ελληνική κοινωνία όρθια ακόμα  και στις δυσκολότερες συνθήκες και δυσοίωνες στιγμές του Έθνους μας.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την ένδοξη  Ελληνική Επανάσταση πριν 200 χρόνια, προσπαθώντας η Χώρα μας να ορθοποδήσει με τις δικές της δυνάμεις, έγινε πολλές φορές  αντικείμενο χειραγωγούμενο από τις τότε και τώρα λεγόμενες  «Μεγάλες Δυνάμεις» έχοντάς τες άλλοτε δίπλα της και άλλες φορές απέναντι. Παρόλες  όμως τις δυσκολίες έζησε ένδοξες και ευφρόσυνες περιόδους (π.χ. Βαλκανικοί Πόλεμοι) και μάλιστα χωρίς την βοήθεια των γνωστών δυνάμεων, φροντίζοντας να παράγει ταυτόχρονα πολιτισμό.

Ένας σημαντικός παράγων, «τω καιρώ εκείνω», προ και κατά τα πρώτα  χρόνια της Ελληνικής  Επανάστασης, απρόσμενος αλλά αποφασιστικός, ήταν οι Ευρωπαίοι, Άγγλοι και Αμερικάνοι  Φιλέλληνες. Ποιητές, λόγιοι, διανοούμενοι, περιηγητές  επισκέπτες της Χώρας μας, λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας την είχαν μελετήσει και θαυμάσει.

Την αγάπησαν πραγματικά την Ελλάδα, την ύμνησαν, την σήκωσαν στα χέρια τους δείχνοντας στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης τη μεγαλοσύνη της, δημιουργώντας τη σπίθα την απαραίτητη για να ανάψει η φλόγα της Επανάστασης.

Εμπνεύστηκαν από τον αγώνα των  επαναστατημένων Ελλήνων, συμπαρέσυραν χιλιάδες  άλλους  σε βοήθεια ηθική αλλά και υλική υπέρ της Πατρίδας μας  και δεν ήταν λίγοι που έδωσαν και αυτή τη ζωή τους ακόμα, μαχόμενοι για τη δική μας Ελευθερία, φθάνοντας στο ύψος του ψυχικού μεγαλείου των Ελλήνων Ηρώων (Λόρδος Μπάυρον).

Εκπληκτικό είναι το κείμενο του Άγγλου ποιητή  Π. Σέλλευ που έγραψε: “Όλοι είμαστε Έλληνες. Οι Νόμοι μας, η φιλολογία μας, οι τέχνες μας, οι επιστήμες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα. Γιατί χωρίς την Ελλάδα, η Ρώμη η οδηγήτρα και καταχτήτρα δεν θα μπορούσε να σκορπίσει κανένα φως».    Ο ρόλος των Φιλελλήνων  υπήρξε καταλυτικός τότε, για την Ανάσταση του Έθνους.

Στην πρόσφατη ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων, η Ελλαδίτσα μας  φάνηκε να παραπαίει, είτε από εξωτερικούς παράγοντες, ή εξαιτίας  δικών της σφαλμάτων.

Λαός και Πολιτική Εξουσία, διατηρώντας  παλαιές διαφορές και μη δυνάμενοι να συνδιαμορφώσουν και να καθορίσουν μια κοινή πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη ευθυγραμμιζόμενοι με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ανέπτυξαν ένα υπέρμετρο παραταξιακό φανατισμό, υπερτερώντας κάποιες φορές και αυτής της αγάπης προς την Πατρίδα.

Μέγα σφάλμα, αφού αδυνάτισε το οφειλόμενο συναίσθημα, ως έπρεπε, εκεί που έπρεπε και επικράτησε προς στιγμή το κομματικό.

Στιγμή κατά την οποία εξέλιπε το βασικό στοιχείο που συντελεί στην επίτευξη του σκοπού που υπηρετεί ένα Κράτος, το οποίο προσδοκεί και επιδιώκει την ευημερία του λαού του.

Κάτω  από τις σημερινές συνθήκες  ανατρέχουμε αναπόφευκτα  στην εποχή που τόσο σπουδαίο ρόλο  έπαιξε η ύπαρξη και δράση των Φιλελλήνων στην απόκτηση της Ελευθερίας μας.

Σήμερα την Ελευθερία μας την έχουμε, απειλούμαστε όμως από άλλους κινδύνους εξ ίσου σοβαρούς ,  όταν το τρομακτικό ενεργειακό κόστος  που επηρεάζει τη ζωή του  πληθυσμού μας φθάνει πλέον  ως αβάσταχτο βάρος , όταν η  Ε.Ε. αδυνατεί να δώσει λύσεις που αφορούν και εμάς  και όταν γείτονες διατυπώνουν απειλές εκφοβίζοντας και αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι λογικό να αναζητούνται νέοι Φιλέλληνες  από άλλες χώρες αλλά και από την… Ελλάδα. Υπάρχουν;

Το Έπος του ‘21 το «είδαμε», το διδαχτήκαμε, το θαυμάσαμε, το υμνήσαμε και εμείς με τη σειρά μας και τώρα «που έφυγαν οι βάρβαροι»; Το ξεχάσαμε; Οι Φιλέλληνες  που αναφέρει η Ιστορία  μας, μας εντυπωσίασαν, μπήκαν στην καρδιά μας, τους αναφέρουμε σε κάθε ευκαιρία στους Εορτασμούς και Επετείους όπως και τους Ήρωές μας!  Ένα είναι το ερώτημα, τι είναι Φιλέλληνας;

Μα αυτός  που αγαπάει τον ελληνικό λαό, τον κόσμο της Ελλάδας που προσπαθεί να δείξει σε κάθε ευκαιρία στους υπόλοιπους λαούς  τι θα πει φιλοξενία,  τι είναι το φιλότιμο, τι σημαίνει φιλικός λαός, ποια είναι η Ελληνική ψυχή. Εμείς ας αναρωτηθούμε όλοι, λαός και Πολιτική Εξουσία τι είμαστε από όλα αυτά.

Τώρα είναι η δική μας ευκαιρία να δείξουμε πόσο αγαπάμε την Ελλάδα, αν πραγματικά μπορούμε εκτός από Έλληνες να φέρομε και τον τιμητικό τίτλο του Φιλέλληνα.

 

* Ο Γιώργος Λυδάκης είναι φαρμακοποιός