“Κορδέλες κύριοι, αυγά”. Λόγια γνώριμα για τις περασμένες γενιές, που είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού δίνανε στον καθένα να καταλάβει πως έφθασε η Αποκριά. Λόγια, που οι βραχνιασμένες φωνές των πωλητών στο Μεϊντάνι και στα διάφορα κεντρικά σημεία του Μεγάλου Κάστρου, έφερναν στις καρδιές των Καστρινών εξίσου τη χαρά και τη θλίψη, την ηδονή του περασμένου που έχει τυλιχθεί πια με το βαρύ σκέπασμα του χρόνου, που ανάλογο το κάνει να γίνεται πιο όμορφο ή πιο άσχημο.

Όλη εκείνη η ζωή που γίνεται τόσο διαφορετική εκείνες τις μέρες, που πολλές φορές παραξενευόμεθα για τον εαυτό μας, μη βρίσκοντες τίποτα που να του μοιάζει, την ανακατωμένη με τις φωνές, με τα γέλια, με τους μεθυσμένους τόνους της ορχήστρας και της αποκριάτικης παρέας.

Σχετικά, στην καθημερινή ηρακλειώτικη εφημερίδα “Ο αγών”, με διευθυντή και υπεύθυνο έκδοσης τον Μιχάλη Μαρνελάκη και ημερομηνία 19η Φεβρουαρίου 1924, το θέατρο Πουλακάκη, φιλοξενεί τον θίασο της Ελσα Ενκελ και μετά την παράσταση του Θεάτρου, διεξάγονται μεγάλοι χοροί με αυγοπόλεμο, με ανθοπόλεμο, με χαρτοπόλεμο και σερπαντέν.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης γίνεται μέγας αυγοπόλεμος και δίνονται χοροί μεταμφιεσμένων “Μπαλ - Μασκέ”, με πολλά δώρα, βραβεία και πολλές εκπλήξεις! Αντίστοιχες εκδηλώσεις ενόψει της αποκριάς γίνονται και στη σχολή χορού Δημητρίου Καραΐσκου καθ’ εκάστη Κυριακή και εορτή.

Στο χοροδιδασκαλείο αυτό δίδεται και χορός με πλήρη ορχήστρα, με νέους χορούς και με το φοξ Μπλου. Μεγάλη κίνηση επίσης λόγω του ανοίγματος του Τριωδίου, παρουσιάζει το κινηματοθέατρο – κινηματογράφος “Αγλαΐα” με τον “χορό της Αγλαΐας” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην καταχώρηση του τύπου. Ας δούμε όμως το περιεχόμενο της ανακοίνωσης: “Το Σάββατο το βράδυ εις την αίθουσαν της Αγλαΐας θα δοθεί οικογενειακός χορός επί τη ευκαιρία του ανοίγματος του Τριωδίου.

Ο αριθμός των προσκεκλημένων θα είναι περιορισμένος. Μετά το μεσονύκτιον θα δοθεί πλούσιον σουσέ. Προμηνύεται μεγάλη συρροή και ζωηρότης. Από τούδε άρχισαν αι προετοιμασίαι των κυριών δια τας τουαλέτας των. Τα σερπαντέν και τα κομφετί θα επιτραπούν μετά τον σουσέ.

Από της επομένης Κυριακής θα αρχίσουν αμέσως οι χοροί μασκέ”. Τέτοιες μέρες… Πολλοί από τους πληρεξούσιους σκοπεύουν να επερωτήσουν κατά την συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης την κυβέρνηση με την παροχή του 13ου μισθού εις τους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης σε εξέλιξη είναι οι αρχαιρεσίες του φιλανθρωπικού συλλόγου κυριών Ηρακλείου, όπου μέλη του Διοικητικού συμβουλίου εξελέγησαν οι παρακάτω κυρίες: Πρόεδρος Κ. Μιτσοτάκη, Αντιπρόεδρος Ν. Χατζιδάκη και Λύδια Τ. Γεωργιάδου, Ταμίας Αγλαΐα Βογιατζάκη, Γραμματέας Δήμητρα Φλαμπουριάρη και Καλλιόπη Γιαμαλάκη.

Ακολουθούν και τα ονόματα των υπολοίπων συμβούλων γυναικών: Μαρία Διαλλινά, Κάλλια Περδικογιάννη, Αριστέα Χριστοφοράκη, Ευσεβία Ξανθουδίδου, Πάτρα Σκορδούλη, Μαρία Κοκκινάκη, Αγλαΐα Μεϊμαράκη, Μαρία Μαραγκάκη, Αριστέα Φιλιππίδου, Ουρανία Χουρδάκη, Τιτίκα Μοράκη, Μαρία Καρούζου, Κλειώ Κουναλάκη, Μαρία Στειακάκη, Μαρία Τζωρτζάκη και Καλλιόπη Δουκουμετζίδου.

Τέτοιες μέρες… Ιδιαίτερη σημασία προς τους ενδιαφερόμενοςυ παρουσιάζουν κάποιες καταχωρήσεις του ημερήσιου τύπου. Πιο συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο ο “Ερμής” του Γιάννη Καμαράτου στην πλατιά στράτα (οδός Καλοκαιρινού), αφίχθησαν εμπορικά κατάστιχα, όλων των ειδών, αρίστης ποιότητας δια τους κυρίους εμπόρους.

Άπαντα τα χαρτικά και γραφικα είδη ως και βιβλία  δια τας μαθητές. Κάρτες δια τους εορτάς και είδη προς στολισμόν γραφείων και αρίστη εκλογή μυθιστορημάτων. Τιμαί ασυναγώνισται!! Για τους καλοπερασάκηδες υπάρχει το Ζυθεστιατόριο Πουλακάκη με τη μοναδική μπύρα Κλοναρίδου! Εξαίρετος και γευστικότατη εις φιάλας και ποτήρια με άφθονους μεζέδες και άκρα περιποίηση. Θα δοθούν επίσης και μουσικαί συναυλιαί υπό πλήρους ορχήστρας.

Επίσης στη ΝΤΑΣΙΚ ΠΟΥΛΑΚΑΚΗ, γίνεται διδαχή όλων των νέων χορών και ιδιαίτερως του νέους ευρωπαϊκού χώρου Μπλε-Φοξ. Και για να μην αφήσουμε παραπονούμενους και τους ανθρώπους της οικοδομής, για τους πιο απαιτητικούς και για όλα τα γούστα υπάρχει το Εργοστάσιο Μωσαϊκών πλακών Αριστοτέλους Σοφίου: Πλάκες Μωσαϊκαί διαφόρων σχεδίων πολυτελείας, κατάλληλοι δια εκκλησίας, αιθούσας, καφενεία. Τούβλα Ηρακλή, ανώτερα πάσης άλλης κατασκευής. Θηραϊκή γη (Σαντορινιό), καθώς και μαρμαροκονία και λοιπά είδη οικοδομών.

Ο Αριστοτέλης Σοφίου ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας οικοδομικών υλικών, ίδρυσε το εργοστάσιο αυτό το 1904. Παράλληλα λειτουργούσαν τέσσερα εργοστάσια του Σοφίου στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιος Νικόλαος).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μου έχει δώσει ο καλός φίλος μου, Τάκης Σοφίου, τα πλακάκια της επιχείρησης του παππού του ήταν μοναδικά σε εμφάνιση, ποιότητα και σχέδια. Επίσης με τούβλα της επιχείρησης Σοφίου, έχει χτιστεί η Νομαχία Ηρακλείου. Από τις μέρες Τριωδίου ξεκίνησα, στα τούβλα κατέληξα, κάνοντας έναν αλλόκοτο κύκλο. Αυτά όμως έχει η ζωή. Από τη στήλη μας αυτή σας ευχόμαστε καλές ημέρες Τριωδίου, όπως εκείνο τον παλιό καλό καιρό!