Αν κρίνουμε από τα γεγονότα που διαδραματίζονται ή δρομολογούνται από τα διάφορα κράτη που βρίσκονται στη γειτονιά μας, ορισμένα από αυτά αξιολογούνται ως άκρως ανησυχητικά. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά παρουσιάζονται κρουνηδόν και πολλοί αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.

Φυσικά τελικός αποδέκτης όλων των ανησυχιών είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως η ηγεσία του, με την έννοια της χλιαρής συμπεριφοράς του πρωθυπουργού απέναντι στους γειτόνους μας. Και αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό και εν όψει της συνάντησης της 13ης Μαΐου στην Άγκυρα, την πολυποίκιλη και μεταλλασσόμενη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, ακολουθεί κατά πόδας εκείνη του Αλβανού Εìντι Ραìμα, η οποία φαίνεται πως εντάσσεται σε παράλληλη πορεία με αυτή του Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι αμφότερες οι αναφερόμενες χώρες επιθυμούν την ταυτόχρονη τοποθέτησή τους απέναντι από τη χώρα μας, με τις δικές της, φυσικά, ιδιαιτερότητες η κάθε μια. Εντύπωση προκαλεί πάντως, η αιφνίδια επιθυμία του Εìντι Ραìμα να πραγματοποιήσει προεκλογική, δήθεν, συγκέντρωση στην ελληνική πρωτεύουσα, και δη στην κεντρική πλατεία του Συντάγματος, διαταράσσοντας αναγκαστικά τις σχέσεις του με την δική μας!

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού για πολλούς ήταν απαράδεκτα χλιαρή και υποτονική, με δεδομένο το ιστορικό της σχέσης μας με την Αλβανία, όχι τόσο λόγω της υπόθεσης και της υποψηφιότητας Μπελεìρη, αλλά των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στη Βόρεια Ήπειρο από το νυν καθεστώς της Αλβανίας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η είσοδός της στην ΕΕ, όποτε ήθελε αυτή επισυμβεί, θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την Αθήνα.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν κατά κοινή, όπως προείπαμε, ομολογία υποτονική. Φυσικά και έχει το δικαίωμα να μας επισκεφτεί, αλλά όμως από πού αντλεί το δικαίωμα να ομιλεί και να προβαίνει σε δήθεν προεκλογική ομιλία σε δημόσιο χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας; Να υπενθυμίσουμε παλιότερη απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης από την Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν; Ή την πιο πρόσφατη πάλι της Γερμανίας στον Γιάννη Βαρουφάκη; Φυσικά ο Αλβανός πολιτικός έχει το δικαίωμα να μιλήσει στους ομοεθνείς του, αλλά όχι δημόσια.

Μπορεί να το κάνει κατ’ ιδίαν σε ιδιωτικό χώρο, γιατί η δημοσιότητα που θα δοθεί από τα δικά του τηλεοπτικά μέσα και το μήνυμα που θέλει να περάσει σε πολλούς αποδέκτες, είναι πολλαπλό και άκρως επικίνδυνο. Και σίγουρα η επιλογή του αυτή δεν είναι μόνο αχρείαστη, όπως χαρακτηριστικά εκστομίστηκε και ελέχθη από τα πρωθυπουργικά χείλη, αλλά κάτι παραπάνω από απαράδεκτη, ριψοκίνδυνη και επισφαλής για τις έως τώρα σχέσεις μας με τους ομοεθνείς του οι οποίες χαρακτηρίζονται γενικώς ως σχετικά υποδειγματικές.

Οι αναφερόμενες δικαιολογίες του Ράμα ότι η επίσκεψη εντάσσεται σε μια σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι ηλίου φαεινότερη ότι ουδόλως πείθει, ακόμα και τους πλέον αφελείς. Ολόκληρη η αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι στον πρωθυπουργό, κι αυτή τη φορά έχει μαζί της και πολλούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Όμως για ακόμα μια φορά έρχεται στο προσκήνιο η αδήριτη ανάγκη χάραξης σταθερής πολιτικής τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την οποία θα οφείλουν να ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις.

Αλήθεια δεν διδάσκονται τίποτα οι πολιτικοί μας από την σταθερή, άτεγκτη, καλά προγραμματισμένη και στιβαρή πολιτική όχι μόνον των γειτόνων μας, αλλά και πολλών άλλων σοβαρών κρατών; Αλήθεια μπορεί κάποιος να φαντασθεί τι θα διαδραματιζόταν εάν στη θέση των πολιτικών μας ήταν άλλοι από γνωστά, χωρίς να υπάρχει λόγος να αναφερθούν, κράτη; Είναι πράγματι εθνικιστές ή όπως άλλως αποκαλούνται όσοι έχουν παρόμοια ερωτήματα και ανησυχίες; Έχουν κατεβεί κάτω στο πεζοδρόμιο οι πολιτικοί μας να συλλέξουν γνώμες απλών ανθρώπων ή οι τελευταίοι είναι λιγότερο πατριώτες από αυτούς; Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να απαντήσει με λίγα λόγια και περιεκτικά γιατί ο Ράμα έρχεται ετούτη τη χρονική στιγμή, και συγκεκριμένα μια μέρα πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα; Γνωρίζει η κυβέρνηση το περιεχόμενο της ομιλίας του Έντι Ράμα στους ομοεθνείς του και αν ναι, να μας το πει και κυρίως γιατί σε υπαίθριο χώρο και ανοιχτό; Προφανώς αυτός κινείται πάνω σε ράγες που κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από άλλους ομοϊδεάτες του.

Όμως μαζεύτηκαν ήδη πολλά σύννεφα γύρω μας και όλα αυτά έχουν αναμφίβολα κάποια εξήγηση! Κι αν η κυβέρνηση δεν το γνωρίζει, ας ρωτήσει πολλούς από τους ψηφοφόρους της!

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι διευθυντής Χειρουργικής-συγγραφέας