Βουτιά στο σκοτάδι

Η πόλη της Ασφάλτου
Asphalt City

Σκηνοθεσία: Ζαν- Στεφάν Σωβέρ
Πρωταγωνιστούν: Σων Πεν, Τάι Σέρινταν

Η φιλία δύο διασωστών ασθενοφόρου στη Νέα Υόρκη κλονίζεται, όταν ο βετεράνος παίρνει μια εγκληματική απόφαση εν ώρα καθήκοντος, η οποία θ’ αποτελέσει ακόμη μια πρόκληση για τον αρχάριο, που δεν έχει προλάβει να συνηθίσει την αμείλικτη σκληρότητα του επαγγέλματος.

Κοινωνικό και ψυχολογικό δράμα που διασκευάζει το μυθιστόρημα του αμερικανού Σάνον Μπερκ, «Black Flies», που εκδόθηκε το 2008, εμπνευσμένο από τις εμπειρίες του συγγραφέα ως διασώστη ασθενοφόρου. Κατά τη γνώμη μου άδικα ‘σφαγμένο’ από την κριτική στις περυσινές Κάννες, περισσότερο λόγω της σύγκρισής του με τα παρόμοια «Σταυροδρόμια της ψυχής» («Bringing Out the Dead», Μάρτιν Σκορσέζε, 1999).

Λιγότερο ντελιριακό από την ταινία του Σκορσέζε, σκιαγραφεί όμως μια εξίσου σκληρή και σκοτεινή εικόνα για το συγκεκριμένο επάγγελμα στη συγκεκριμένη πόλη, με εξαιρετικά διεισδυτική φωτογραφία από τον Ντέιβιντ Ουνγκάρο, που εγκλωβίζει τον θεατή σε μια επίπονη, αλλά και καθαρτήρια εμπειρία. Με εξαίρεση δύο αμήχανα σπασμωδικά ξεσπάσματα, οι ερμηνείες των Πεν και Σέρινταν είναι καθηλωτικές, ενώ εκτός από τον Σκορσέζε, ο Τέρενς Μάλικ είναι ακόμα μία επιρροή που μοιάζει να παρεισφρύει μουσικά στο λυτρωτικό κλείσιμο της ταινίας.

Boy Kills World

Σκηνοθεσία: Μόριτς Μορ
Πρωταγωνιστούν: Μπιλ Σκάρσγκορ, Χάρι Τζον Μπέντζαμιν (φωνή), Τζέσικα Ροθ

Σε μια πόλη που βρίσκεται υπό καθεστώς τυραννικής οικογενειοκρατίας, ένα αγόρι μεγαλώνει κι εκπαιδεύεται από έναν Σαμάνο, με μοναδικό σκοπό να εκδικηθεί τον θάνατο της οικογένειάς του σκοτώνοντας εκείνη που κυβερνά.

Κωμική περιπέτεια με πολύ επιδέξια, φρενήρη κάμερα και μοντάζ από τον Πέτερ Ματιάσκο και τον Λουσιάν Μπαρνάρντ αντιστοίχως, τα οποία γεμίζουν την ταινία με ενέργεια.

Δυστυχώς όμως, ο μικρός προϋπολογισμός στερεί από τον σχεδιασμό παραγωγής του Μάικ Μπεργκ τα μέσα για να δημιουργήσει πειστικά τον κόσμο που η ταινία επιχειρεί να ζωντανέψει, ενώ το άλλοτε άνισο κι άλλοτε πρόχειρο σενάριο αδικεί το ταλαντούχο καστ που παίζει με αφοσίωση και πυγμή.