ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗ

Κινηματογραφή

Καθώς ο νέος χρόνος ξεκινάει χωρίς καινούριες κυκλοφορίες στις αίθουσες του Ηρακλείου, προτείνουμε ενδιαφέροντες τέσσερις τίτλους που διατίθενται στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ, ΒΑΝΤΑ!

WANDA, MEIN WUNDER

Σκην.: Μπετίνα Όμπερλι

Πρωτ.: Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Μάρτε Κέλερ, Μπίργκιτ Μίνιτσμαϊρ, Άντρε Γιουνγκ

Μια πολωνή αφήνει τα δύο της παιδιά με τους γονείς της και ταξιδεύει στην Ελβετία για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός στο σπίτι μιας ευκατάστατης οικογένειας. Εκεί η σεξουαλική παραχώρηση που επιτρέπει στον κατάκοιτο πατέρα, θα προκαλέσει γεγονότα που θα αναστατώσουν τη ζωή και των δύο οικογενειών.

Κοινωνικό δράμα που χρησιμοποιεί τη σύγκρουση των δύο οικογενειών ως μεταφορά για τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, εξαιρετικά ‘ζυγισμένη’ στα συναισθήματα και τις θεματικές προτεραιότητές της από την Όμπερλι, και θεμελιωμένη κυρίως στις πολυδιάστατες ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστριών. Διατίθεται στο Cinobo.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗ
200 ΜΕΤΡΑ

200 METERS

Σκην.: Αμίν Ναϊφέ

Πρωτ.: Αλί Σουλιμάν, Λάνα Ζράικ, Άννα Ούντερμπέργκερ

Εμποδισμένος από τη γραφειοκρατία, ένας παλαιστίνιος πατέρας προσπαθεί να περάσει παράνομα από τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ για να επισκεφτεί τον μικρό του γιο, που βρίσκεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Κοινωνικοπολιτικό δράμα που, παρότι στην πορεία χάνει το σημαντικό για την πλοκή αίσθημα του επείγοντος, πλατειάζοντας περιστασιακά, καταφέρνει να προσφέρει μια διεισδυτική οπτική στην πρακτική, ψυχολογική και συναισθηματική περιπλοκότητα του σταδιακού αφανισμού που υπομένει ο παλαιστινιακός πληθυσμός από το ισραηλινό κράτος. Διατίθεται στο Cinobo.

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

THE SUMMIT OF THE GODS

Σκην.: Πατρίκ Ιμπέρ

Με τις φωνές των: Νταμιάν Μπουασό, Ερίκ Ερσόν- Μακαρέλ

Ένας ιάπωνας ορειβατικός φωτογράφος ξεκινά να εντοπίσει έναν από τους πιο ταλαντούχους ορειβάτες στον κόσμο, που κρατά στα χέρια του το μόνο στοιχείο ικανό να φωτίσει οριστικά το μυστήριο σχετικά με την ανάβαση του Τζωρτζ Μάλορι στο Έβερεστ το 1924.

Ορειβατικό δράμα εμψύχωσης (animation) βασισμένο στο ομώνυμο μάνγκα του Ζίρο Τανιγκούτσι, το οποίο κυκλοφόρησε σε συνέχειες μεταξύ 2000 και 2003, εικονογραφώντας το μυθιστόρημα του Μπάκου Γιουμεμακούρα, που εκδόθηκε το 1998.

Ένας μυστηριώδης, αγωνιώδης και θεαματικός φόρος τιμής στο ενστικτώδες πάθος της αναρρίχησης, ενάντια σε κάθε λογική ασφάλειας κι αυτοσυντήρησης, που με τη σειρά του συμβολίζει οτιδήποτε αποτελεί την κινητήρια δύναμή μας σ’ αυτή τη ζωή, έστω κι αν όχι απλώς δεν εξασφαλίζει τη διαβίωσή μας, αλλά μας οδηγεί νομοτελειακά σε θάνατο, βιολογικό ή άλλον. Διατίθεται στο Netflix.

ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΑΝΩ

DON’T LOOK UP

Σκην.: Άνταμ Μακέι

Πρωτ.: Λιονάρντο ΝτιΚάπριο, Τζένιφερ Λώρενς, Μέριλ Στριπ, Ρομπ Μόργκαν, Τζόνα Χιλ, Κέιτ Μπλάνσετ

Δύο αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν κομήτη σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη και προσπαθούν να ειδοποιήσουν την αμερικανική κυβέρνηση και τους πολίτες, που αδυνατούν να τους πάρουν στα σοβαρά.

Κοινωνική σάτιρα με μια επίκαιρη κι αιχμηρή κεντρική σεναριακή ιδέα, η οποία καυτηριάζει όλη την παράνοια που σε προηγούμενες εποχές θα μας φαινόταν εξεζητημένη, αλλά πλέον έχει καταστεί κανονικότητα. Ίσως αυτό να είναι και το βασικότερο πρόβλημα της ταινίας, ότι από ένα σημείο και μετά μοιάζει να χάνει την ευρηματικότητά της, ακριβώς  επειδή δεν έχει να πει όχι κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, αλλά πλέον που δεν έχουμε ήδη ζήσει.

Ευτυχώς τουλάχιστον το λαμπρό καστ προσφέρει ευχάριστες ερμηνείες, αν κι είναι μάλλον η πρώτη ταινία που η Στριπ είναι από αδιάφορη ως κακή, ενώ αντιθέτως ο Μαρκ Ράιλανς θριαμβεύει ως Πίτερ Ίσεργουελ, μια σχεδόν πλαστική καρικατούρα του Ίλον Μασκ. Διατίθεται στο Netflix.