Πρόγραμμα HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης: 5 χρόνια στηρίζουμε την ένταξη

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΔΟΜ και τους εταίρους του και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΟ HELIOS στηρίζει τους ωφελούμενους σε θέματα στέγασης και ανεξάρτητης διαβίωσης, ενώ περιλαμβάνει μαθήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικό προσανατολισμό. Οργανώνοντας στοχευμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα ενισχύει την εργασιακή ετοιμότητα και τις δεξιότητες των προσφύγων, στηρίζει την απασχόληση, παρακολουθεί τις διαδικασίες ένταξης, και υλοποιεί πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, με στόχο την αλληλεπίδραση των ωφελούμενων του προγράμματος με τις τοπικές κοινωνίες.

Η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία με μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες και το πρόγραμμα HELIOS με στόχο την ενδυνάμωση των προσφύγων, ευαισθητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη της ένταξης. Οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο έχουν αποδειχτεί κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την επιτυχή κοινωνικο οικονομική ένταξη των προσφύγων και τη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς.

Με την πάροδο των χρόνων και με την συμβολή των εργαζομένων του ΔΟΜ σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα έχει διασφαλίσει σταθερές συνέργειες με τοπικούς φορείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, και συνεργασία με παράλληλα προγράμματα ένταξης άλλων φορέων που δουλεύουν στο πεδίο της ένταξης. Refugee Week στην Ελλάδα: 2η χρονιά για το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ «Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου»

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται φέτος και για δεύτερη συνεχή χρονιά το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ « Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου», με τη σύμπραξη του Δήμου Ηρακλείου και μια πληθώρα τοπικών συλλόγων και φορέων. Το φεστιβάλ εγκαινιάζει και το Refugee Week 2024 – μία γιορτή της ανθεκτικότητας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικότητας των ανθρώπων που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό.

Κάθε χρόνο η έναρξη του Refugee Week στην Ελλάδα γιορτάζεται σε μια διαφορετική πόλη της χώρας, στοχεύοντας να αναδείξει και να τιμήσει τις συνεχιζόμενες τοπικές προσπάθειες για την ένταξη, την πολυπολιτισμικότητα και την προώθηση της ενότητας της κοινότητας.

Μετά την επιτυχημένη περσινή έναρξη του Refugee Week στην πόλη των Ιωαννίνων, τη σκυτάλη φέτος παίρνει το Ηράκλειο Κρήτης και με το τοπικό Φεστιβάλ «Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου», που όπως και πέρσι επιδιώκει να συμβάλει στην ανάδειξη των τοπικών γεύσεων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών με κύρια θεματική το «Καλωσόρισμα» – μία συμβολική πράξη που διατρέχει και ενώνει τους πολιτισμούς.

Η γιορτή είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και την Κυριακή 16 Ιουνίου από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη (Λ. Δημοκρατίας).

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις ψυχαγωγικού, περιβαλλοντικού και εικαστικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και να απολαύσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα και γεύσεις από διάφορες κουζίνες συλλόγων και κοινοτήτων της
Κρήτης.

Η τιμώμενη πόλη αγκαλιάζει με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της όλους τους κατοίκους της Κρήτης και ειδικά τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό που έκανε σπίτι του το νησί μας. Σας περιμένουμε όλους και όλες εκεί!