3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5 + 1 πολιτισμοί»

Στις 24 Αυγούστου αρχίζει το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5 + 1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η έναρξη του φεστιβάλ πραγματοποιείται με ομιλία για τη σχέση των ελληνόφωνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση στις 24 Αυγούστου και μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη στις 25 Αυγούστου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον πρόλογό του, στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αναφέρει, μεταξύ άλλων: Το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» ένα θεματικό, δημοτικό φεστιβάλ, που τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον «Μουσικό Αύγουστο» μπορούν και πάλι να απολαύσουν οι Ηρακλειώτες, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο αντίδωρο στον τόπο μας.

Μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η Κρήτη, μα μας προσφέρει απλόχερα, σε κάθε βήμα, την ομορφιά της φύσης της και την ξακουστή ανά τον κόσμο ιστορία της. Μια ιστορία που έδωσε τα φώτα της στην Ευρώπη, που γέννησε την Κρητική Αναγέννηση και τέκνα άξια όπως ο Γκρέκο, ο Κορνάρος, ο Δασκαλογιάννης, ο Καζαντζάκης.

Γι’ αυτό και φέτος παρέχουμε και πάλι δωρεάν στους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες μας, είκοσι και πλέον ποιοτικές εκδηλώσεις με εκλεκτούς συντελεστές. Ημερίδες, χορός, θέατρο, τραγούδι, όλα συγκλίνουν σε μια βασική κατεύθυνση: Την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού μας, την εδραίωση της πεποίθησης ότι το Ηράκλειο είναι τόπος με πνευματικότητα και αξίες, και ότι μπορεί και πρέπει να γίνει και πάλι μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου.

Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξή της, τους χορηγούς του Φεστιβάλ και βεβαίως την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον πρόεδρο και το συμβούλιο της ΔΗΚΕΗ, καθώς τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τις υπηρεσίες του Δήμου που μόχθησαν για να προσφέρουν στο Ηράκλειο σπάνιες στιγμές αισθητικής και καλλιτεχνικής απόλαυσης».