Μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση με θέμα “Η λογοτεχνία «συναντά» τη διάλεκτο: Όταν η ντοπιολαλιά γίνεται τέχνη”, οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Ίνι-Μοναστηράκι “Ινατος”, την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, στις 5μμ, στο Ίνι.
Ο οργανωτής Πολιτιστικός Σύλλογος απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε , φορείς, επιστήμονες και πολίτες στο Πολύκεντρο Ινίου, την Κυριακή να συμμετέχουν στην ξεχωριστή αυτή πολιτιστική συνάντηση αφιερωμένη στην κρητική διάλεκτο, τη λογοτεχνία και τον πλούτο της τοπικής γλωσσικής παράδοσης.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση: “Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, θα ανακαλύψουμε τη σχέση της λογοτεχνίας με τη διάλεκτο και θα αναζητήσουμε τη θέση της κρητικής ντοπιολαλιάς στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή.
Εισηγητές, ομιλητές:
Αντώνης Καρτσάκης, Δρ Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Νίκος Μαθιουδάκης, Ερευνητής Γλωσσολογίας, Ακαδημία Αθηνών,
Μαρίνα Τζακώστα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στον διάλογο
Ο οργανωτής σύλλογος στο κάλεσμα του στους θεσμικούς εκπροσώπους, στους φορείς του Πολιτισμού και στους πολίτες αναφέρει: “Ελάτε να μοιραστούμε τις λέξεις μας, να ξαναθυμηθούμε τις ρίζες μας και να ανακαλύψουμε πώς η ντοπιολαλιά γίνεται τέχνη! Οι δικές σας λέξεις, οι παλιές εκφράσεις, οι φράσεις που ακούσατε από τους γονείς και τους παππούδες σας, οι ιστορίες και οι αναμνήσεις σας έχουν τη δική τους θέση σε αυτή τη συνάντηση.
Γιατί η γλώσσα ενός τόπου δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία· βρίσκεται στους ανθρώπους του, στην καθημερινότητά τους και στη συλλογική τους μνήμη.”
Η Είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους,ενώ στο τέλος θα ακολουθησει παραδοσιακό κέρασμα.
