Ο Μάνος Χατζηδάκις και ο θρυλικός “Μουσικός Αύγουστος” στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Κωστής Σχιζάκης θυμάται τη ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε κάνει μαζί του και τον είχε ρωτήσει για το τι του άφησε ο Μουσικός Αύγουστος που οργάνωνε στο Ηράκλειο και έμεινε θρυλικός για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

-Τι σας άφησε κύριε Χατζηδάκι ο Μουσικός Αυγουστος, ποιά ήταν η δική σας εμπειρία… Ρώτησα τον Μάνο Χατζηδάκι τεσσερα χρονια μετά πραγματοποιώντας μια ραδιοφωνική συνέντευξη για την ΕΡΑ 4 Ηρακλείου.
-Μ.Χ.: Ότι…εμένα μου άφησε ένα πολύ ωραίο κοινό, ένα μοναδικό κοινό. Δεν θα ξαναβρεθεί αυτό το κοινό,δηλ.το να μπορείς να φτιάχνεις μια δύσκολη μουσική γιορτή και να βλέπεις ένα κοινό να παραληρεί και να έρχεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο. Σημαίνει ότι υπάρχει μια πρωταρχική ύλη, για να γίνει κάτι σημαντικό είτε στο θέατρο είτε στη μουσική και αυτό να επιτευχθεί στο Ηράκλειο, η νεολαία με όλες τις αντιδράσεις που μπορούσε να έχει κανένας. Εξαίσιο κοινό εξαίσιο. Ύστερα οι ίδιοι οι πολίτες του Ηρακλείου περιέχουν μέσα τους ένα κοινό πάρα πολύ νέο, δεν έιναι ούτε το κατεστημένο, το πάνω από τη μέση ηλικία, το οποίο θέλει απλώς να διασκεδάσει, ένα κοινό ανήσυχο, νέοι άνθρωποι όπως είναι διάφορα ονόματα που τώρα θα αναφέρω, ακόμη καθηγητές Πανεπιστημίου νεώτατοι με ενδιαφέροντα, με ανησυχίες, ένα κοινό αριστουργηματικό κι αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, ο Μουσικός Αύγουστος, ούτε και επιχείρησαν άλλωστε, από την ώρα που οι συνθήκες δεν υπήρχαν, έχουν χαλάσει οι προϋποθέσεις για να υπάρξει Αύγουστος.