Ο αείμνηστος Άγγελος Δεληβορριάς με τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ κ. Αλέξη Καλοκαιρινό
Ο αείμνηστος Άγγελος Δεληβορριάς με τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ κ. Αλέξη Καλοκαιρινό

Φόρο τιμής στη μοναδική προσωπικότητα και το έργο του Άγγελου Δεληβορριά, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, ακαδημαϊκού και εμβληματικού ανθρώπου του πολιτισμού στη χώρα μας, αποτίει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Η εκδήλωση για τον  φίλο  και υποστηρικτή του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, θα γίνει με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατο του,  το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στις 11.30′ π.μ. στον Κήπο του.

Θα παρουσιαστεί  το  έργο ενός σημαντικού επιστήμονα, επίμονου μελετητή του ελληνικού κόσμου σε όλες τις  πτυχές του, ανανεωτή της μουσειακής στρατηγικής. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο  Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα ‘’ Άγγελος Δεληβορριάς: η Διεύθυνση ενός ανοικτού Μουσείου’’ και η   Ιωάννα Πετροπούλου, ιστορικός, που θ’ αναπτύξει το θέμα “Άγγελος Δεληβορριάς: Κληρονομίες και Κληροδοσίες’’.  Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών θα προλογίσει η κυρία Εύα Γραμματικάκη.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς σπούδασε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ / Μπρίσγκαου στη Γερμανία, στη Σορβόνη και την École Pratique des Hautes Études στο Παρίσι. Τη διδακτορική του διατριβή εκπόνησε στο πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν. Υπηρέτησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Αρκαδίας-Λακωνίας.

Διακρίθηκε ως ανασκαφέας και μελετητής της αρχαίας γλυπτικής. Από το 1973 έως και το 2014, επί 41 χρόνια, διηύθυνε το Μουσείο Μπενάκη, τη ριζική ανανέωση του οποίου ανέλαβε και ολοκλήρωσε το 2000. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2016 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ως Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, με την ίδρυση νέων μουσείων-παραρτημάτων και τη διαφύλαξη σημαντικών αρχείων πραγματοποίησε το τολμηρό του όραμα, για την προβολή του ελληνικού κόσμου διαχρονικά, πάντα με αγάπη και βαθιά γνώση.