πρόσφυγες

“Όχι” στις κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων είπε χθες ο ομόφωνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στη χθεσινή πρώτη συνεδρίασή της με τη νέα σύνθεση μετά τις πρόσφατες εκλογές που έγιναν.  Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι η φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη μπορεί να στηριχθεί μόνο στο μοντέλο που υιοθέτησε η προηγούμενη διοίκηση της Π.Ε.Δ. μέσα από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα μπορεί να  εφαρμοστεί σε αυτό το μοντέλο.

Το όλο θέμα τέθηκε επί τάπητος μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν τα σενάρια που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πεδίου βολής Γουβών. Για την ακρίβεια, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία τεσσάρων κλειστών δομών, μία σε κάθε νομό, και για τον σκοπό αυτό αναζητούνται στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχουν εμπλοκές διαδικαστικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου εξέφρασε την κατηγορηματική άρνησή του σε ένα τέτοιο σενάριο, που, όπως εξηγεί, έχει διπλό υπόβαθρο. Αφενός την ακαταλληλότητα των κλειστών δομών που έχει αποδειχτεί ότι αποτελούν εστίες προβλημάτων και αφετέρου το γεγονός ότι μια τέτοια εξέλιξη τινάζει στον “αέρα” τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας περιοχής στην οποία καταγράφεται έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο υποδειγματικός τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού ήταν αυτός που δρομολόγησε το 2017 η προηγούμενη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με επικεφαλής τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό, τονίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επιμείνει η αυτοδιοίκηση του νησιού.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι το τουριστικό προϊόν είναι πολύ ευαίσθητο και θα ήταν εξαιρετικά μεγάλο λάθος να το διασαλεύσουμε σε έναν τέτοιο υπό ανάπτυξη προορισμό. Εκτός των άλλων, δίπλα στο πεδίο βολής χτίζονται σπίτια και υπάρχει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Ο Δήμος Χερσονήσου έχει περίπου 80.000 κρεβάτια έχει εκατοντάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεις και εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.  Δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο κέντρο υποδοχής στον Δήμο Χερσονήσου και δεν θα φτιαχτεί, διότι η τοπική κοινωνία  με κανένα τρόπο δεν θα το επιτρέψει».

Έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και από τους δημάρχους κ. Μαρινάκη Κοκοσάλη και Μαλανδράκη, που αντέδρασαν έντονα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, υπογραμμίζοντας τις παρενέργειες που πυροδοτούν, αφού όπως τόνισαν, οι κλειστές δομές προσφύγων έχει αποδειχτεί στην πράξη πόσα προβλήματα επισείουν.

Όπως αποφασίστηκε, μέσα στις επόμενες μέρες μια επιτροπή από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων θα συναντηθεί με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να συζητήσουν το κρίσιμο αυτό θέμα και να γνωστοποιηθεί η απόφαση των δημάρχων της Κρήτης ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη λειτουργία δομών κλειστού τύπου για τη φιλοξενία προσφύγων, τονίζοντας ότι είναι ένα εγχείρημα αποτυχημένο…