«Σαφάρι» ελέγχων για τα τραπεζοκαθίσματα

Σαρωτικούς ελέγχους σε 800 καταστήματα δρομολογεί η Λότζια, στην προσπάθειά της να φρενάρει τη χαλάρωση που καταγράφεται με την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές καταγγελίες των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 250 έλεγχοι και στους μισούς από αυτούς επιβλήθηκαν πρόστιμα στα καταστήματα. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλης Χαιρέτης τονίζει ότι στον πρώτο έλεγχο επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα, στον δεύτερο έλεγχο θα γίνεται αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων ή αντικειμένων εάν μιλάμε για εμπορικά καταστήματα και στον τρίτο έλεγχο μπορούμε να πάμε μέχρι αφαίρεση άδειας και διπλασιασμό του προστίμου.

Ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης

Γενικότερα δεν είναι σκοπός οι κυρώσεις και τα πρόστιμα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να καταστεί σαφές ότι μπορούμε να αξιοποιούμε τους κοινόχρηστους χώρους δίχως να λειτουργούμε σε βάρος των υπολοίπων.

Επίσης είναι σημαντικό ζήτημα και η αισθητική παράμετρος, αφού θα αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης όταν δεν γίνονται καταχρήσεις και υπερβολές και όλοι προσαρμοστούμε στο νόμιμο πλαίσιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στο κέντρο, αλλά προεκτείνονται και περιφερειακά του Ηρακλείου μέσα από ένα καθημερινό πρόγραμμα που διαμορφώνεται με σκοπό να γίνει εμφανής η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας και να δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται κατάχρηση των κοινόχρηστων χώρων.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και έλεγχοι τις βραδινές ώρες καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που δείχνουν ότι δεν είναι λίγα τα καταστήματα τα οποία απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα και σε σχέση με την πρόσβαση των πεζών.

Με δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης τονίζει ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται δεν θα γίνονται μόνο μια φορά. Ο σχεδιασμός είναι να τηρηθεί ο νόμος που προβλέπει ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν από την υπηρεσία τρία φύλλα ελέγχου, δηλαδή τα καταστήματα να ελεγχθούν τρεις φορές και να υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι τα πρώτα συμπεράσματα των ελέγχων είναι ότι αποδίδουν και ότι το συνολικότερο μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταπατάει τους κοινόχρηστους χώρους και να συμπεριφέρεται σαν να είναι προσωπική του ιδιοκτησία.

Παράλληλα, όπως τονίζει, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να συγκληθεί και η αρμόδια επιτροπή που θα αναλάβει την ανακατανομή των κοινόχρηστων χώρων σε νέα βάση και σύμφωνα με τον κ. Χαιρέτη θα θέσει νέους κανόνες στη λειτουργία των καταστημάτων σε σχέση με την έκταση που καταλαμβάνουν στους εξωτερικούς χώρους.