Κραυγή αγωνίας από τον Γ. Νικολιδάκη: Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν λύνεται με τις τρεις γεωτρήσεις, με… by pass το Φεστιβάλ στα Μάταλα!

Σε νέες γεωτρήσεις θα προχωρήσει ο Δήμος Φαιστού προκείμενου να εκτονώσει τις εκρηκτικές ανάγκες ζήτησης νερού με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης για το θέμα της εφιαλτικής λειψυδρίας αλλά και της κλοπής νερού στο φράγμα της Φανερωμένης.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν, πέρα από τον Σταύρος Αρναουτάκη, οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Συριγωνάκης και Σταύρος Τζεδακης, ο Δήμαρχος Φαιστούς Γρρηγόρης Νικολιδάκης καθώς και οι τέσσερις πρόεδροι των ΤΟΕΒ της Μεσσαράς.

Σύμφωνα τα όσα είπε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης:

Σήμερα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για δύο σοβαρά θέματα.

Το ένα θέμα είναι το θέμα της λειψυδρίας, στην περιοχή της Μεσσαράς, για την ύδρευση και την άρδευση. Θεωρώ ότι μέχρι ένα σημείο, έχουμε εξαντλήσει αυτό που είναι να γίνει.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι αυτή τη στιγμή θα διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 180.000+ το 30.000 ευρώ για έναν βάτραχο, ”δεν λύνεται το θέμα αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε για την ανόρυξη μιας γεώτρησης στην περιοχή της Απολίχνου, στην περιέχουμε ξεκινήσει για να βγάλουμε άδεια. Δεν λύνεται το θέμα.”, όπως είπε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι με αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν 3 γεωτρήσεις για άρδευση:

  • Η πρώτη είναι στην Απολίχνου, αρδευτική
  • Η δεύτερη είναι στον κάμπο της Μεσσαρά
  • Και η 3η για να αξιοποιηθεί μια γεώτρηση στο Ζαρό

Όσον αφορά για τους οικισμούς στο Νότο, στο κομμάτι της ύδρευσης, ο δήμαρχος Φαιστού τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Περιφερειάρχη δεν απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη, οπότε ”μπορούμε να ανοίξουμε αύριο γεώτρηση στο Νότο, στην περιοχή μεταξύ Καλών Λιμένων και Χρυσόστομου.”

Επισήμανε επίσης ότι: ”Δεν λύνεται το πρόβλημα με αυτές τις γεωτρήσεις, θέλουμε ακόμα 2-3 γεωτρήσεις”

Επίσης, ο Γρηγόρης Νικολιδάκης έκανε λόγο για αυριανή – πιθανή – συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών για έξτρα χρηματοδότηση.

Η εκτίμηση του είναι ότι χρειαστεί ένα ποσό της τάξης των 500-600 χιλιάδες ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στα Μάταλα έγινε… by pass για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Φεστιβάλ λόγω έλλειψης νερού.

”Αν δεν ξεκινήσει ο εμπλουτισμός του φράγματος της Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό, δεν θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα.”

Για την υπόθεση της κλοπής του νερού αναφέρθηκε στο εξής: ”’Από τον αγωγό εκτόνωσης, παίρνουν το νερό στις δεξαμενές Τυμπακίου. Για μένα είναι ξεκάθαρο. Έκανα ονομαστική μήνυση από κει και πέρα, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Ένας Δήμος 25.000 κατοίκων, δεν μπορεί να διοικείται από τέσσερα ΤΟΕΒ”