“Φλέγεται” από οργή και αγανάκτηση η Μεσσαρά για το κλεμμένο νερό

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έφερε στο φως το σύστημα των αγωγών που είχε στηθεί, δια μέσω του οποίου έκαναν … φτερά 3 εκ. νερού από το φράγμα της Φανερωμένης προς την περιοχή του Τυμπακίου, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Ολόκληρη η Μεσσαρά “φλέγεται” από οργή και αγανάκτηση με αφορμή το σκάνδαλο που πιστοποίησε τεχνική επιτροπή της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντοπίζοντας τις παράνομες συνδέσεις που οδήγησαν στη σύλληψη του προέδρου του ΤΟΕΒ Τυμπακίου μετά από μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο οποίος κατέθεσε παράλληλα μήνυση και κατά παντός υπεύθυνου προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Ταυτόχρονα όμως με την απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε σε σχέση με την κλοπή νερού, η Μεσσαρά ζει οδυνηρά τη δραματική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την κήρυξη του Δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται ανοίξει όλο το πλαίσιο της συζήτησης, που δεν περιορίζεται μόνο στην απόδοση ευθυνών για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο της υφαρπαγής νερού από το φράγμα της Φανερωμένης, αλλά και θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της λήψης μέτρων, για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής που αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα όχι μόνο με την άρδευση αλλά και με την ύδρευση.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης, χθες στα Μάταλα δύο γεωτρήσεις μείωσαν ραγδαία την ποσότητα νερού που τροφοδοτούν την περιοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει από σήμερα να αρχίσουν να βαθαίνουν περισσότερο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

Ο δήμαρχος τονίζει ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα για να μπορέσει η ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαιστού να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης-ύδρευσης και τις αυξημένες απαιτήσεις της συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής πίεσης που δέχεται, θα πρέπει να ανοίξουν το λιγότερο πέντε γεωτρήσεις σε πρώτη φάση.

Ο κ. Νικολιδάκης σημειώνει ότι το μεθεπόμενο τριήμερο η περιοχή των Ματάλων κυριολεκτικά θα βουλιάξει από κόσμο. Δεν είναι δυνατόν με τόσο κόσμο που αναμένεται να υποδεχτεί η περιοχή να μην υπάρξει μέριμνα για το κρίσιμο ζήτημα του νερού…

Στο μεταξύ την ίδια στιγμή, με φόντο τις δραματικές ανάγκες που καταγράφονται σε όλο τον κάμπο της Μεσσαράς και για τον πρωτογενή τομέα και για την ύδρευση και για την κάλυψη των τουριστικών καταλυμάτων, φουντώνουν οι φωνές που θέτουν ζήτημα διαφάνειας σε σχέση με του υπερπολύτιμου αγαθού του νερού.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύονται έντονα πολλά ζητήματα σε σχέση με το καθεστώς της λειτουργίας των ΤΟΕΒ. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν με καθαρό τρόπο στην κοινωνία σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του νερού, και παράλληλα να ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές για την οικονομική λειτουργία τους.