Ροή ειδήσεων
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2026
Γιορτάζουν: Αδαμάντιος, Μαντώ, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Διώνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Καλλιρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Ράλλης, Μαργαρίτης, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Χαϊδευτός, Χαρίκλεια, Ιησούς, Μελέτιος, Συμεών, Ισμήνη, Πολυτίμη
24°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Κτηματολόγιο: Ποιες κατηγορίες ιδιοκτητών προλαβαίνουν να δηλώσουν τα ακίνητά τους – “Καμπανάκι” για λήξη της κτηματογράφησης

Mια μέρα στις 2 Σεπτεμβρίου και μια στις 3 Σεπτεμβρίου, δύο εργάσιμες μέρες μένουν ως περιθώριο για το Κτηματολόγιο ώστε όσοι δε δήλωσαν τα ακίνητά τους στην Κτηματογράφηση να τα δηλώσουν εγκαίρως καθώς μετά θέλει δικαστικές αποφάσεις για να τις κατοχυρώσουν.

Για την ακρίβεια είναι τρεις οι κατηγορίες των πολιτών που μπορούν να καταθέσουν αρχικές δηλώσεις ιδιοκτησίας μέχρι και αύριο: α) η πρώτη αφορά στις περιπτώσεις χρησικτησίας, β) η δεύτερη αφορά στα ακίνητα στα οποία εκκρεμεί η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς και γ) η τρίτη αφορά όλα τα ακίνητα στα οποία έχει γίνει συμβόλαιο από το 2021 μέχρι σήμερα. Και οι τρεις περιπτώσεις αφορούν πάντα στα ακίνητα που βρίσκονται στα διευρυμένα όρια του Δήμου Ηρακλείου, όπως προέκυψαν μετά τον Καλλικράτη, όπως τώρα εξελίσσεται η διαδικασία της κτηματογράφησης.

Σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις υπάρχει αυτό το περιθώριο για όποιον δεν έχει κάνει δήλωση που θα πρέπει να σπεύσει και να την καταθέσει. Σε αντίθετη περίπτωση, το ακίνητό του θα θεωρηθεί αγνώστου ιδιοκτήτη και θα εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες για να μπορέσει να το ξεμπλέξει και να το μεταβιβάσει στα παιδιά του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γραφείο κτηματογράφησης δέχεται μέχρι και αύριο 3 Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι δεν έγινε προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων λόγω της μη συμμετοχής του κόσμου στην όλη διαδικασία πρακτικά σημαίνει ότι από τις αρχές του χρόνου θα έχουμε την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους για να μην καταλήξουν τα ακίνητα τους αγνώστου ιδιοκτήτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα μέχρι τη λήξη και της τελευταίας προθεσμίας που έχει δοθεί στις 3 Σεπτεμβρίου για να κατοχυρωθούν στους ιδιοκτήτες τους, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι να γίνει δικαστική προσφυγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την τελευταία προθεσμία που δίδεται για να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους.