Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για την εκδήλωση αφιερωμένη στο Βασίλη Σκουλά

Θερμά χειροκροτήθηκε ο Βασίλης Σκουλάς από όλους, θεσμικούς εκπροσώπους, φορείς, καλλιτέχνες και χιλιάδες πολίτες στην τιμητική βραδιά για τα 65 χρόνια προσφοράς του μεγάλου Κρητικού δημιουργού- καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση που κυριάρχησαν η μουσική, τα τραγούδια, η παράδοση από την Κρήτη μέχρι τον Πόντο και που οργανώθηκε από 18 εν ενεργεία Πολιτιστικούς συλλόγους της δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το αθλητικό σωματείο «Δωριεύς Καστελλίου», με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων.

Στο συναρπαστικό μουσικό ταξίδι αφιέρωμα, τον Βασίλη Σκουλά, τίμησαν με την παρουσία τους και τον συνόδευσαν με τις φωνές τους οι φίλοι του Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Ασλανίδου, οι Κώστας και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Ερήνη Τορνεσάκη, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με δεκαπέντε νέους λυράρηδες και λαουτιέρηδες. Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικά το Κρητικό συγκρότημα του «Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης» και συμμετείχε η χορωδία του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής και γεμάτης συναισθήματα εκδήλωσης απονεμήθηκε στον Βασίλη Σκουλά τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου ο οποίος δώρισε επίσης, μαζί με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πόπη Αποστολογιωργάκη μία προσωπογραφία του Κρητικού καλλιτέχνη, μεγάλων διαστάσεων της ζωγράφου Μαρίας Δασκαλάκη – Σανδαλάκη.

Εκ μέρους των 18 Πολιτιστικών Συλλόγων της Δ.Ε. Καστελλίου απένειμε τιμητική πλακέτα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου Καστελλίου Ελένη Παπαδάκη και Δημήτρης Βουμβουλάκης δώρισαν στον Βασίλη Σκουλά μια κρητική λύρα κατασκευής του Ρεθύμνιου τεχνίτη Μανόλη Σταγάκη. Ακολούθησε απόδοση τιμητικής φωτογραφίας στον Βασίλη Σκουλά του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Ιπτάμενου Δημοσθένη Γρηγοριάδη από τον Διοικητή της 133 Σμηναρχίας Μάχης, Σμήναρχο Ιπτάμενο Βασίλειο Κρουστάλλη, απόδοση τιμητικής πλακέτας από τον Διοικητή της 133 Σμηναρχία Μάχης, Σμήναρχο Ιπτάμενο Βασίλειο Κρουστάλλη, και απόδοση τιμητικής πλακέτας από τον εκπρόσωπο του Διοικητή της 115 Πτέρυγα Μάχης Σμήναρχο Ιπτάμενο Κωνσταντίνο Παπαχρήστου.

Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών αναφέρθηκαν στο ήθος και στην πολύχρονη προσφορά του Βασίλη Σκουλά, τονίζοντας ότι η ενεργός παρουσία του, τιμά την Κρήτη και τη χώρα μας, αφού κατάφερε με τη «διακονία» του στο τραγούδι και τη λύρα, να απλώσει τις μελωδίες και την τέχνη του σε όλη την επικράτεια αλλά και σε δεκάδες χώρες του κόσμου.

Από την πλευρά του εμφανώς συγκινημένος ο Βασίλης Σκουλάς ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές, τους φίλους του καλλιτέχνες που τον συνόδευσαν αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν σε αυτή την επιτυχημένη εκδήλωση τιμής.

Σταύρος Αρναουτάκης: Άξιος τιμής ο Β. Σκουλάς και να ακολουθήσει η κοινωνία το παράδειγμα του κατά των άσκοπων πυροβολισμών.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού έδωσε συγχαρητήρια για την επιτυχία της εκδήλωσης στους συνδιοργανωτές, αναφέρθηκε στο ήθος και στην πολύχρονη προσφορά στον Βασίλη Σκουλά. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην κοινωνία των πολιτών να ακολουθήσουν όλοι το παράδειγμα του Β. Σκουλά για την εξάλειψη του φαινομένου των άσκοπων πυροβολισμών στην Κρήτη. «Σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση θα πρέπει να περάσει το μήνυμα κατά των άσκοπων πυροβολισμών και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Βασίλη Σκουλά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης, χειροκροτούμενος από φορείς και πολίτες.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Θα ήθελα εκ μέρους της Περιφέρειας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους συλλόγους της περιοχής. Στο Δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου και σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Μια ξεχωριστή βραδιά για ένα μεγάλο καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής, τον Βασίλη Σκουλά, ένα φίλο από τα παλιά, ένα άνθρωπο που με σοβαρότητα με ταπεινότητα, έχει ανέβει στα υψηλότερα σκαλοπάτια της κρητικής μουσικής, 65 χρόνια προσφοράς σε όλο τον κόσμο. Συγκινεί τους κρητικούς σε όλο τον κόσμο με τη λύρα του με τη μουσική του. Απόψε σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά θα ήθελα να περάσει ένα μήνυμα που το έχει ξεκινήσει ο Βασίλης: Σε καμιά κοινωνική εκδήλωση, να μην έχουμε άσκοπους πυροβολισμούς. Ο Βασίλης το έχει κάνει πράξη. Πρέπει λοιπόν και εμείς όλοι, η κοινωνία των πολιτών, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους κρητικούς, “όχι άσκοπους πυροβολισμούς”. Βασίλη σε ευχαριστούμε για αυτό να είσαι καλά».

Βασίλης Κεγκέρογλου: Τιμήσαμε τον ζωντανό μύθο της παράδοσής μας.

Στον Χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία της εκδήλωσης που ξεπέρασε τους 4.000 κόσμου, αναφέρθηκε στην οφειλόμενη τιμή βράβευσης- αφιερώματος στον μεγάλο Κρητικό δημιουργό. Παράλληλα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας συνεχάρη τους διοργανωτές και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: “Σε μία εκδήλωση υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με 4.000 κόσμου να απολαμβάνουν μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό, τιμήσαμε τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Βασίλη Σκουλά για την 65χρονη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και όχι μόνο. Για την μεγάλη του προσφορά στην κρητική παραδοσιακή μουσική αλλά και στην κοινωνία. Τα μουσικά ταξίδια με την κρητική λύρα του Βασίλη Σκουλά, δεκαετίες τώρα, αποδεικνύουν ότι το καλλιτεχνικό του στίγμα στο μουσικό πεντάγραμμο είναι ανεξίτηλο και ξεχωριστό και δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για έναν θεματοφύλακα της κρητικής μουσικής, με αστείρευτο ταλέντο και αυθεντικότητα.

Έναν ζωντανό μύθος της κρητικής παραδοσιακής μουσικής που την ανέβασε στις πιο ψηλές κορφές του πλανήτη, κάνοντας όλους εμάς μύστες αυτής της κουλτούρας, την οποία έχει σφυρηλατήσει μέσα από την αδιάκοπη μουσική πορεία, διάρκειας 65 χρόνων. Μια πορεία, γεμάτη νότες και αρώματα Κρήτης. Απολαύσαμε όμως και τις ξεχωριστές ερμηνείες των καλλιτεχνών που ήρθαν να τιμήσουν τον Βασίλη Σκουλά μαζί με ντόπιους καλλιτέχνες. Η συναυλία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των 18 Πολιτιστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων, του αθλητικού σωματείου Δωριεύς Καστελλίου και της Περιφέρειας Κρήτης, θα μείνει στη καρδιά και το μυαλό όλων και ευχαριστούμε τόσο τον κόσμο όσο και όσους συνέβαλαν σε αυτή την άψογη διοργάνωση”.