Ελένη Βατσινά: «Xτύπημα» ακρίβειας για ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι αυξήσεις στο ρεύμα»

Ένα ακόμη “χτύπημα” ακρίβειας σε βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος Ελένη Βατσινά.

Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, η κ.Βατσινά υπενθυμίζει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί μήνυμα αποδοκιμασίας προς την Κυβέρνηση και για τις συνθήκες ακρίβειας και αβεβαιότητας, ωστόσο “ο μήνας Ιούνιος κλείνει έχοντας γραφτεί στην ιστορία άλλο ένα μελανό κεφάλαιο για τον καταναλωτή, ιδιώτη και επαγγελματία”.

Η βουλευτής τονίζει ότι “οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών εν γένει έχουν πλέον εξαντληθεί”, καθώς η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ακρίβεια δεν αντιμετωπίστηκε παρά μόνο με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά “κουπόνια φτώχειας”. Στο ήδη ασφυκτικό πλαίσιο “ήλθε να προστεθεί ένα ακόμα «επεισόδιο» αυξήσεων αυτή τη φορά (και) στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών” – τονίζει η Ελένη Βατσινά.

“Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πλήρωσαν (και συνεχίζουν να πληρώνουν) αυξημένους λογαριασμούς, με το πρόβλημα να έχει έχει την αφετηρία του στην παντελή έλλειψη αντισταθμιστικών μέτρων για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, την περιορισμένη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών” – αναφέρει η βουλευτής.

Παραπέμποντας μάλιστα στην αόριστη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Μαρινάκη για μέτρα στήριξης των πολιτών από την κυβέρνηση “αν” φτάσουμε σε μεγάλες αυξήσεις, η βουλευτής υπογραμμίζει ότι “οι αυξήσεις δεν είναι υποθετικά σενάρια:

Η μεγαβατώρα ξεκίνησε από το ποσό των 60,11 ευρώ/ MWh τον Απρίλιο, συνέχισε σε ποσό των 81,08 ευρώ/ MWh τον Μάιο, η μέση τιμή του Ιουνίου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 102,32 ευρώ/MWh, ενώ προχθές διαμορφώθηκε στα 125,22 ευρώ/Mwh”.

Μπροστά στην αύξηση που υπερβαίνει το 30% σε διάστημα δυο μηνών, η κ.Βατσινά υπογραμμίζει ότι “είναι αντικειμενικά και όχι υποθετικά μια μεγάλη αύξηση, που έρχεται σε συνθήκες συνολικής ακρίβειας, φορολογικών επιβαρύνσεων και στεγαστικών αυξήσεων, οδηγεί σε διεύρυνση των προβλημάτων επιβίωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Χώρας”.

“Είναι μια αύξηση που δεν επιλύεται με πολύχρωμα τιμολόγια, γιατί οι πολίτες έχουν φτάσει στο κόκκινο” – αναφέρει η βουλευτής ρωτώντας τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την αντιμετώπιση και την αντιστάθμιση των τεράστιων αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των πολιτών και των επιχειρήσεων αλλά και με ποια κριτήρια και από ποιο μήνα θα εκκινούν τυχόν μέτρα στήριξης τέτοιου είδους και ποιους μήνες θα καταλαμβάνουν.