ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΧΩΣΤΟ Έγινε ο κόμβος, θα δώσει λύση όμως;
Ελπίδες για περαιτέρω τόνωση και αυτή την εβδομάδα.

Και εγένετο κόμβος. Προσωρινός, αλλά κόμβος. Τουλάχιστον, α-φού ολοκληρωθούν και οι συμπληρωματικές εργασίες που αφορούν στις διαγραμμίσεις περιμετρικά από την κυκλική νεροπαγίδα που έχει τοποθετηθεί, θα οργανωθεί κυκλοφοριακά η περιοχή του Άι  Γιάννη που τόσα χρόνια περιμένει τον περίφημο κόμβο για να μπει ένα τέλος στο καθημερινό κομφούζιο.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία του δεύτερου κόμβου και της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης που θα πρέπει να κατασκευαστεί με ευθύνη της Περιφέρειας από την άλλη πλευρά της γέφυρας, προκειμένου να οργανωθεί με σωστό και ασφαλή τρόπο η κίνηση των οχημάτων που σήμερα κινούνται από μια όδευση εντελώς απαράδεκτη, αλλά και εντελώς προβληματική ταλαιπωρώντας καθημερινά δεκάδες οδηγούς και πεζούς.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πέρασε χωρίς υπερβολή από «φωτιά και σίδερο», μετά από αφόρητες πιέσεις των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι χρόνια τώρα διαμαρτύρονται για την καθημερινή απίστευτη κυκλοφοριακή παρακμή που επικρατεί και απειλεί ανθρώπινες ζωές.

Όπως είναι γνωστό, στην επίμαχη περιοχή συμβάλλει ένα πλέγμα δρόμων όπου δεν υπάρχει καμία κυκλοφοριακή ιεράρχηση σε ό,τι αφορά στην κίνηση των οχημάτων. Την ίδια στιγμή η  έλλειψη διαβάσεων μετατρέπει την περιοχή σε καρμανιόλα για τους πεζούς, ενώ η παράνομη στάθμευση ολοκληρώνει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί.

Η περιοχή επέμβασης που διομορφώθηκε ο κόμβος ορίζεται από την συμβολή της οδού Γεωργίου Μαρή με την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, προς ανατολάς από την Οδό Λυκείου, προς βορρά από την συμβολή των οδών Παπαγιάννη Σκουλά  και Νικηταρά και προς νότο από τη γέφυρα επί της Παπαγιάννη Σκουλά  που διέρχεται πάνω από τον ΒΟΑΚ. Στην περιοχή συμβάλλουν επίσης οι οδοί Λυττού, Σαρπηδόνος, Φαλλάνας, Αγίου Νίκωνος του Μετανοείτε, Λυσιστράτης και Ηρακλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για την έγκριση της μελέτης του έργου, που αφορά στην προσωρινή λύση της διαμόρφωσης του κόμβου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η οριστική λύση της κυκλοφοριακής διευθέτησης της περιοχής, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τόσο τον κόμβο του Άι  Γιάννη όσο και την αντίστοιχη παρέμβαση που σχεδιάζεται στο Jumbo.

ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΧΩΣΤΟ  Έγινε ο κόμβος, θα δώσει λύση όμως;
έδωσαν οι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα
Αυτό τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο οποίος σημειώνει ότι «στη συμβολή των οδών Χριστομιχάλη Ξυλούρη, Λυκείου, Παπαγιάννη, Σκουλά και Αγ. Ιωάννη Χωστού, λόγω των έντονων κυκλοφοριακών φόρτων, της παράνομης στάθμευσης και της έλλειψης διαχείρισης της κυκλοφορίας, σημειώνονται έντονες καθυστερήσεις στη διέλευση οχημάτων, επισφάλεια στις κινήσεις πεζών και οχημάτων καθώς και επιβάρυνση της κυκλοφορίας γειτονικών θέσεων.

Οι διελεύσεις οχημάτων γίνονται με πολλή δυσκολία και επικινδυνότητα, ενώ για τους πεζούς δεν υπάρχουν ασφαλείς οδεύσεις με αποτέλεσμα το επίπεδο λειτουργικότητας του κόμβου να είναι ιδιαίτερα χαμηλό».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «με την προτεινόμενη παρέμβαση υλοποιούνται προσωρινά μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, τα οποία έχουν στόχο την ανακούφιση της κυκλοφορίας στον κόμβο και την αντιμετώπιση της άναρχης κατάστασης που επικρατεί. Κατασκευάζεται κυκλικός κόμβος με υποχρεωτική κυκλική πορεία προτεραιότητας και παραχώρηση προτεραιότητας των εισερχόμενων στον κυκλικό κόμβο.

Η οριοθέτηση του κυκλικού κόμβου και των ορίων των συμβαλλουσών οδών γίνεται με εύκαμπτους οριοδείκτες ενώ ειδικό εργοταξιακό πλέγμα απαγορεύει την άτακτη κίνηση των πεζών εντός του κόμβου και τους καθοδηγεί στις ειδικά διαμορφωμένες διαβάσεις. Η γεωμετρία του κυκλικού κόμβου συμπίπτει με την προταθείσα οριστική μελέτη διαμόρφωσής του.

Με την κατάλληλη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και προσαρμογή των κινούμενων με οχήματα καθώς και των πεζών, εκτιμάται ότι θα προκύψει ανακούφιση της κυκλοφορίας και ασφαλέστερη διέλευση πεζών και οχημάτων».