Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, λόγω σοβαρής υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό.
«Παρά το γεγονός ότι η κλινική λειτουργεί με πληρότητα που φθάνει το 100%, καλύπτοντας περιστατικά που απαιτούν συνεχή και εξειδικευμένη παρακολούθηση, ο αριθμός των νοσηλευτών που καλούνται να αντεπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας, είναι απελπιστικά μικρός» επεσήμανε μιλώντας στο patris.gr ο καρδιολόγος διευθυντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ Βαγγέλης Ζάχαρης.
«Είναι αδιανόητο να έχουμε μόνο δύο νοσηλευτές στη βραδινή εφημερία όταν η κλινική είναι γεμάτη»,τονίζει ο καρδιολόγος.
Η αναλογία δύο νοσηλευτών για μια ολόκληρη κλινική με βαριά πάσχοντες ασθενείς δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο της εργασιακής εξουθένωσης του προσωπικού, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ.Ζάχαρη, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς τον κομβικό ρόλο της κλινικής:
- Υποδέχεται επείγοντα περιστατικά από όλους τους νομούς της Κρήτης.
- Εξυπηρετεί διακομιδές από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
- Διαχειρίζεται περίπλοκα περιστατικά (εμφράγματα, καρδιακές ανεπάρκειες) που απαιτούν άμεση παρέμβαση.
Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι οι αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν έχουν αναπληρωθεί από νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τα περιστατικά με μεγαλύτερη συχνότητα που καλύπτει το τμήμα, είναι καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, αρρυθμίες.
Γίνονται στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, τοποθετήσεις βηματοδοτών και στεντς, ενώ υπάρχει ειδική ομάδα που διαχειρίζεται τα οξέα εμφράγματα.
Στην κλινική με τα 52 κρεβάτια πολύ συχνά καταγράφεται πληρότητα 100%, ενώ υπάρχουν και 9 κρεβάτια στην Μονάδα Αυξημένης Παρακολούθησης όπου μεταξύ άλλων νοσηλεύονται και διασωληνωμένοι ασθενείς.
«Χρειαζόμαστε επιπλέον 10 νοσηλευτές στην κλινική μας για να λειτουργήσει έτσι όπως πρέπει» υπογράμμισε ο κ.Ζάχαρης.
Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας καλούνται πλέον να δώσουν άμεσες λύσεις.
