Παραμένει το αδιέξοδο με τις ελλείψεις βασικών σκευασμάτων στα φαρμακεία της Κρήτης, θέτοντας σε καθημερινή δοκιμασία τους ασθενείς που αναζητούν την θεραπεία τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, λόγω του συνδυασμού των μόνιμων κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, εξαντλεί τα περιθώρια ενός ήδη βεβαρημένου δικτύου διανομής.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά εκτείνεται σε ευρύτατης χρήσης φάρμακα. Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε αντιβιοτικά, κολλύρια, εισπνεόμενα, καθώς και σε νευρολογικά και καρδιολογικά σκευάσματα, τόσο σε δισκία όσο και σε ενέσιμες μορφές.
Για τους πολίτες, η έλλειψη αυτή μεταφράζεται σε συνεχή ταλαιπωρία, καθώς αναγκάζονται να περιτρέχουν πολλαπλά φαρμακεία με την ελπίδα να εντοπίσουν το σκεύασμα που χρειάζονται, χωρίς καμία εγγύηση διαθεσιμότητας.
Στην πρώτη γραμμή, οι φαρμακοποιοί καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το κοινό, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό.
Όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, στην Ελλάδα το «αγκάθι» εντοπίζεται στα πρωτότυπα φάρμακα.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι φαρμακοποιοί ζητούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς και πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διανομής, ώστε τα διαθέσιμα αποθέματα να κατανέμονται δίκαια και κανένας ασθενής να μην στερείται τη θεραπεία του.
Επιπλέον, τήρηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να διατηρούν επαρκές στοκ , προστατεύοντας την αγορά από σοβαρές διαταραχές επάρκειας.
«Υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων που είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχουν γενόσημα» είπε στο patris ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης,σημειώνοντας ότι «η πολιτεία είναι αδιάφορη σε αυτό που συμβαίνει.»
Τονίζει ότι «συνεταιρισμοί και φαρμακαποθήκες δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και όλο το βάρος πέφτει στους φαρμακοποιούς που απασχολούνται καθημερινά 2-3 ώρες για να βρουν ελλειπτικά φάρμακα που τα έχουν ανάγκη ασθενείς.
