Ιατρικός Σύλλογος: Τα παιδιά να νοσηλεύονται εκτός Κρήτης, επικίνδυνο να βρίσκονται στην Ψυχιατρική
Αφόρητη η κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους στην κλινική που γεμίζει ράντζα

Έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά οι γιατροί της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ που καλούνται τώρα να νοσηλεύουν και ανήλικους στο τμήμα, γεγονός, όπως τονίζουν, αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο, ενώ παρέμβαση έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος που ζητά τα παιδιά να μεταφέρονται εκτός Κρήτης.

Και μάλιστα την ώρα που η κλινική έχει πληρότητα η οποία υπερβαίνει το 100% και ο Ιούλιος μπήκε με 12 ράντζα στους διαδρόμους. Είναι γνωστό ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική δεν λειτουργεί αφού έχει μείνει με ένα παιδοψυχίατρο, όμως οι ανάγκες για νοσηλεία παιδιών είναι μεγάλες.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε εντολή να μεταφερθεί στην κλινική των ενηλίκων ένα κορίτσι 16 ετών.

«Εμείς οι ειδικευμένοι ψυχίατροι της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ δηλώνουμε με όλη μας την επιστημονική και ανθρώπινη ευσυνειδησία ότι δεν είμαστε σε θέση αλλά ούτε και διατεθειμένοι, παρανομώντας, να θέσουμε σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο οποιοδήποτε ανήλικο ασθενή ο οποίος μας ανατίθεται ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των γιατρών.

«Η αντίδρασή μας αυτή δεν αποτελεί άρνηση εκτέλεσης των καθηκόντων μας, οι χιλιάδες των ασθενών που εξυπηρετούμαι κάθε χρόνο νομίζουμε ότι ξέρουν καλύτερα, αντίθετα, κατά τη γνώμη μας αποτελεί τη μοναδική επιβεβλημένη στάση μας ώστε να διαφυλαχθούν πρώτα οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ανήλικους ασθενείς αλλά και η επιστημονική και ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας», τονίζουν.

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου

Παρέμβαση έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου που ζητά από τους αρμόδιους να προκηρύξουν θέσεις παιδοψυχίατρων με οικονομικά και άλλα κίνητρα, προκειμένου να μην κηρυχθούν άγονες, αλλά και να προκηρύξουν πανεπιστημιακή θέση.

Υπογραμμίζει δε ότι έως ότου λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να εξασφαλιστεί η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών της Παιδοψυχιατρικής σε Νοσοκομειακή κλίνη σε άλλη Παιδοψυχιατρική κλινική, ανά την Ελλάδα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Τα τελευταία δύο, τουλάχιστον, χρόνια είναι γνωστή η δυσλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής, της μοναδικής στην Κρήτη και στο νότιο Αιγαίο, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Γι’ αυτό το θέμα, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, τον Φεβρουάριο είχε γίνει δυνατή η προσωρινή λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής με την εθελοντική συμμετοχή της Παιδοψυχίατρου του Βενιζελείου, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν η προκήρυξη θέσεων για τον κλάδο του ΕΣΥ και θέσης ΔΕΠ στην Παιδοψυχιατρική.

Πέντε μήνες μετά δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ βρισκόμαστε σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, με την παραίτηση ενός Παιδοψυχίατρου. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να είναι ασφαλής η λειτουργία της κλινικής, με ένα μόνο ειδικευμένο Παιδοψυχίατρο, κάτι που ισοδυναμεί με το κλείσιμό της».

«Η προσπάθεια κάλυψης του προβλήματος με τη νοσηλεία παιδιών στην Ψυχιατρική κλινική, συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που συνέβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θεωρείται επιστημονικώς λάθος. Η νοσηλεία από άλλη ειδικότητα εγκυμονεί κινδύνους, όπως περιγράφεται από την Δ/ντρια της κλινικής, αλλά και από τους Ψυχιάτρους.

Καλούμε την διοίκηση του Νοσοκομείου, την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου να προχωρήσουν στην άμεση μαζική προκήρυξη θέσεων στην Παιδοψυχιατρική κλινική, με την χορήγηση οικονομικών και άλλων κινήτρων, προκειμένου να μην κηρυχθούν άγονες, και την προκήρυξη της πανεπιστημιακής θέσεως.

Έως ότου λυθεί το πρόβλημα, να εξασφαλιστεί η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών της Παιδοψυχιατρικής σε Νοσοκομειακή κλίνη σε άλλη Παιδοψυχιατρική κλινική ανά την Ελλάδα», καταλήγει.