Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας – Στο επίκεντρο η αναβάθμιση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις

Η αναβάθμιση και η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας. Σε σύσκεψη συζητήθηκε η κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και η άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας, ανάμεσα σε άλλα υπουργεία, στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Στη σύσκεψη στο υπουργικό γραφείο προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού, συζητήθηκαν τα βασικά θέματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας.

Πρώτο απ’ όλα είναι η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά τη διάρκεια των εφημεριών.

Με τρεις τρόπους προσπαθούν να επιτύχουν αυτή τη μείωση. Ο ένας είναι η ενίσχυση σε προσωπικό και μάλιστα επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, νοσηλευτών και γιατρών.

Ο δεύτερος είναι η κτιριακή αναβάθμιση των τμημάτων, όπου θα διατεθούν πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το τρίτο θέμα είναι αυτό της αναμόρφωσης των εφημεριών, ούτως ώστε στα πολύ μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση λόγω αθρόας προσέλευσης των ασθενών, να υπάρξει αποφόρτιση.

Επίσης το θέμα της ενίσχυσης σε προσωπικό και των Κέντρων Υγείας του τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ούτως ώστε να φτάνουν στα νοσοκομεία μόνο όσοι χρειάζονται και όχι για πολύ απλές παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε Κέντρα Υγείας και σε προσωπικό γιατρό.

Άρα λοιπόν να γίνεται η κατηγοριοποίηση ουσιαστικά των περιστατικών, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια κέντρα, όπου μπορεί να παρασχεθεί αυτή ακριβώς η θεραπεία ή η νοσηλεία.

Η δήλωση του Υπουργού Υγείας

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε τα εξής: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περνάς την επισκόπηση του υπουργού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργός Υγείας, διότι τυγχάνει να ξέρει άριστα τα θέματα της Υγείας και έτσι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για να διαπιστώσουμε την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνησή μας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί προχωρούμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αυτό αρχίζει να φαίνεται, όπως δείξαμε στον κύριο πρωθυπουργό, από την απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πετύχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συζητήσαμε διεξοδικά για τα ζητήματα του προσωπικού των εφημεριών, των άγονων περιοχών και νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τους προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για τη διαχρονική του στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για τη μεγάλη φροντίδα που δείχνει στο Υπουργείο μας στο να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.
Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων λίγο καλύτερη, θα έχουμε πετύχει τον στόχο και την ευθύνη μας αν θες στον ελληνικό λαό.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρωθυπουργέ».

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Η Κυβέρνησή μας έχει θέσει τη δραστική μεταρρύθμιση και ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως μία από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας.
Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη άσκηση για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στάθηκε όρθιο την εποχή της πανδημίας, το οποίο όμως μας κληρονόμησε και πολλά διαχρονικά προβλήματα, τα οποία έχει έρθει πια η ώρα με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε υλοποιώντας ένα πλαίσιο πολύ τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις πτυχές της υγείας.

Μεταρρυθμίσεις που θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο προφανώς με τις υποδομές, πολλές εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το ταμείο ανάκαμψης.

Έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη διαδικασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές.

Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε την βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε εσάς για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.

Θέλω να κάνω μια ειδική μνεία, στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημόσια υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις.

Διότι όσο σημαντική κι αν είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία μας, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκομείου.

Και γι’ αυτό και αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια υγεία, στις προληπτικές εξετάσεις αλλά και στη δημόσια υγεία, με προγράμματα τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε συνολικά έναν πιο υγιή πληθυσμό, έτσι ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε και όχι κατ’ ανάγκη πάντα να παρεμβαίνουμε εκ των υστέρων.

Οπότε Υπουργέ, συνεχίζουμε τη δουλειά την οποία έχουμε κάνει και να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησες.

Πράγματι, η εμπειρία της πανδημίας μάς υποχρέωσε όλους να αποκτήσουμε πιο εξειδικευμένες γνώσεις για τα ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά, θα έλεγα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι το κάνω σε άλλα υπουργεία, γιατί αναγνωρίζω απόλυτα τη μεγάλη σημασία για τη μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες, οπότε αν με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας μην αιφνιδιαστείτε για καλό είναι, να μπορούμε και εμείς να διαπιστώνουμε αν όλα αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε με την απαραίτητη συνέπεια.

Και βέβαια να τονίσω και κάτι τελευταίο και νομίζω ότι είναι μια κατεύθυνση που έδωσα στο Υπουργείο.

Να ακούμε τους ασθενείς να είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, Να μας λένε τι κάνουμε καλά. Διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στέκεται όρθιο σήμερα.

Και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσες και όσους το υπηρετούν με αυταπάρνηση και με αυτοθυσία.

Και να θυμίσω επίσης ότι η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που μετά από πολύ καιρό έκανε τις πρώτες σημαντικές μισθολογικές αναπροσαρμογές όσον αφορά τις απολαβές των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Πηγή: ertnews.gr