Εγκαινιάζουν υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα στο ΠΑΓΝΗ
Η ομάδα του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ
Η ομάδα του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο ΠΑΓΝΗ

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο αναπλ. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, για να παρευρεθεί στα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας δύο υπερσύγχρονων μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Πρόκειται για το υβριδικό σύστημα απεικόνισης τομογραφικής γ’ κάμερας με αξονικό τομογράφο (SPECT/CT) αλλά και τον δεύτερο γραμμικό επιταχυντή, δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

Το σύστημα SPECT/CT, που εγκαταστάθηκε στο ΠαΓΝΗ με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Αττικής αποτελεί το 1ο στον ελλαδικό χώρο, καθώς ο αξονικός που είναι συνδεδεμένος με τη γ’ κάμερα, έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τη διαγνωστική αξία του σπινθηρογραφήματος, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών.

Με το μηχάνημα επιτυγχάνεται:

 ο Παύλος Πολάκης
Παρών στα εγκαίνια και ο Παύλος Πολάκης
  • Ακριβέστερη διάγνωση.
  • Ακριβέστερη εκτίμηση της εντόπισης και του χαρακτηρισμού της βλάβης.
  • Ανίχνευση μικρών βλαβών, οι οποίες δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν με την απλή γ’ κάμερα.
  • Ακριβέστερη σταδιοποίηση της νόσου.
  • Υψηλότερη ειδικότητα.
  • Ακριβείς πληροφορίες για την εξατομικευμένη και στοχευμένη θεραπεία του ασθενούς.
  • Ακριβέστερη εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Η διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Σοφία Κουκουράκη είπε στην “Π”:

“Το μηχάνημα προσφέρει εξαιρετική βοήθεια για ακριβέστερες διαγνώσεις σε πολλούς τομείς (ογκολογία, ορθοπεδική, καρδιολογία κ.ά.).

 

Καλύτερη διάγνωση σημαίνει καλύτερη θεραπεία

Η κα Σοφία Κουκουράκη

“Ακριβέστερες διαγνώσεις σημαίνει  καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες” τόνισε η κα Κουκουράκη, υπογραμμίζοντας ότι στον έναν μήνα τής μέχρι τώρα λειτουργίας του, έχουν γίνει 120 εξετάσεις.

Από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί και ο δεύτερος γραμμικός επιταχυντής στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τον διοικητή Γιάννη Τασσόπουλο, με τη λειτουργία των δύο νέων γραμμικών επιταχυντών στο Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας του ΠαΓΝΗ, οι ογκολογικοί ασθενείς αποκτούν πρόσβαση σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μέχρι πρόσφατα δεν παρέχονταν στο νησί μας.

Ειδικότερα, μέσω της εξατομικευμένης και στοχευμένης θεραπείας για κάθε ασθενή, δίνεται η δυνατότητα ακριβέστερης εντόπισης του όγκου – στόχου και των παρακείμενων δομών καθώς επίσης και της καλύτερης αξιολόγησης της ανταπόκρισης της νόσου.

Γρήγορος και ασφαλής

Η Διοίκηση επισημαίνει ότι ο νέος γραμμικός προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα:

Να ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών καλυτερεύοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Να δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τη δόση της ακτινοβολίας και να πετύχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους όγκους.

Η ογκομετρικά διαμορφούμενη τοξοειδής ακτινοθεραπεία αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ακτινοθεραπείας. Χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό και έναν προηγμένο γραμμικό επιταχυντή για να πραγματοποιεί τις θεραπείες μέχρι οκτώ φορές γρηγορότερα από ότι ήταν προηγουμένως δυνατόν.

Αντίθετα από τις συμβατικές θεραπείες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο γραμμικός επιταχυντής πρέπει να περιστραφεί αρκετές φορές γύρω από τον ασθενή, σταματώντας και ξεκινώντας την ακτινοβόληση από πολλές διαφορετικές γωνίες, η VMAT/RapidArc μπορεί να χορηγήσει τη δόση σε ολόκληρο τον όγκο με μια ενιαία περιστροφή σε λιγότερο από πέντε λεπτά.