Στα «κάγκελα» οι γιατροί: Αντί να μας απειλεί ο υπουργός, ας κοιτάξει  να φτιάξει το ΕΣΥ

Οι ευθείες απειλές του υπουργού Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς προειδοποιώντας τους ότι αν δεν στηρίξουν το ΕΣΥ, με μπλοκάκι, θα τους κόψει τη συνταγογράφηση και θα προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη, εξόργισαν τους υγειονομικούς, παρά το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στη συνέχεια πιο διαλλακτικός.

Για ανεπίτρεπτες απειλές έκανε λόγο ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, τονίζοντας στην «Π» ότι ο υπουργός οφείλει να φτιάξει το ΕΣΥ, που με τον τρόπο που λειτουργεί διώχνει τους υγειονομικούς και όχι να απειλεί τους γιατρούς για να κάνουν αναγκαστικές εφημερίες σε νοσοκομεία που δεν έχουν προσωπικό.

Ωστόσο, χθες, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός και δήλωσε: «Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Τι λέμε εμείς στο Υπουργείο Υγείας; Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο».

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς. Η Λακωνία για παράδειγμα έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς.

Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων. Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έντονες αντιδράσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος που σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο Υγείας έχει νέες εκπλήξεις που μόνο μεγαλύτερη αναταραχή μπορούν να προκαλέσουν στον ήδη πληττόμενο κλάδο της Υγείας.

«Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού» σημειώνουν οι παθολόγοι και συμπληρώνουν:

«Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πώς θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στη συνταγογράφηση».

Όπως εξηγεί η Ένωση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους.

«Απειλές επίταξης»

«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί ‘χειροκροτήθηκαν’ για την προσφορά τους.

Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που θα τη χαρακτηρίζει» επισημαίνουν οι παθολόγοι και προσθέτουν ότι η αποψίλωση του ΕΣΥ από παθολόγους συνεχίζεται, με εργασιακή εξουθένωση και εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού νοσοκομεία.

«Έτσι έχουμε μαζικές πλέον παραιτήσεις παθολόγων, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας και παράλληλα συνεχίζεται η μαζική φυγή των νέων ιατρών στο εξωτερικό.

Ανάλογη διστακτικότητα σημειώνεται και στην ένταξη των παθολόγων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού με αποτέλεσμα να μη παρατηρείται η προσδοκώμενη επιτυχία στην Πρωτοβάθμιά Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα υπολειτουργούντα νοσοκομεία».

Εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

«Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στις εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες, την ανεπαρκή εκπαίδευση των νέων γιατρών, στις χαμηλές οικονομικές απολαβές, αλλά και στον φόβο της εργασιακής συνέχειας στην ΠΦΥ.

Έχουμε επανειλημμένα γίνει μάντεις κακών προκαλώντας και τη δυσφορία των διοικούντων, αφού μέχρι τώρα οι διαβουλεύσεις ήταν αποσπασματικές και προσαρμοσμένες στις διαθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου» καταλήγουν οι παθολόγοι.