Παύλος Μαρινάκης: Ενισχύουμε τους συνταξιούχους με την εφάπαξ φορολόγηση των 300 εκατ. ευρώ των διυλιστηρίων

Την ενίσχυση των συνταξιούχων θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση με την εφάπαξ φορολόγηση των εταιρειών διύλισης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα.

Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023 δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Οι φωτιές στα δάση

Είπε επίσης ότι «από χθες τα ξημερώματα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από χθες το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη πυρκαγιάς. Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής έχει λάβει κλήσεις για 15 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια».

Όπως είπε, «απέναντι στην κλιματική κρίση και λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας έχουμε αυξήσει κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη. Σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι Δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες.

Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος.
Επιπλέον, 25 υπερσύγχρονα drones χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ακόμη και μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Πλέον οι πυρκαγιές λαμβάνουν σε ελάχιστο χρόνο επικίνδυνες διαστάσεις ειδικά τις ημέρες με υψηλό δείκτη κινδύνου. Γι΄ αυτό το λόγο τονίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε εστίες φωτιάς».

Ενδοοικογενειακή βία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωποπς είπε ακόμα ότι «μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουμε περίπου 5.500 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, ενώ μόνο χθες, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγιναν 73 συλλήψεις. Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button και έχουμε μεταφορά σε δομές και safe houses πολλών γυναικών και των παιδιών τους. Με όλα τα προτεινόμενα νέα μέτρα και τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που να προτρέπει τα θύματα να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της βίας».

Το EquiFund II

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανακήρυξη των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης του νέου Ταμείου Συμμετοχών EquiFund II. Όπως είπε: «Το EquiFund II ως Ταμείο Συμμετοχών, αποτελεί το πρώτο θεματικό χρηματοδοτικό εργαλείο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο εστιάζει στους τομείς των Βιοεπιστημών, της Υγείας, και της Βιωσιμότητας. Υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό».

Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. «Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι, τουλάχιστον, απολυτηρίου γυμνασίου, ηλικίας 15-29 ετών. Η αμοιβή των μαθητευομένων ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) και διαρκεί 2 έτη.

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας».

Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών είπε πως «ένα κόμμα το οποίο καταθέτει προτάσεις στο πόδι και αρνείται στην πραγματικότητα να τις κοστολογήσει ή τις κοστολογεί με βάση τα δικά του μαθηματικά, δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία να συζητάμε τις προτάσεις του που έχουν καθαρά παρελκυστικό και λαϊκίστικο χαρακτήρα».

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω συνολικά τη μεταρρύθμιση, «θα εξετάσει σημειακές παρεμβάσεις για να διορθωθούν αδικίες». «Αυτός είναι ο σκοπός μας: Φορολογική δικαιοσύνη, αύξηση των εσόδων του κράτους χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών και συνεχείς ανακοινώσεις αποκλιμάκωσης των φόρων όπως περιγράφονται στο πρόγραμμά μας», είπε.

Για την παύση από την 1η Ιουλίου της διάταξης που προέβλεπε τα ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών και τις πληροφορίες ότι «η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να τη διατηρήσει επί της ουσίας ενεργή δίνοντας ρόλο εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι λάθος αυτή η εκτίμηση ότι υπάρχει επαναφορά της ασυλίας. Ενισχύουμε τη διάταξη που ψηφίσαμε και ισχύει από 1η Ιουλίου με ένα επιπλέον διαδικαστικό στάδιο στην προκαταρκτική εξέταση που ζητεί ουσιαστικά πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση βιβλίου του Μ. Κοττάκη, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, από δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ απάντησε ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσουμε δύο πρώην προέδρους της ΝΔ, δύο πρώην πρωθυπουργούς. Κάθε φορά είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή τις τοποθετήσεις τους. ‘Αρα μόνο θετικά μπορεί κανείς να υποδεχθεί κανείς είτε είναι διαχρονικά στη ΝΔ όπως εγώ, είτε στηρίζει τα τελευταία χρόνια είτε είναι ενεργός πολίτης τις απόψεις, τις τοποθετήσεις δύο ανθρώπων που κράτησαν και σε δύσκολα μάλιστα χρόνια, το τιμόνι και της παράταξης και της χώρας».