Ανεπανάληπτη επιτυχία: «Χρυσοί» Γκολομέεβ και Χρήστου, «ασημένιοι» Μπίλας και Μακρυγιάννης!

Γράφτηκε ιστορία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου. Η Ελλάδα είχε διπλή εκπροσώπηση στα 50μ. ελεύθερο και κατάφερε μάλιστα να κυριαρχήσει απόλυτα, κάνοντας το 1-2.

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ τερμάτισε πρώτος στην κούρσα με χρόνο 21.72 ενώ μόλις ένα… χιλιοστό μακριά του, ένας δεύτερος Έλληνας, ο Στέργιος Μάριος Μπίλας, ο οποίος πήρε το ασημένιο με 21.73.

Μάλιστα, ο 31χρονος κολυμβητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος μεγάλωσε στο Ηράκλειο, ανέβηκε επιτέλους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά από τρία συνεχόμενα μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα (συν ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο), στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Μόλις ένα εκατοστό πιο πίσω (21.73), ο Στέργιος Μπίλας πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νέων Κ23 και πρόσθεσε στη συλλογή του από τη σερβική πρωτεύουσα ένα ασημένιο μετάλλιο, μετά το χρυσό στα 50μ. πεταλούδα και το χάλκινο στα 4Χ100μ. ελεύθερο. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Μπούκοφ (πρωταθλητής κόσμου στη Ντόχα, τον περασμένο Φεβρουάριο) με 21.85.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 50μ. ελεύθερο ανδρών:

1. Κριστιάν Γκολομέεβ (ΕΛΛΑΔΑ)      21.72

2. Στέργιος Μπίλας (ΕΛΛΑΔΑ)         21.73

3. Βλάντισλαβ Μπούκοφ (Ουκρανία)    21.85

4. Πιοτρ Λούντβιτσακ (Πολωνία)      21.90

5. Αντρέι Μπάρνα (Σερβία)           21.93

6. Γέρε Χρίμπαρ (Κροατία)           21.99

7. Σεμπάστιαν Σάμπο (Ουγγαρία)      22.09

8. Σέιν Ράιαν (Ιρλανδία)            22.17

Χρυσό ο Χρήστου – ασημένιο ο Μακρυγιάννης!

Η Ελλάδα σάρωσε και στα 100μ. ύπιο του ευρωπαϊκού υγρού στίβου, με τον Απόστολο Χρήστου να παίρνει το χρυσό μετάλλιο και τον Ευάγγελο Μακρυγιάννη το ασημένιο.

Λίγα λεπτά μετά την σπουδαία επιτυχία των Γκολομεέβ και Μπίλα, η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι οι κολυμβητές της βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο.

Ηταν τα φαβορί, δικαίωσαν το χαρακτηρισμό και το έκαναν μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Ο Απόστολος Χρήστου και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον τελικό των 100μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, βελτιώνοντας το «1-3» που είχαν κάνει πριν δύο ημέρες στα 50μ., το πιο βασικό όμως είναι ότι οι χρόνοι τους ήταν εκπληκτικοί.

Ο Χρήστου, που κατέκτησε το τρίτο χρυσό της καριέρας του και πρώτο στο συγκεκριμένο αγώνισμα (όπου ως τώρα είχε ένα ασημένιο και τρία χάλκινα), τερμάτισε στο εκπληκτικό 52.23, τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του μετά το 52.09 που είχε κάνει το 2022, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

Ο Μακρυγιάννης είχε δείξει ότι μπορεί να «κατέβει» τα 53 δευτερόλεπτα και το επιβεβαίωσε, συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ με 52.83. Πρόκειται για χρόνους που μπορούν να δώσουν αντίστοιχα μετάλλιο και πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακολουθούν σε ένα μήνα στο Παρίσι.