ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗ: Θεραπεία

861

Κινηματογραφή

 

Ένα σπουδαίο οσκαρικό φαβορί, που ελπίζουμε σύντομα να έρθει και στις ελληνικές αίθουσες.

 

FLEE

Σκην.: Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν

Με τις φωνές των: Αμίν Ναουάμπι, Μπιλάλ Φαΐζ

Ο Αμίν είναι ένας Αφγανός πρόσφυγας που ζει στην Κοπεγχάγη με τον σύντροφό του, με τον οποίο ετοιμάζονται ν’ αγοράσουν το καινούριο τους σπίτι στην εξοχή. Παράλληλα προσπαθεί να κλείσει τα τραύματα της προσφυγιάς, εξομολογούμενος σ’ έναν παλιό συμμαθητή του και σκηνοθέτη.

Ντοκιμαντέρ εμψύχωσης (animation), που αποτελεί μία από τις πολυβραβευμένες ταινίες της χρονιάς. Ξεκινώντας από το φεστιβάλ του Σάντανς, περνώντας μεταξύ πολλών άλλων από εκείνο του Ανεσί, έπειτα μέσα από πολυάριθμες ενώσεις κριτικών και μέχρι τις τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, στις κατηγορίες ντοκιμαντέρ, εμψύχωσης και διεθνούς ταινίας εκπροσωπώντας τη Δανία.

Μεστή και συγκινητική, η ταινία συνδυάζει το κινούμενο σχέδιο με το αρχειακό υλικό από το Αφγανιστάν πριν από τον φονταμενταλισμό, ως μια κανονική χώρα, αγνώριστη από τη σημερινή της θεοκρατική κόλαση. Μια ευαίσθητη, γλυκόπικρη γιορτή για την αυτοδιάθεση, την προσωπική και σεξουαλική ελευθερία, τη σημασία της οικογένειας, αλλά κι ένας θρήνος για τον πόνο του αποχωρισμού από τον τόπο και τα πρόσωπα. Δυστυχώς η ταινία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα για τις ελληνικές αίθουσες. Η στήλη την παρακολούθησε στο Empire της Κοπεγχάγης με αγγλικούς υπότιτλους.

 FLEE ΤΑΙΝΙΑΑΖΟΡ: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ AZOR

Σκην.: Αντρέας Φοντάνα

Πρωτ.: Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Στεφανί Κλεό, Κάρμεν Ιριόντο

Στη δικτατορική Αργεντινή του 1980 ένας ελβετός τραπεζίτης εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο αντικαταστάτης του καταφθάνει μαζί με τη γυναίκα του και προσπαθεί ν’ ανακαλύψει τι του συνέβη, αλλά στην πορεία ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία του χρήματος μέσα στο εγκληματικό καθεστώς.

Πρώτη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του 40χρονου ελβετού σκηνοθέτη Φοντάνα. Χωρίς ακριβώς να είμαι εντελώς πεισμένος ότι γνωρίζει ακριβώς τις ισορροπίες του, αυτό το δράμα εγκλήματος στήνει το διεφθαρμένο περιβάλλον του αργά, μεθοδικά κι ήσυχα, χωρίς κοινότοπες εξάρσεις, παραμένοντας λακωνικά εύστοχο κι αιχμηρό. Διατίθεται στο Cinobo.

Ο ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ // BLACKLIGHT

Σκην.: Μαρκ Γουίλιαμς

Πρωτ.: Λίαμ Νίσον, Άινταν Κουίν, Έμι Ρέιβερ- Λάμπμαν

Με αφορμή τη δολοφονία μιας ανερχόμενης αντισυστημικής πολιτικού, ένας κυβερνητικός πράκτορας βρίσκεται μπροστά σε μια απρόσμενη αποκάλυψη, που αφορά την υπηρεσία του.

Ταινία δράσης που είναι όσο το δυνατόν πιο συνηθισμένη και προβλέψιμη, προσφέροντας τίποτα περισσότερο και μάλιστα κάτι λιγότερο απ’ όσα περιμένει κανείς, διαθέτοντας τουλάχιστον τον χαρισματικό Λίαμ Νίσον για να διεκπεραιώσει την “υποχρέωση”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει