Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Κώστας Ψαράκης

Έφυγε από τη ζωή ο  αρχαιολόγος, υπάλληλος του τμήματος παλιάς πόλης του Δήμου Χανίων και για χρόνια αποσπασμένος στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κώστας Ψράκης μετα από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

Φίλοι και συγγενείς θα τον αποχαιρετήσουν  σήμερα  στις 5 το απόγευμα  στο νεκροταφείο του Αγ. Λουκά.

Σε ανακοίνωση του για την απώλεια του Κώστα Ψαράκη, ο τ. δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας αναφέρει : «Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου για την απώλεια του αρχαιολόγου Κώστα Ψαράκη, που υπηρετούσε στην τεχνικη υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Ο Κώστας που είχα την ευκαιρία και την χαρά να συνεργαστώ, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, που με ευαισθησία γνώση και αγάπη για την πόλη έπραττε καθημερινά ευσυνείδητα το καθήκον του.

Θα μας λείψεις Κώστα!».

Ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης έγραψε μεταξύ άλλων για τον Κώστα Ψαράκη:

«Ο καλός φίλος και για πολλά χρόνια συνεργάτης Κώστας Ψαράκης, μας αποχαιρέτισε χθες, μετά από μια σύντομη, αλλά οδυνηρή για εκείνον και όλους όσους τον γνωρίζαμε, μάχη. Αν και ο ίδιος γνώριζε πως το τέλος ήταν κοντά, προσπάθησε να μην στεναχωρήσει κανέναν με τα “δικά του”.

Ο αρχαιολόγος Κώστας Ψαράκης ήταν μια αθόρυβη προσωπικότητα με πολύ σημαντικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή των Χανίων, τόσο από το μετερίζι της 13ης/28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσο στη συνέχεια και από το Γραφείο Παλιάς Πόλης του Δήμου Χανίων.

Ήταν ένα υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς, εργατικότητας και αγάπης στον τόπο, τα μνημεία και τους ανθρώπους. Συνδύαζε την πλήρη επιστημονική γνώση και επάρκεια του αντικειμένου του με ένα εξαιρετικά πρακτικό πνεύμα, που έδινε πάντα λύσεις ακόμη και στα δύσκολα.

Χειρίστηκε πάρα πολλές και σοβαρές υποθέσεις έρευνας αποκατάστασης και διαχείρισης μνημείων, πάντα σε ένα κλίμα συνεργασίας με τους άξιους συναδέλφους του. Ποτέ δεν αρνήθηκε να μεταδώσει τις γνώσεις του, ξεναγώντας -χωρίς αυτό να είναι υποχρέωσή του- στα μνημεία του τόπου, είτε τα παιδιά των σχολείων, είτε επίσημους επισκέπτες, χωρίς ποτέ να βαρυγκομήσει.

Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε άρθρα για τα μνημεία του τόπου, όπως τα νεώρια, ο Φιρκάς, βυζαντινές εκκλησίες στην ύπαιθρο. Σημαντική ήταν η εκτενής εργασία του για το νεότερο Χανιώτη ζωγράφο Γεώργιο Πολάκη, μετά από μια εξαντλητική έρευνα στις εκκλησίες του νομού, από τις λίγες για τη νεότερη εκκλησιαστική ζωγραφική της Κρήτης.’’

Και καταλήγει:

‘’Δούλευε μέχρι σχεδόν την τελευταία ημέρα για δυο συλλογικές μας υποχρεώσεις, σχετικά με το Λιμάνι των Χανιών και το χωριό Στέρνες, που ελπίζω να ολοκληρωθούν σύντομα, χωρίς όμως πια τη φυσική του παρουσία. Μια όμορφη ψυχή όμως με ένα πλατύ χαμόγελο πιστεύω πως θα παρακολουθεί τα πάντα από ψηλά και θα είναι πάντα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, γιατί ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος”.